Magic Hill – co by nemělo zapadnout

1. 5. 2015

Na posledním jednání dalo zastupitelstvo zelenou výstavbě nové školy na Fialce.

Rozhodnutí, které bude bohužel dál ještě nějaký čas rozdělovat Říčany na dva tábory. Protože se jedná o záležitost, která prostě nemá ideální řešení pro všechny, tak to někdy v životě bohužel chodí. Chtěl bych tedy všechny Říčanské seznámit s tím, o co vlastně jde.

Ta škola tam bezpochyby patří, stejně jako třeba volnočasové centrum. Na trase mezi nádražím a centrem města, děti všude klidně pěšky – ideální. Co tam nepatří, je hustá zástavba domů, která tam byla schválena už v roce 2006 a dimenzovaná byla nešetrně k městu. Schválená radnicí pod vedením SNK (bývalá starostka Mrázová, radní Musil a spol.), kdy plán na tomto místě neřešil infrastrukturu a šlo jen o peníze z prodeje bytů. Že byla část parcel změněna v územním plánu ze sídliště na občanskou vybavenost – tedy výstavbu prospěšnou pro obec – se stalo na poslední chvíli před posledními volbami a na popud Klidného města. Jinak by se tam prostě vystavěly jen domy další. Zkrátka sídliště na Fialce v těchto rozměrech bez hlubšího pomyšlení na budoucnost zplodilo současné problémy. Které se odrazily na projednávání projektu školy Magic Hill. Kupříkladu:

l Kanalizace – výstavba Fialky vyhnala kapacitu městské kanalizace na maximum (zkrátka to nikdo tenkrát neřešil) a pro školu tam bude muset být vybudována z těchto důvodů velká žumpa, kam bude velmi často jezdit fekální vůz. Sousedé budou zajisté nadšení.

l Doprava – studie říká, že se to nějak dá zkousnout, ale jen velmi těsně pod kritickou hranicí. Všichni ale víme, co se stane – škola má komerční režim, můžeme se vsadit, že velká část bude dojíždět. A jakmile tam zajedou maminky ve svých SUV, každá s jedním dítkem, nemusíme si nalhávat, co se tam bude odehrávat. Dnes a denně to vidím nahoře u školy U lesa, když kolem chodím ráno běhat. Představa, že se tohle odehrává v centru, je drsná. Takže problémy s projektem jsou objektivní a netýkají se zdaleka jen nejbližších sousedů (i když těch nejvíc), ale celých Říčan.

Tolik fakta, teď k rozhodování zastupitelstva. Na předminulém jednání celkem nešťastně vystoupil zástupce investora, který řekl, že město nemá právo veta a že by tedy (přeloženo, jak jsem to pochopil) mělo mlčet, rychle schválit, nebo nezainvestuje, jak slíbil, do lokality (chodníky, parkoviště atd.). I nadále byla komunikace investora vůči městu ultimativní a mnohé zastupitele (včetně mě) popudila.

Nyní to nejdůležitější. Investor tam školu může postavit i tak. Nebo třeba velkou ubytovnu. Nynější rozhodnutí je, myslím si, nejméně konfliktní variantou pro všechny občany Říčan, proto jsem přes všechny výše uvedené obavy pro projekt školy zvedl hlas nakonec i já. Bylo by jednoduché postavit se k problému jako například zástupkyně ANO, a říci NE projektu, jenom kvůli způsobu komunikace investora k městu, protože jinak výslovně uvedly, že s projektem školy souhlasí. Zodpovědný zastupitel by měl konstruktivně řešit, nikoli si dělat alibi.

Konstruktivně minulou středu volila většina zastupitelů, věřím, že to bude nakonec ku prospěchu města. Ale není to žádný bianco šek investorovi. Všechny sousedy v dané lokalitě chci ujistit, že budeme ostřížím zrakem pozorovat, zda investor bude postupovat během procesu výstavby a provozu slušně a s ohledem na zájmy místních a města. Radnice má možnosti, nemějte obavy.

Svatopluk Jírů, zastupitel (Klidné město)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena