MAS Říčansko

26. 11. 2022

Střípky z MASky

  • Dne 23. listopadu zasedla hodnotící komise k výběru přihlášených uchazečů o REGIONÁLNÍ ZNAČKU ZÁPRAŽÍ ORIGINÁLNÍ PRODUKT®.  Těší nás, že o značku je stále zájem a všichni nově přihlášení zájemci nabídli kvalitní výrobky, kterým právem náleží značka Zápraží originální produkt® a rozšířili tak řady certifikovaných držitelů tohoto nejen místního ocenění. Všechny regionální značky zastřešuje Asociace regionálních značek České republiky (ARZ) se sídlem v nedalekém Mukařově. Tato značka se uděluje výrobkům spotřebního charakteru, přírodním, zemědělským produktům a uměleckým dílům, které splňují certifikační kritéria. Jejím cílem je zviditelnit region Říčansko. Nákup místních výrobků také podporuje sounáležitost v regionu.
  • Dne 24. listopadu proběhlo tradiční Setkání starostů v hotelu Zámek Berchtold v Kunicích. MAS Říčansko, MAP Říčany a Ladův kraj seznámili starosty s novými možnostmi spolupráce v oblasti komunitní energetiky, čerpání dotací na rozvoj regionu Říčansko nejen v oblasti školství, ale také zemědělství a pomoci místním spolkům např. hasičů. Všechny zmíněné možnosti podpory a spolupráce se jistě promítnou v regionu již v příštím roce formou nových projektů a výzev.

  • Se značkou Zápraží originální produkt® je spojeno také pozvání na vánoční jarmark v neděli 11. prosince od 14 hodin na Masarykově náměstí, na kterém si můžete zakoupit výrobky našich regionálních výrobců a udělat tak radost svým blízkým originálním dárkem z místní produkce. Už teď se můžete těšit na vůni skořice z výborných medových perníčků od paní Radmily Bělinové z Mnichovic (http://www.mnichovickeperniky.cz/), lipový čaj od paní Kateřiny Melíškové (https://www.stateksvojetice.cz/), levandulové panenky, krásné šperky a další výrobky, které udělají radost malým i velkým.

 

  • Celý kolektiv MAS Říčansko se s vámi rád potká třetí adventní neděli 18. prosince na Masarykově náměstí, kde společně i s vašimi dětmi vytvoříme oblíbený vánoční svícen z jablíček. U stánku pro vás budeme mít připravený lipový čaj s medem, který zahřeje a pohladí na duši a pro rodiče svařené víno, podle staré rodinné receptury. Přijďte si s námi zpříjemnit vánoční čas. Na akci spolupracujeme pod záštitou města Říčany a s Církví bratrskou. Těšíme se na příjemné předvánoční setkání.

Ochlazuje se, ale přesto nezoufejte! Doma na vás čeká vánoční pohoda, kterou si můžete zpestřit tím, co nás o Vánocích všechny spojuje, a to je láska k vánočním tradicím. Pečení vánočního cukroví, perníčky, plápolající svíčky, vůně svařeného vína s kořením neodmyslitelně k vánočnímu období patří. Pojďme si společně s dětmi, ale i s rodiči či prarodiči užít společně strávené chvíle a hodit za hlavu všechny starosti. Vydejte se třeba na výlet zmrzlou, jiskřící nebo zasněženou Ladovskou krajinou rovně za nosem a užívejte si bezstarostnosti, kterou nám vánoční čas přináší.

 

Nestihli jste si připravit originální dárky pro své blízké, zaměstnance či přátele? Neváhejte nás oslovit. I nadále platí nabídka originální košíků či balíčků od místních regionálních výrobců.

 

Přeji vám za celý tým MAS Říčansko, o.p.s., krásné Vánoce, držte je ve svém srdci jako jednu z radostí života.  

Lenka Babíčková

      

Recept na prostě skvělé perníčky.

TĚSTO:

400 g hladké mouky

140 g cukr moučka

50 g másla

2 vejce

2 lžíce opravdu dobrého tekutého medu

1 lžička jedlé sody

1 lžička dobrého perníkového koření (my používáme od firmy Sonnentor)

Dále:

1 žloutek na potření po upečení, ještě horkých perníčků

Můžete je mlsat kdykoliv, kdy na ně dostaneme chuť, jsou hned krásně měkké a tak voňavé. Zmizí dříve, než zazvoní štědrovečerní zvonek.

A pokud vám nezbyde čas na domácí pečení, podívejte se na stránku http://www.mnichovickeperniky.cz/galerie/vanoce a vyberte si perníčky od paní Radmily Bělinové s regionální značkou Zápraží originální produkt®.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena