Město letos rozdá prostřednictvím grantů takřka 7 milionů korun

28. 3. 2014

Rekordní částka, která je letošní rok v grantovém fondu města Říčany, zahrnuje příspěvky na provoz, akce a investice říčanských organizací. V únoru schválili zastupitelé přes 2,8 milionu korun na jejich provoz v 1. kole grantového řízení. Nyní grantová komise posuzuje v rámci 2. kola žádosti na akce a investice, na něž město může poskytnout celkem přes 4 miliony korun.

„Myslím, že členové sportovních organizací či spolků, které se starají o seniory či přírodu, budou letos nadmíru spokojeni. Peněz do grantového systému jsme zajistili výrazně více než v minulých letech a to z důvodu zlepšené finanční situace města,“ říká zastupitel a předseda finančního výboru Martin Gebauer /Klidné město/ a doplňuje: „Organizace dostanou v průměru částky blížící se jejich požadavkům v grantovém řízení. Snad to rychle pocítí třeba děti ve sportovních klubech.“

Celkový objem alokovaných peněz v grantovém fondu je letos opravdu rekordní. Loni město rozdalo necelé 3 miliony korun, v roce 2012 to bylo již o více než polovinu méně, před třemi lety to bylo 1,3 milionu korun, v roce 2010 téměř 1,2 milionů korun a v roce 2009 se vydalo skoro 2,3 miliony.

Grantové řízení, které se řídí grantovou směrnicí č. 6/2013, probíhá ve dvou kolech a každé kolo hodnotí jiná komise. "Granty na provoz vybírala letos nově hodnotící komise složená ze zaměstnanců města. Granty na investice a akce posuzuje grantová komise složená z občanů," vysvětluje Hana Jarošová, koordinátorka grantů, dotací a veřejných zakázek.

První kolo skončilo v únoru. V rámci něj se rozdělilo celkem 2 868 905 Kč různým kulturním organizacím, sportovním klubům nebo volnočasovým spolkům v Říčanech na jejich provozní náklady.  

V současné chvíli se koná druhé kolo na akce a investice různých místních spolků. Na akce město počítalo s částkou 2 miliony korun a na investice je alokováno dokonce 2 057 529 Kč. "Žádosti jsme obdrželi do konce ledna a nyní probíhá jejich hodnocení grantovou komisí. Organizace požadují na akce 1 656 254 Kč a na investice 1 326 098 Kč. Výsledné navržené částky bude projednávat Zastupitelstvo města Říčany v květnu," říká Hana Jarošová s tím, že město má dostatečné finanční pokrytí a mohlo by v letošním roce uspokojit v požadovaných částkách všechny žadatele.

„Nejspíš některé peníze ještě zbydou a uvažujeme, že bychom je použili třeba na investice do majetku města, který využívají sportovní organizace. Napadá mě třeba oprava plotu u fotbalového hřiště. Vytváří nehezké zákoutí přímo v centru města,“   zakončuje Martin Gebauer.

 

Adéla Michalová, tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena