Luděk Brunclík, říčanský atlet a letec

6. 10. 2021

 

 

 

 

Trojdílnou sérii vyprávění o rodině Brunclíkově zakončíme příběhem staršího syna Václava Brunclíka. Předčasně zemřelý Luděk byl nadaný všestranný sportovec.

Jako dorostenec v době protektorátu úspěšně závodil za Dělnickou tělovýchovnou jednotu Říčany. Byla to jediná nacisty povolená organizace. V atletickém oddíle DTJ Říčany byli další úspěšní atleti: Houfek, Schejbal, Denemark, Špitálník nebo Paulů.

Po osvobození reprezentoval pražský oddíl PRAGA a na vojně atletický oddíl v Prostějově. Po jeho smrti pořádal atletický oddíl Prostějov závody „Memoriál Luďka Brunclíka“. Byl také výborný lyžař a cyklista. V Říčanech vyhrával běh „Kolem Marvánku“ nebo jezdil cyklistický okruh „Kolem náměstí“. Luďkovy sportovní trofeje věnuje jeho mladší bratr pplk. letectva Zdeněk Brunclík Muzeu Říčany.

Luděk Brunclík byl aktivní i v ochotnickém divadle. Se souborem DTJ v říčanském sále U Labutě vystupoval v úspěšném nastudování hry Krysař. Luděk hrál četníka, Krysařem byl Karel Hazafy ml.

Vyučil se strojním zámečníkem v Praze-Hostivaři u firmy Volman. Společně s dalšími zaměstnanci se v květnu 1945 zúčastnil bojů v Pražském povstání. Po osvobození byl krátkou dobu u Sboru národní bezpečnosti.

V poválečné době navazovali mnozí mladí muži na předválečnou vlnu nadšení pro létání – ve společnosti stále rezonovala akce 1000 pilotů republice Masarykovy letecké ligy a Aeroklubu republiky Československé, fungovaly letecké vzory Novák, Široký, Hubáček, Malkovský… Luděk se v roce 1945 přihlásil do vojenského pilotního učiliště. Byl přijat a v lednu 1946 nastoupil do letecké přípravné školy ve Šternberku na Moravě. Po absolvování leteckého výcviku na jaře 1948 a dalšího kurzu pro učitele létání působil jako učitel létání ve Vojenské letecké akademii v Hradci Králové. Při cvičném letu s letounem Avia C-2B1.590 A-200 (licenčně vyráběný německý letoun Arado Ar 96B) spolu se svým žákem, rotmistrem Václavem Čížkem, při náhlém zhoršení počasí smrtelně havarovali. Bylo to 22. října 1948 u obce Rokytnice v Orlických horách.

Luděk Brunclík se tak stal jednou z mnohých obětí poválečného létání s letouny nedostatečně přístrojově vybavenými pro lety za zhoršených povětrnostních podmínek. Místo havárie navštívila Luďkova maminka s mladším synem Zdeňkem, nalezená část havarovaného letounu je v rodinném archivu.

 

Miroslav Vrabec

Rotmistr letectva Luděk Brunclík (1926–1948)

 

Za protektorátu na závodech v Praze

 

Avia C-2B – vyzbrojená verze německého cvičného letounu pro pokračovací výcvik Arado Ar 96 vyráběná v Československu. Letoun, na kterém cvičil Luděk Brunclík nové piloty, se mu stal 22. října 1948 osudným. Smrtelně při cvičném letu havaroval

Atletické družstvo Dělnické tělovýchovné jednoty Říčany (stojící vpravo Schejbal)

Z plakety pro vítěze v kategorii starších dorostenců vyčteme, že II. běh kolem Říčan se konal 14. května 1944. Cenu věnoval vládní komisař města Říčany J. Hanousek

 

Luděk Brunclík (vpravo) vítězem II. běhu kolem Říčan

 

Divadelní soubor DTJ Říčany

Na snímku jsou zachyceni Hoftovi, Brunclíkovi a rodina, jejíž jméno neznáme. V první řadě zleva Dalibor a Lubor Hoftovi, Luděk Brunclík, v prostřední řadě Božena Hoftová, Zdenka Brunclíková se synem Zdeňkem a neznámá, nahoře Jindřich Hofta, Václav Brunclík a neznámý

 

Luděk Brunclík a Václav Čížek (+ 22. 10. 1948), Avia C-2B1.590 A-200

 

Vojenský pohřeb rotmistra Luďka Brunclíka, Hradec Králové 1948

 

Foto: archiv rodiny Brunclíkovy

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena