Masopust neboli očista bez masa

31. 1. 2021

 

Masopust je období od svátku Tří králů a trvá do Velikonoc. Tradice masopustu zasahuje až do 13. století. Nejprve se hodovalo a pak nastával půst. Posledním dnem, kdy se mohlo hodovat, bylo úterý do půlnoci před popeleční středou, poté začínal čtyřicetidenní půst neboli postní doba.

Příprava na masopust začínala ve čtvrtek před masopustní nedělí, kdy se veselilo a převlékalo do masek. Dříve se tento den nazýval „tučňák“ a tradičním jídlem bývalo knedlo - vepřo - zelo nebo zabijačka. Člověk měl jíst a pít tolik, kolik se do něj vešlo a tradovalo se, že bude celý rok silný. Takové hodování, tedy pro nás nutriční terapeuty, není dnes žádná radost, bohužel většina lidí to tak má nastavené každý den. Konec hodování a radování bylo v úterý o půlnoci před popeleční středou.

Masopustní termíny v roce 2021 vycházejí takto:

Tučný čtvrtek 11. února 2021, 

Masopustní neděle 14. února 2021, 

Masopustní úterý 16. února a Popeleční středa ve středu 17. února 2021.

Čtyřicetidenní půst znamenal, že se lidé vzdávali masa, mléka a mléčných výrobků, vajec; kromě chleba se nepeklo kynuté pečivo z bílé mouky a nemastilo se máslem. Na jídelníčku bývala tzv. pučálka, což je předem vlhčený pražený hrách. Lidé jedli pouze jednou za den. Upustili od zábavy a veselí, včetně svateb a alkoholu. Základem jídelníčku v období půstu byla konzumace ovoce, vařené nebo dušené zeleniny, luštěnin nebo vařených obilovin na různé způsoby, např. kaše. Nejen v období půstu by měly být tyto potraviny zařazeny pravidelně do jídelníčku.

Lidé v období půstu ale nehladověli, bez rad odborníků sami věděli, že vyvážená strava a omezení masných výrobků je pro tělo prospěšné a dostatek ovoce, zeleniny a bylinek tělu dodává potřebné vitamíny a minerály, které po dlouhé a mrazivé zimě tělo potřebuje doplnit.

V dnešní moderní době lidé upouštějí od televize, internetu, aut, sladkostí, kávy, zkrátka od všeho, co chtějí změnit. Je na každém z nás, zdali budeme půst dodržovat a jak přísný si jej naordinujeme.

Rada zní: netrapte se „zaručeně fungujícími dietami“ z neověřených zdrojů, dopřejte tělu lehkou a vyváženou stravu, omezte příjem masných výrobků, zejména tučného masa a uzenin, nahraďte je zeleninou a luštěninami. Jezte pravidelně 5 - 6 x denně v malých dávkách. Vyvarujte se pití alkoholu. Hýbejte se, choďte na procházky, pohyb je totiž prevencí řady onemocnění.

Na co si dát však pozor! Ne každý si takový půst může dopřát. Je řada výjimek, které potřebují přísnou dietu nebo speciální stravovací režim. Jedná se zejména o chronicky nemocné, děti, těhotné a kojící atd.

Miroslava Tichá, nutriční terapeutka Olivovy dětské léčebny

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2021 Všechna práva vyhrazena