Lyžníci v okolí Říčan

31. 3. 2023

Když jsem onehdy dělal pořádek v uložených tiskovinách, upoutal mne výstřižek ze starších Lidových novin.

Odkazuje na článek téhož listu z ledna 1940 a pojednává o lyžování v blízkosti Říčan, konkrétně o Strančicích, Kunicích a Všešimech – dnešních obcích v okolí Mnichovic. Text s názvem Kouzelná neděle připomíná dobu, kdy okolní kopečky byly lyžařským rájem pro místní sportovce i stovky, prý „tisíce“ Pražanů. Faksimile výstřižku je zde přiloženo (a obce Kunice a Všešímy jsou zde zmíněny jako „kunčická či šešinská stráň“ nad Šešiní).

To mě přivedlo k myšlence sepsat dalších pár vzpomínek na dané téma. Například málokdo již dneska ví, že v době protektorátu Čechy a Morava byl v Senohrabech postaven lyžařský můstek a konaly se tam přebory protektorátu ve skocích na lyžích! Na můstku se učil skákat taky Říčaňák Vašek Klimpera, později výborný tenista Sokola Říčany, a asi i další místní i cizí sportovci.

Okolí Mnichovic však bylo středem pozornosti rovněž za „totáče“. V šedesátých a sedmdesátých letech minulého století se jezdilo lyžovat také na dále uvedené svahy. Měly i svoje názvy: Balkán, Na Vráži, Hanzlovka. Jeden z nich, Balkán, byl na polích a louce u obce Všešímy, poblíž rozestavěné dálnice. Jezdili jsme vlakem do Mnichovic a pak jsme se vydali pěšky přes obec Božkov ke „sjezdovkám“ na Balkáně. Tam dokonce postavil nadšenec pan Šubrt ze Všeším kotvový vlek, a tak to bylo docela slušné lyžování. Hodně lyžařů si došlo do Všeším do hospody na výborný guláš pana Štěpánka – to byla hospoda obložená kolem dokola postavenými lyžemi, jak vzpomíná i kamarádka Jarka Tůmová.   

Většina sportujících ale zpáteční cestu na vlakové nádraží zvolila opět přes Božkov a měla na tomto místě obvyklou odpočinkovou zastávku. Ta byla ve vyhlášené hospodě „U Taubnerů“, kterou provozoval její bývalý majitel pan Taubner, vyučený řezník, známý po celém kraji. To se samozřejmě projevovalo v nabídce, takže se zde dostala výborná domácí tlačenka, sekaná, jaterničky, jelítka – prostě lahůdky. Pro děti vařila paní Taubnerová čaj se šťávou a pro dospěláky čaj s rumem nebo rum s čajem. Kamna příjemně hřála... a byla to pohoda. Prožívali jsme kouzelné neděle jako naši předchůdci v roce 1940.

František Křížek

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena