Literární soutěž Čapkoviny

31. 5. 2023

V 10. ročníku celorepublikové literární soutěže Čapkoviny jsme měli své „želízko v ohni“. Letošním tématem byl stále aktuální citát z díla Karla Čapka: „Kdybych tolik nepospíchal, možná bych to stihl.“ Mezi více než 400 pracemi se ve své kategorii s autorskou povídkou blýskla Viola Malinová ze sedmého ročníku, když se dostala mezi deset nejlepších textů.

Viole moc gratulujeme!

 

Za Slovany na Říp

Se sedmými ročníky jsme se koncem dubna vydali zdolat magický Říp. Na jeho úpatí nás čekal praotec Čech a jeho dvě pomocnice. Ti nám cestu k vrcholu zpestřili úkoly ilustrujícími situace, jež museli dávní Slované řešit:postavit přístřeší pro přespání, nanosit vodu ve vlastnoručně vyrobené nádobě, přepravit své starce do prudkého kopce, vyrobit funkční luk a dokázat z něj vystřelit, ulovit něco k snědku… Všechny týmy úkoly více či méně úspěšně splnily, odměnou jim byl malý poklad, a především pěkné výhledy do krajiny, protože nám počasí dopřálo slunný den. A jak hodnotili výlet sedmáci?

Vybíráme z jejich postřehů: „Líbily se mi vyhlídky a to, že to bylo místo školy.“ „Zjistil jsem, že Říp byl kdysi bez stromů.“ „Nelíbil se mi praotec, měl divný kostým.“ „Doufám, že zase pojedeme na výlet, ale radši bez toho programu.“

 

Příběhy našich sousedů

Tým ze 7. C pokračuje v práci na projektu Příběhy našich sousedů. Máme za sebou exkurzi do Archivu bezpečnostních složek, natáčeli jsme video s pamětnicí a teď intenzivně zpracováváme podklady pro závěrečnou reportáž a slavnostní prezentaci všech týmů z Říčanska, která proběhne 2. června.

 

Projekt Děti dětem – velikonoční dílna

V týdnu před Velikonocemi navštívila třída malých Mravenečků z MŠ Čtyřlístek společně s paní učitelkou Lydií Verčimákovou naše žáky 5. ročníku. Setkání malých a velkých dětí se uskutečnilo v budově základní školy na Masarykově náměstí.

Děti se viděly po dvou měsících, ale i přesto některé „školkové“ děti ihned poznaly své velké kamarády a shledání tak bylo kouzelné.

Páťáci měli pro Mravenečky připravenou velikonoční dílnu – tvoření velikonoční slepičky a kohoutka. Ihned po přivítání se malí Mravenečkové pustili do práce, starší žáci jim pomáhali radami či sami přiložili ruku k dílu a nezapomněli své spolutvůrce při práci povzbuzovat. Každý Mraveneček si vyrobil slepičku nebo kohoutka, které si odnesl domů, a potěšil tak svým zdařilým výrobkem i své rodiče.

Setkání malých a velkých dětí bylo přínosem pro obě strany. Mravenečkové byli šťastní z tvůrčí práce a jejího výsledku, páťáci se radovali z toho, jak malé děti pracovaly a jak se jim výrobky povedly.

Na závěr každý Mraveneček dostal ještě velikonoční přání. Následovalo rozloučení a doprovod na autobusovou zastávku.

Těšíme se na další milé setkání! 😊

M. Veselá a žáci 5. A

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena