Město vydalo publikaci o historii samosprávy

31. 12. 2019

V červnu loňského roku uplynulo 100 let od prvních československých komunálních voleb. U příležitosti tohoto výročí se město rozhodlo vydat knihu o dějinách říčanské samosprávy, nejen té československé, ale od nejstarších zmínek po současnost. Během dlouhých příprav, které protáhly vydání až na konec roku, bylo prostudováno mnoho literatury a především pramenů (soudní manuály 17. a 18. století, zápisy zastupitelstev a rad od 19. století, kroniky a tiskoviny od 20. století…), z nich se pak vybraly některé události a akce, které byly důležité nebo zajímavé.

Publikace je rozdělena do šesti částí – historický úvod a poté sedm dějinných období (nejstarší konšelské období, regulovaný magistrát, obecní výbory za rakouské monarchie, československá zastupitelstva, poválečné národní výbory, národní výbory po r. 1948 a zastupitelstva od r. 1990). Každá část je pak členěna podle funkčních období starostů, předsedů, purkmistrů a primasů a za každé volební období jsou uvedeni jejich zástupci, radní a zastupitelé (resp. poslanci, výborové, konšelé). Součástí knihy jsou i obrazy starostů. „Z téměř každého období zůstalo něco zachováno, co dodnes slouží a ovlivňuje naše životy – budovy, silnice, rybníky, pomníky, parky, vzpomínky… A určitě stojí za to připomenout si nejen tato díla, ale i ty, kteří se o ně a o rozkvět města zasloužili,“ říká starosta Vladimír Kořen (Klidné město).

První zmínka o primasovi je z r. 1605, o radnici dokonce ještě o 40 let dříve, jde tak o více než 400letou historii města. Během tohoto období se v jeho čele vystřídalo minimálně 19 primasů, 7 purkmistrů, 12 předsedů národního výboru a 17 starostů. Spolu s konšely, výbory a zastupitelstvy se snažili pozvednout úroveň Říčan a výsledky tohoto jejich úsilí jsou vidět i dodnes.

 „Knížka je myšlena jako pocta všem obyvatelům našeho krásného města, kteří ho řídili a rozhodovali o jeho rozvoji napříč celou jeho historií, ale i těm, kteří pomáhali a pomáhají s realizací jejich rozhodnutí,“ uzavírá starosta.

Knihu s názvem Dějiny samosprávy města Říčany lze zakoupit v infocentru.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena