Město chce s pomocí dotace vybudovat školní hřiště a volnočasový areál v Pacově

28. 3. 2014

Vybudování sportoviště v areálu Základní školy u Říčanského lesa a výstavba další etapy volnočasového areálu v Pacově. Na dva zásadní projekty žádá město Říčany o dotaci z programu ROP Střední Čechy, která by mohla pokrýt až 85 % celkových nákladů.

Jedním z projektů je vybudování hřiště v areálu Základní školy u Říčanského lesa, kterou město postavilo v roce 2010. Realizace venkovních prostor pro sportování však tehdy byla z finančních důvodů odložena, protože jen za budovu školy město splácí každý den dluh ve výši 130 tisíc korun.

„Jedná se o vybudování celého sportoviště, které zahrnuje atletický ovál včetně doskočiště pro skok daleký a stanoviště pro vrhačské disciplíny, hřiště pro fotbal, basketbal a volejbal, tenisový kurt a cvičnou stěnu pro tenis," upřesňuje projektová manažerka Jitka Wohlgemuthová.

Druhým investičním záměrem je realizace druhé etapy volnočasového areálu v Pacově. První etapa přinesla nové sociální zázemí a zejména fitness prvky pro seniory a část herních prvků pro děti. Projekt navazuje na stávající fotbalové a nohejbalové hřiště, společenský sál a hřiště pro děti.

"V dalších fázích zde plánujeme postavit víceúčelové hřiště s umělým povrchem rozměrů 20 x 40 m, sklad sportovního náčiní, dráhu pro in-line bruslení, hřiště na petangue a klubovnu s možností občerstvení a sociálním zázemím. Také se rozšíří prvky pro děti na hřišti a dojde k zatrubnění potoka," doplňuje Hana Jarošová, která je supervizorkou celého projektu.

Na oba projekty město v březnu zažádalo o dotaci z Regionální operačního programu Střední Čechy, která by v případě úspěšného výsledku mohla pokrýt až 85 % celkových nákladů. Očekávané náklady na školní hřiště u základní školy dosahují částky kolem 20 milionů korun, druhá etapa areálu v Pacově je předběžně vyčíslena na cca 9 milionů korun.

„Obě sportoviště by byla velkým přínosem pro naše město. U nové školy v Radošovicích venkovní hřiště bezesporu chybí zejména zde studujícím žákům, ale v odpoledních a večerních hodinách by možnost pohybu jistě uvítali i obyvatelé přilehlého sídliště či místní sportovní kluby. Pacovský projekt je zase skvělou příležitostí vytvořit moderní centrum volného času přímo v srdci rozrůstající se přidružené obce, bez nutnosti dojíždění do města. Plánovaná pestrá nabídka sportovního i kulturního vyžití by jistě zpříjemnila život obyvatelům Pacova i okolí,“ hodnotí zastupitel David Michalička /Klidné město/.

Do června 2014 by mělo přijít vyjádření o poskytnutí dotace. Šance na její získání je bohužel u obou projektů poměrně nízká. Vedení města však věří, že Říčany budou mít štěstí, a obě akce se podaří uskutečnit. V dohledné době totiž další podobná výzva vyhlášena nebude.

„V případě, že dotaci obdržíme, začneme s realizací téměř okamžitě, protože dodavatele můžeme tentokrát soutěžit již v předstihu. Nesmíme otálet a musíme rychle jednat. ROP zrychluje všechny činnosti a každé zaváhání je naše minus," dodává Jitka Wohlgemuthová.

"Pokud ve výzvě vzhledem k velkoryse pojatému projektu venkovních hřišť neuspějeme, považuji za správné vytvořit alespoň plácek na cvičení venku. To znamená provést úpravu povrchu a vytvořit rovnou plochu, kde bude možné cvičit, běhat, apod," navrhuje krajský zastupitel Miloslav Šmolík /ODS/.

 

Adéla Michalová, tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena