Lesní klub Pramínek

30. 9. 2021

Třída Světýlek - Fénix vstal

popela a přestěhoval se do stanu

Třída Světýlek se koncem června rozloučila se zázemím ve světickém bílém domě a přesídlila k říčanským skautům. Společně s rodiči a dětmi jsme postavili na louce nad klubovnou vojenský stan. Ten se nám od září stal přechodným zázemím do doby, než bude dokončena rekonstrukce skautské klubovny, která lehla popelem.

Září prožíváme s tématy odvahy a překonání strachu. Týkají se všech - průvodců, koordinátorů, rodičů i dětí. S odvahou jsme šli do neznámého a nezalekli jsme se překážek. Děti odvážně zvládají odloučení od rodičů a učí se samostatnosti i přijetí pravidel ve skupině -  pro mnohé je to první vykročení z bezpečí domova do světa.

 

Bim, bam, bom, pojďte děti dom!

Pobyt na louce u stanu si od začátku náramně užíváme, počasí nám přeje, a tak můžeme trávit celé dny venku. Než se sejdeme, hrajeme hry na louce, houpeme se na houpačkách nebo si kreslíme u stolků. Když uslyšíme zvony z náměstí, víme, že je čas na svačinku a tak společně posvačíme v kroužku na karimatkách. V ranním kruhu se pak pozdravíme, zazpíváme si a zahrajeme nějakou společnou hru. Pak už batůžky na záda a hurá na výpravu po okolí. 

Po strništi bos

Příroda je tu nádherná, objevujeme a poznáváme potůčky, tůňky, rybníky, aleje, louky, zvířecí ohrady, běháme po strništích. K obědu se uchýlíme do stínu dubu a později si tam rozložíme pelíšky a odpočíváme s pohádkou. Kdo neusne, věnuje se klidovým činnostem (oddělování zrnek od plev z nasbíraných klásků pro pozdější mletí mouky, navlékání přírodnin, výroba rytířských korun a štítů) anebo hrajeme hry podporující odvahu a rytířské ctnosti, jako přetahování lanem, házení míčky na terč nebo honičku s šátky. Také se bavíme prací se dřevem - větší děti si pod dohledem zkouší řezat pilkou, oblíbené jsou škrabky na olupování klacíků. 

 

Pod ochranou svatého Jiří

Děkujeme říčanským skautům, že nás vzali pod svá ochranná křídla. Děkujeme rodičům našich dětí za jejich důvěru a podporu. Jsme moc rádi, že Světýlka mohou dál vesele svítit.

Jana Poštulková, průvodkyně Světýlek

 

Lesní dopoledne

Lesní dopoledne funguje již několik let a nabízí prostor pro ženy s malými dětmi pro sdílení, tvoření a putování lesem. Letošní lesní dopoledne nově nemá své zázemí. Ženy se scházejí na předem určeném místě v lese, nebo jinde podle programu. Máte-li o dopoledne zájem, kontaktujte Lucii Beránkovou na emailu frank.lucie@seznam.cz.

 

Říjnový program je následující:

7. 10. Vaření polévky na ohni,

14. 10. Podzimní bylinky a strava s Petrou Skoumalovou,

21. 10. Závěsy z přírodnin.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena