MAP Říčany

5. 7. 2021

MAP ŘÍČANY - Prázdninová digitální  detoxikace pro děti i pro dospělé

 

• Digitální technologie ano, ale

• Komunikace na sociálních sítích ano, ale

•    On-line zábava ano, ale

 V lednu, na začátku každého nového roku, jsme zvyklí si dávat různá seberozvojová předsevzetí, která by měla vést ke zlepšení a ke zkvalitnění našich životů. Asi to znáte - budu trávit méně času na počítači, budu víc cvičit, přestanu jíst čokoládu a podobně. A možná také znáte, jak mnoho z nás nakonec zjistí, že společně s jarní rovnodenností se předsevzetí rozplynula stejně rychle jako tající sníh. Chybí nám vůle a disciplína? Nebo je to tím, že se nám nechce vystoupit z komfortu a pohodlí, nechce se nám dodržovat nový režim a řád … ajaj. Tak to pojďme udělat jinak. Zbavíme se tlaku na předsevzetí a zkusíme si dát obyčejné rozhodnutí, že to ZKUSÍME JINAK. Slovo zkusit je zde důležité, protože opravdu půjde o zkoušku nových návyků, o jakési testovací období, kdy se jen pokusíme, dělat něco jinak a pozorovat, co to s námi dělá. Máme tady léto, ideální doba. A až na konci letní sezóny zhodnotíte, jak vám to šlo, které nové rozhodnutí, návyky a dovednosti si ponecháte a které ne. Někdy se to nepovede vždy dodržet rozhodnutí (nejspíš po večerní grilovací párty nepůjdete běhat do lesa), ale to přeci nevadí, protože to zkoušíme.

Protože víme, že se v této době lidé nejvíce potýkají s nadužíváním digitálních technologií, pojďme začít právě u nich. Také jste už začali odkládat domácí úklid, společné rodinné večeře a jiné aktivity kvůli internetu? Máte problém vyjít bez mobilu ven? Už vás okolí začíná dráždit připomínkami o vaší „závislosti” na sociálních sítích?

Podle různých průzkumů kontrolujeme mobil 50× až 200× za den. Každé upozornění, které vidíme na displeji, nás chytá do on-line pasti a bere nám čas nejen přečtením oné jedné zprávy. Navíc nás neustálé pípání telefonu vyrušuje od práce, narušuje naši koncentraci a je těžké ji znovu získat. Náš mozek je tam velmi zatížený a vlastně bychom mohli s nadsázkou říci, že stále jede na plný plyn.

Takový letní digitální půst má mnoho přínosů. V první řadě je to snížení stresu, a to i v případě, že máme dojem, že stres se nás netýká. Pokud jsme online 24 hodin denně a jsme tedy tak pro celý svět permanentně dostupní, stresuje nás (podvědomě) každé upozornění či zazvonění. A stres vyčerpává organismus. Omezení využívání moderních technologií by nám tak mělo přinést více energie.

 

 

Přečtěte si 20 následující tvrzení a zaškrtněte si ta, která se vás týkají. Pokud jich je více než 10, začněte uvažovat o pravidelném digitálním detoxu.

l Bez každodenního internetu (možnosti být on-line alespoň 1x denně) zažívám nudu nebo jsem „nesvůj”.

l Přál/a bych si mít na sociální síti větší uznání, často dávám své příspěvky.

l Denně sleduji počet přibývajících lajků. Kontroluji si lajky i u starších příspěvků.

l Když se cítím sám/a, zapnu si sociální sít’ a začnu s někým četovat.

l Když cítím potřebu s podívat na cokoliv na internetu, všechno ostatní může počkat.

l Používání sociální sítě má občas špatný vliv na moje jiné aktivity, např. zapomenu, přijdu pozdě...

l Většinou neodhadnu, kolik minut jsem na internetu v danou chvíli trávil/a.

l Mobil většinou nosím v kapse u kalhot nebo v kabelce (stále po ruce).

l Pokud přijdu do místnosti a odkládám batoh či kabelku, vždy si vyndám mobilní telefon.

l Okolí mě skoro denně prudí s tím, že už zas koukám do mobilu.

l Když se celý den nemůžu podívat na sociální síť, cítím se nesvůj/nesvá.

l Ve všední den kontroluji sociální síť min. jednou za hodinu.

l Nepamatuji si den, kdy bych měl/a mobil vypnutý úplně.

l Nikdy nikam nejezdím bez nabíječky.

l Kontroluji si několikrát denně stav baterie.

l Přihlášení na sociální síť je první věc, kterou udělám po probuzení.

l Nevypínám na noc wifi ani mobilní data.

l Pokud něco nevím, jako první mě napadne si informaci vyhledat na mobilu.

l Když jsem na internetu, ztrácím přehled o čase.

l Používám sociální síť, i když jsem s lidmi ve společnosti.

 

Jak tedy „zkusit” digitální letní detox?

• Pravidelně plánujte detox (nejlépe s celou rodinou), např. sobota dopoledne bez internetu, jednou za čas celý víkend. To znamená, že se vyhnete všem digitálním technologiím (je dobré si den naplánovat tak, jak jsme to dělávali dříve, dopředu si říct co budete dělat, zjistěte si autobusy, programy kin a cokoliv, co jinak hledáte obvykle na internetu)

Neusínejte s mobilem v ruce a nekontrolujte ho ihned po probuzení v posteli. Ideální je mobilní telefon nabíjet přes noc v jiné místnosti než spíte a ranní zprávy, aktuality a jiné si můžete přečíst až po ranní hygieně nebo při snídani.

• Nainstalujte si do mobilu aplikaci, která vám hlídá čas, na konci dne se dozvíte, kolik minut, hodin, jste trávili s mobilem v ruce (aplikace Quality time).

• Oddělujte pracovní aktivity na digitálních technologiích od osobních, neprolínejte je.

• Nastavte si tzv. večerku, pravidelný čas, kdy nebudete on-line, např. ve 21:00 hodin; pokud pracujete večer, nastavte si odpoledne volné bloky bez digi technologií (např. mobil dáte stranou, úplně z dohledu), pokud pracujete celý den a jste u toho on-line – „pánbůh s vámi”.

• Začněte dělat nové aktivity, vymýšlejte nové věci. Rozumíme tomu, že četba knih neosloví všechny, ale co např. učit se péct, koupit si šicí stroj, něco vyrábět, luštit rébusy, vymýšlet zábavné úkoly pro přátele, učit se stojku na rukou, relaxovat, pozvat kamaráda na badminton atd.)

• Zeptejte se občas blízkých ve vašem okolí, jak vidí vaše chování, zda jste už nepřekročili tu pomyslnou hranici návykového chování. Věřte, že oni to zaznamenají mnohem dříve než vy.

• Hodně spěte. Vážně, víc spěte, mozek si potřebuje také odpočinout. A víte, jak nejlépe zase mozek „nahodit“? Na čerstvém vzduchu. To ví přeci i malé dítě, že mozkové buňky potřebují ke své existenci kyslík.

 

Seznamte se s aplikací QualityTime

Aplikace, která vám prozradí kolik času trávíte na svém chytrém telefonu. Nechybí přehledné a podrobné informace o tom, kde přesně jste se pohybovali a kolik času jste věnovali sociálním sítím, mailům, filmům a tak podobně. Jako zajímavý prvek v aplikaci najdete i číslo, které uvádí, kolikrát za den mobil odemknete, tedy kolikrát se do něj podíváte. Častokrát se lidem stává, že kontrolují svůj přístroj bezmyšlenkovitě a bez konkrétního cíle. Aplikace nemá vyvolávat pocit úzkosti a ani naštvání či dojem, že vás někdo kontroluje a prudí. Pomůže vám se zorientovat ve vašich denních aktivitách a možná tím i předejdete syndromu závislosti, který se pomalu a neviditelně přibližuje.

Michaela Štáfková, MBA

vedoucí adiktologické ambulance pro děti a mládež Ada+ Kladno,

psychoterapeut, lektor

 

 

ORP Říčany Místní akční plány rozvoje vzdělávání II reg. číslo

CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0008643

 

Celý tým MAP Říčany

m přeje klidné a odpočinkové prázdniny!

Vážení a milí pedagogové, ředitelé, zřizovatelé, všichni úžasní pracovníci základních, mateřských škol a starostliví rodiče. Děkujeme vám za přízeň, která vám vydržela po celý celý školní rok 2020-2021. Je nám ctí, že v území ORP Říčany máme spoustu přátelských lidí, kteří dokáží sdílet své úspěchy i starosti a navzájem se umí podpořit popř. nabídnout pomocnou ruku.

Velký dík patří i městu Říčany, paní místostarostce Hance Špačkové a panu starostovi Davidu Michaličkovi, kteří projekt MAP podporují. Naše motto: „SPOLEČNĚ PRO ÚSPĚCH NAŠICH ŠKOLse díky vám stalo skutečností.

Odpočinkové prázdniny vám přeje

Monika, Mirka, Pavlína a Petra

ORP Říčany Místní akční plány rozvoje vzdělávání II reg. číslo

CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0008643

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena