MAP (Místní Akční Plány) OPERAČNÍ PROGRAM JANA AMOSE KOMENSKÉHO

28. 1. 2024

PREVENCE NAŠICH DĚTÍ JE PRO NÁS DŮLEŽITÁ

V měsíci lednu jsme se zaměřili společně se základními školami z ORP Říčany a protidrogovou koordinátorkou města Říčany Markétou Hubínkovou na plánování preventivních programů. Abychom byli objektivní a reagovali na aktuální problémy, přizvali jsme mezi nás i zakladatele PROJEKTU 23 Honzu Molavce a Václava Martínka, kteří se zajímají o témata závislostí, točí videa a fyzicky se pohybují mezi mládeží a nenásilně mapují situaci v Říčanech a blízkém okolí. Zaměřují se na osvětu v oblasti prevence.

A jaké jsou aktuální problémy u dětí a mládeže očima PROJEKTU 23?

Při natáčení našich videí jsme se ponořili do několika problematik dnešního světa a zjistili jsme, že jsou možná ještě víc rozšířené mezi lidmi, než si myslíme. Rozhodně tedy více než jsme si mysleli my.

Internet a ostatní možnosti komunikace jsou úžasnými vymoženostmi dnešní doby, ale nesou s sebou i úskalí, která se možná zdají skrytá – obzvláště pro děti: odtržení od světa; dostupnost drog; nepřeberné možnosti kyberšikany, od které vlastně není jiného úniku než odchod ze sociálních sítí, které jsou však provázány s našimi životy natolik, že je to téměř nemožné; sbírání „líbítek“ za dopaminovou odměnu; vytváření nereálných představ a zkreslení hodnot; různí podvodníci a sexuální predátoři schovaní za monitory a displeji…

Bohužel minulé roky uvrhly do tohoto světa celou generaci bez jakékoli přípravy a postupného osvojování si, jak s tímto abstraktním místem fungovat. Mimo jiné i proto, že sami rodiče těchto dětí nevědí, co on-line svět nabízí a také ukrývá – což ale také není tak plně jejich chyba, vždyť celý tento prostor se vyvíjí tak závratnou rychlostí, že jen málokdo udrží krok.

A nejen s internetem, ale i s novými drogami, které se dají sehnat téměř snadněji než nový gauč ze Švédska a ve formách, ve kterých ani ostřílený rodič, nezjistí, co jeho dítě má v pokoji. Pro vyvíjejícího se člověka zmítaného hormony mohou tyto látky sloužit jako pila, se kterou odříznou své problémy, ale zároveň i v mnoha případech větev, na které sedí.

My z PROJEKTU 23 se snažíme o těchto a dalších problematikách informovat prostřednictvím našich videí a sociálních sítí na adrese https://projekt23.cz/.

Jsme přesvědčeni o tom, že je potřeba nespoléhat se na to, že když problémy nebudeme řešit, tak ony samy odejdou.

Pojďme se tedy společně více zajímat o to, co dnešní doba přináší a co může vzít, ať už kvůli nám samotným, nebo kvůli dorůstající generaci. K tomu vám mohou posloužit například i naše volně dostupná videa, která komponujeme tak, aby podala co nejkomplexnější pohled na věc a postupně je rozšiřujeme.

Za PROJEKT 23

Honza a Václav

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH SEMINÁŘŮ MAP OP JAK

DATUM A ČAS

NÁZEV SEMINÁŘE

MÍSTO

PRO KOHO JE
SEMINÁŘ URČEN

15. 3. 2024

9.00–16.30 hod

PODPORA ŠKOLNÍ PŘIPRAVENOSTI PRO ČTENÍ, PSANÍ A POČÍTÁNÍ

s PaedDr. Renatu Wolfovu

Říčany

bude upřesněno

pro pedagogy MŠ

19. 3. 2024
9.00–16.00 hod

(Jak se učit jazyk atraktivní formou)

ANGLIČTINA V POHYBU

s Mgr. Sylvií Dolákovou

Mateřská škola a Základní škola NEMO,

Nad Bahnivkou 140, Říčany

pro pedagogy ZŠ

(každý účastník obdrží výukový materiál na 100 her do výuky AJ)

Pokud se chcete na semináře přihlásit, napište nám e-mail na adresu map@ricany.cz.

 

S přátelským pozdravem za MAP OP JAK

Monika, Mirka, Pavlína a Petra


 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena