Máme bojovat proti vandalismu?

27. 11. 2015

- názor pan Václav Macinauer - reakce paní Olga Košatová

Máme bojovat proti vandalizmu ?

Vždy jsem byl toho názoru, že ano, teď mám pochybnost. 10.4. t.r. jsem upozornil jistého Jaroslava Jirsáka, že jede z lesa přes zákazovou DZ. Vyskočil z auta, fyzicky mne napadl a silou mě narazil na tzv. kapličku RZ. Při tom jsem si dost ošklivě narazil žebra. Přivolaná MP toto zadokumentovala a předala to k přestupkovému řízení, kde to dostala na stůl paní Košatová. Při tomto řízení jsem uplatnil nárok na náhradu 2.834,-Kč včetně 90ti Kč za rentgen v době pohotovosti, protože jsem byl po dobu 10ti kalendářních dnů vyřazen z jakékoliv činnosti. Jako důchodce a OSVČ jsem si samozřejmě nenechal vystavit neschopenku. Kdo měl někdy ošklivě naražená žebra ví, že ačkoliv na těle není prakticky nic vidět, bolest dokáže člověka zcela paralyzovat. Jirsák byl uznán ze spáchání přestupku, dostal pokutu 1 tis.Kč (z možných 3 tis.) a samozřejmě úhradu nákladů řízení též 1 tis. Kč.

Součástí výroku rozhodnutí bylo to, že s nárokem na náhradu škody jsem byl odkázán na soud, což paní Košatová odůvodnila tím, že správní orgán má pochybnost o tom, zda jsem byl „opravdu vyřazen z jakékoliv činnosti“. Jinak řečeno, vlastně řekla, že simuluji. Nepřisoudila mě ani těch 90 Kč za pohotovost, doložených pokladním dokladem. Přeji jí upřímně, aby si narazila pořádně žebra, aby poznala, co to umí. To samé přeji i odvolacímu orgánu na KÚ, zastoupeným Bc Danou Laštovičkovou, která výrok solidárně potvrdila. Některé  úvahy té prosté duše, v odůvodnění uvedené, značně narušily mou důvěru v úroveň  odvolacího orgánu.

K soudu nepůjdu, nehodlám trávit stáří běháním po nich, nemusel bych se výsledku také dožít. Takže celkové skóre je takové: Jaroslava Jirsáka to stálo 2 tisíce, mě to stálo 2.800,- Kč a 10 dnů paralyzujících bolestí a cca 5 týdnů bolestí již snesitelných, které život pouze ztěžovaly.

Z toho plyne poučení, když budete chtít napomenout vandala, dobře si to rozmyslete, alespoň po dobu, kdy bude na přestupkovém paní Košatová. Mohli byste na to doplatit více než ten vandal.

 

                                                                                                         Václav Macinauer 

 

 Reakce paní Olga Košatová

K této věci mohu jen říci, že jsem v žádném případě o panu Macinauerovi neřekla a ani si nemyslela, že je simulant. Naopak jsem na základě všech důkazů prokázala, že mu zranění bylo způsobeno, a proto byl obviněný ve vydaném rozhodnutí uznán vinným. Je pravdou, že jsem v rozhodnutí odkázala pana Macinauera na soud z důvodu pochybností o celkovém vyčíslení uplatňované škody. Mnou vydané rozhodnutí Krajský úřad přezkoumal a také potvrdil s tím, že výše škody nebyla prokázaná. Z žádného důkazu totiž nevyplývá, jakým způsobem byl poškozený omezen na běžném způsobu života, po jakou dobu nemohl vykonávat svoji profesi jako OSVČ, ani po jakou dobu léčba probíhala. S ohledem na to, že se pan Macinauer proti pravomocnému rozhodnutí KÚSK neodvolal a s náhradou škody se neobrátil na soud, jsem přesvědčena o tom, že moc dobře ví, že ve věci bylo rozhodnuto v souladu se zákonem. A tak se z jeho strany jedná „jen“ o osobní útok na mou osobu. Přesto panu Macinauerovi nepřeji nic špatného, ať mu zdraví slouží a dokáže nadále Říčaňáky svými články pobavit stejně, jako TV diváky Jozef Pátrovič v pořadu Česko Slovensko má talent.

Olga Košatová

 

 

Redakční rada upozorňuje čtenáře Kurýru, že některé výroky uvedené v příspěvku pana Macinauera by mohly naplnit skutkovou podstatu přestupku podle § 49 odst. 1 písm. a) zákona o přestupcích. Protože však RR nezasahuje do obsahu příspěvků, mimo překročení daného rozsahu, vulgárního vyjadřování nebo podněcování k nenávisti, zveřejnila výše uvedený příspěvek v plném rozsahu.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena