Město pracuje na posílení autobusových linek MHD i regionálních spojů

30. 10. 2021

 

Říčany jsou kromě Pražské integrované dopravy obsluhovány třemi městskými minibusy, které jsou ráno využívány pro školní linky a díky tomu mohou děti jezdit zdarma do škol. Jsme moc rádi, že jsou školní autobusy plně využívány a řada rodičů nemusí vozit školáky autem, ale uvědomujeme si, že běžné spoje pro veřejnost v ranní špičce nestačí.

 Naším dlouhodobým cílem je v ranní a odpolední špičce dosáhnout taktu 30 minut na všech páteřních linkách do všech městských částí. Tento projekt však bude finančně velice náročný. Výhledově se počítá se zavedením čtvrtého městského minibusu, který by mimo jiné mohl napojit Kuří a posílit nejžádanější relaci centrum – sídliště Olivovna přes Kavčí skálu.

Pracujeme i na dalším řešení, a to je posílení spojů PID (Pražské integrované dopravy). Mnoho lidí k nám z okolních obcí jezdí autem a zatěžuje komunikace – chceme je motivovat jet autobusem, a to je možné pouze posílením regionálních linek a vytvořením atraktivních a současně jednoduchých jízdních řádů.  Připravujeme sérii jednání s ROPIDem (Regionální organizátor pražské integrované dopravy) a okolními obcemi. Setkání by se měly zúčastnit například obce Mukařov, Tehov, Doubek, Křenice, Babice, Škvorec a Úvaly,“ říká starosta Říčan David Michalička. „Chceme společně požádat o navýšení spojů linek např. 303 a dalších. Město je připraveno s podporou Středočeského kraje přiobjednat více spojů (náklady vždy z části platí kraj a z části obce). Také chceme iniciovat novou linku Říčany – Úvaly, která by jezdila přes Pacov a dále přes Křenice, Sluštice, Zlatou a Škvorec. A v neposlední řadě jednáme s místními dopravci o zajištění ranní školní linky. Tím bychom uvolnili kapacitu MHD pro širší veřejnost,“ uzavírá David Michalička.

Plány na zvýšení počtu spojů přinesou benefity celému regionu, ale především občanům Říčan:

 * Nižší dopravní zatížení

 * Snížení poptávky po parkování od dojíždějících obyvatel z okolních obcí – uvolnění míst pro domácí

 * Lepší obsluha lokalit Říčan

 * Možnost využití nových spojů i k dopravě po Říčanech                          

 

Tisková zpráva města

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena