Město Říčany na podzim opravuje další část komunikace Olivova

30. 9. 2016

Jedna z nejdelších a dopravně nejvytíženějších ulic v Říčanech získává postupně novou podobu.

V roce 2013 se Olivova ulice převlékla do nového kabátu v úseku mezi ulicemi Verdunská a Na Vyhlídce. Loni v létě se pro řidiče i chodce otevřela část mezi ulicemi Na Vyhlídce a Jasmínová. A tehdy radnice slíbila, že opraví i další navazující část až k železničnímu přejezdu. V září odstartovala rekonstrukce Olivovy ulice 1. etapou. Až do prosince je opravovaný úsek této etapy uzavřený a došlo ke změně trasy a zastávek autobusové linky 469.

„Projekt rekonstrukce Olivovy ulice je velmi rozsáhlý, finančně náročný a stavebně komplikovaný, proto byl rozdělen do několika částí a teď jdeme do finále,“ říká starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává: „Stavba přinese samozřejmě spoustu omezení. Prosím, buďte trpěliví a shovívaví.“

Olivova ulice patří mezi velmi frekventovanou komunikaci v Říčanech. Spojuje totiž centrum města s velkým sídlištěm a základní školou U Říčanského lesa, kterou navštěvuje přes 600 dětí. Do kolizních a nebezpečných situací se dostávali na poškozené vozovce nejen řidiči, ale především školáci. Říčanská radnice začala řešit její dezolátní stav hned od roku 2010, kdy se škola postavila.

Od základní školy až po ulice Jasmínová a Šípková má silnice nový asfaltový povrch včetně chodníku a upravené zeleně. Nyní se rozeběhly stavební práce v úseku mezi ulicemi Jasmínová/ Šípková a železničním přejezdem. Rekonstrukce probíhá ve dvou etapách. Křižovatka ulic Olivova x Jasmínová x Šípková bude otevřená i v době propojení tlakových pásem vodovodů. „První etapa zahrnuje odvodnění komunikace tj. dešťovou kanalizaci od vyústění do toku Smrkovka po ulici Jasmínová a provizorní úpravu povrchu v kraji vozovky. Také zahájíme nutné kácení dřevin v celé délce úseku,“ popisuje Monika Burešová z oddělení investic s tím, že do konce letošního roku proběhnou úpravy i na ulici Roklanská, konkrétně realizace části splaškové kanalizace, úprava povrchu komunikace a chodníku. Druhá etapa by měla začít na jaře 2017. Dojde k vybudování splaškové kanalizace a vodovodního řadu, dokončí se dešťová kanalizace a na závěr čeká komunikaci rozšíření na šíři 6,5 m a nový asfaltový povrch. Podél ulice vznikne i nový chodník a úprava veřejného osvětlení.

V souvislosti s rekonstrukcí se daný úsek Olivovy a ulice Roklanská až k ulici Pod Drahou uzavře do 22. prosince 2016. Během druhé etapy, která nejspíš potrvá od února do října příštího roku, neprojedou řidiči pouze v místě opravy Olivovy. Křižovatka s Jasmínovou a Šípkovou zůstane průjezdná. Změny se však dotknou autobusové dopravy, do konce prosince má objízdnou trasu linka PID 469.

„Přístup k nemovitostem nadále umožníme. Za omezení příjezdu a další problémy způsobené v souvislosti s rekonstrukcí komunikace Olivova se omlouváme a děkujeme za pochopení a trpělivost při rekonstrukci. Pro vlastní bezpečnost plně respektujte dopravní a další značení stavby,“ upozorňuje občany Markéta Vrtišková z oddělení technické správy.

Celkové náklady na obě etapy rekonstrukce, kterou provádí firma PORR a.s., dosahují přes 25 milionů korun včetně DPH. „Po této velké rekonstrukci připravujeme i další. Projektuje se velká rekonstrukce ulice Politických vězňů v centru města a připravujeme ke schválení investiční záměr rekonstrukce Bezručovy ulice,“ zakončuje starosta.

Adéla Ambrožová,

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena