Masarykovo náměstí postupně ožije

2. 5. 2021

Na začátku roku jsem jako jeden ze strategických projektů města pro příští léta uvedl Revitalizaci Masarykova náměstí. Dlouhodobě slýcháme, že naše náměstí je večer a o víkendech mrtvé, když nepočítáme sobotní farmářské trhy.

Protože náměstí má být výkladní skříní a chloubou každého města, rozhodli jsme se nastartovat proces jeho revitalizace s důrazem právě naivení a kvalitu veřejného prostoru. Protože se jedná o nejvýznamnější místo Říčan, příprava musí být důkladná a profesionální. Jistě budeme řešit dopravu, obchod, služby, ale také zeleň, vodu a prostor pro pobyt a relaxaci. 

V letošním roce bychom rádi zahájili širokou diskuzi se všemi aktéry – tedy majiteli nemovitostí, obchodníky, restauratéry i celou říčanskou veřejností. Výsledkem této participace bude soubor podkladů pro architektonickou soutěž, která by mohla proběhnout v příštím roce. Následovat bude projektová dokumentace, pravděpodobně rozdělená na více etap. Časově by tento postup mohl pasovat na předpokládané vypisování dotačních výzev ITI. Ty by měly podporovat i úpravy veřejných prostor s důrazem na posílení veřejné zeleně a zasakování dešťové vody v intravilánu.

V létě připravujeme zajímavou venkovní kancelář včetně výstavního a multimediálního prostoru. Přesné místo i podobu zatím ladíme a nechci předbíhat.

David Michalička, starosta

 

Jarní covid-free kancelář starosty vznikla před vchodem do radnice. Tento parklet od firmy mmcité má město zapůjčen zdarma v rámci projektu CityChangers. Když mě zde uvidíte sedět, neváhejte se na cokoliv zeptat. Pokud zde naopak neprobíhá žádné jednání, neváhejte sezení využít i vy sami pro svou práci či odpočinek.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena