Martina Kořenová pátá na Mistrovství ČR v bleskovém šachu

31. 12. 2014

Jen velmi těsně unikl říčanské šachistce Martině Kořenové finálový rozstřel o medaile v rámci tradičního předvánočního Mistrovství ČR v bleskovém šachu v Brně. Jde o partie, při nichž mají šachisté jen 5 minut na celou hru. Před posledním kolem před finále byla M. Kořenová na skvělém třetím místě s 8 body, když kupříkladu porazila i dvojnásobnou mistryni ČR v bleskovkách Martinu Marečkovou z Rychnova nad Kněžnou, která se na „rychlé šachy“ dlouhodobě soustředí. Rozhodlo však poslední kolo a špatný propočet jednoho z velmistrů, který Martině Kořenové doporučil, že stačí remíza. Zápas s mezinárodní mistryní Petrou Sochorovou remízou také skončil, jenže se ukázalo, že v rámci pomocného hodnocení Martinu předběhla šachová naděje Nela Pýchová z Vlašimi.

„Turnaj jsem si užila, to přepočítání mě samozřejmě trochu mrzí. Ukázalo se, že při šachu se nesmí opustit základní myšlenka – v každé partii se má hrát na vítězství,“ hodnotí mistrovství ČR Martina Kořenová a dodává: „Teď je pro mě hlavní příprava na mistrovství Evropy, jako česká reprezentantka bych tam chtěla udělat co nejlepší výkon.“

 

Zatím ještě není jasné, zda mistrovství Evropy proběhne v izraelském Jeruzalémě, kde roste napětí mezi náboženskými skupinami. V každém případě se nejlepší říčanské šachistce díky dobrým partiím v německé Bundeslize vylepšilo hodnocení v žebříčku a probojovala se tak do reprezentační nominace.

„Sportovní šachy ale nejsou jedinou aktivitou. Jsem moc ráda, že se podařilo uspořádat tradiční vánoční šachový turnaj pro sluchově hendikepované děti v Praze –  Ječné ulici. Tradičně jej spolupořádala společnost Figurka, o.p.s., letos jsme ale turnaj radši podpořili jen jako šachová rodina Kořenových,“ dodává Martina Kořenová. Další říčanští šachisté se mistrovství ČR v bleskovém šachu neúčastnili, jediným zástupcem byl odchovanec Radek Doležal, který skončil na 26. místě.

–nž–

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena