Máte problém zaparkovat?

4. 7. 2021

 

Vedení města se odhodlalo ke kroku, který dlouhodobě avizovalo a kvůli kterému mj. odmítlo našeho nominanta a bývalého předsedu dopravního výboru Mariána Svetlíka do dopravní komise, tedy zavést parkovací systém. Otázkou však je, jak moc velký problém s parkováním v Říčanech existuje a jaké byl podroben diskusi.

Zavedení parkovacího systému bylo avizováno vícekrát, proběhla ne úplně úspěšná prezentace koncepce parkování občanům a před dvěma měsíci na společné schůzce zastupitelů nám byla prezentována její (před)finální verze. V rámci diskuze zazněly náměty a podněty z nichž některé byly zapracovány či revidovány, pádné argumenty pro jeho zavedení však z mého pohledu nezazněly, a tak nemůže mít moji podporu.

Problém totiž neřeší (pokud tedy vůbec existuje), jen přesouvá a hlavně opět zatěžuje agendu města i lidí. Nikde však nákladovou rozvahu pořízení i provozu systému nenajdete.

Osobně se domnívám, že problém s parkováním ve městě, mimo okolí nádraží a při konání hromadných akcí, nemáme. Pokud je někde plno, tak v nejhorším zaparkuji o ulici, dvě dále a zbytek dojdu. Mám z toho celého pocit, že se jen uměle vytváří problém, ke kterému se navíc nenabízí řešení.

Při zavádění zón je obecně zapotřebí postupovat tak, abychom věděli, kam chceme auta nasměrovat. Například postavit kapacitní parkoviště. Vznik devíti zón na půlce města je řekněme zvláštní a dle mého velmi účelový. Problém se tím logicky přestěhuje za hranici řešeného území. O problematice by se dalo napsat více, ale limit 2000 znaků se nepovedl ani M. Svetlíkovi, který svůj názor umístil se všemi podstatnými argumenty na Facebook, a já už taky lehce „teču“.

Pokud bychom se tedy soustředili na problematiku parkování kolem nádraží, je zapotřebí si definovat, jak mohu problém vyřešit, kde nabídnout alternativu. Klidné město ji dlouhodobě odmítá řešit jinde než v přednádražním prostoru. Přestože by nepochybně mohla vzniknout parkovací místa nejen nad nádražím, ale především za Tesco, které jako vhodnou alternativu dlouhodobě navrhuji. Přístup v trase bývalé vlečky již máme vybudován.

Nový parkovací systém alternativu nenabízí a parkování NEŘEŠÍ. Řeší jen příjem peněz do rozpočtu města. I když i ten je problematický, protože každý takový nápad s sebou přináší i náklady. Účty tedy bude muset složit město. Uvidíme, jak to dopadne. Každopádně jiný dopravní experiment v Jizerské ul. dopravní situaci ve městě neprospěl, ale o tom jsem již psal dříve.

Miloslav Šmolík

Krajský a říčanský zastupitel

1.     místopředseda výboru pro dopravu na Stč. Kraji

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena