Městská policie radí a informuje

29. 5. 2015

Městská policie Říčany Komenského nám. 1619/3, 251 01 Říčany e-mail: mestska.policie@ricany.cz Tel. 323 618 150 Mob. 725 022 765

Z knihy událostí

 

26. dubna, 00:55

Operátor městského kamerového systému si všímá jízdy řidiče osobního vozidla Škoda Felicie v ulici 17. listopadu. Řidič nezvládá řízení vozidla a vjíždí s vozidlem na chodník a následně do květinového záhonu v parku A. Švehly. Auto v záhoně zapadlo a všechna snaha řidiče a jeho spolujezdce k jeho vyproštění nikam nevede. Na místo je operátorem kamerového systému vyslána hlídka strážníků, která zjišťuje, že ke zranění osob nedošlo a za dopravní nehodu může alkohol, který řidič před jízdou požil. Provedenou orientační dechovou zkouškou je u řidiče prokázáno 1,34 promile. Řidič je tak důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu. Strážníci jej omezují na osobní svobodě a na místo přivolávají Policii ČR, které byl řidič předán k provedení dalších opatření.

 

 

6. května, 19:28

Strážníky je přijato naléhavé telefonické oznámení od ženy z ulice Úvalská, která tvrdí, že ji její přítel slovně vyhrožuje a fyzicky napadá. Hlídka po příjezdu na místo zajišťuje útočníka a začíná celou událost řešit. Šetřením události je zjištěno, že jak oznamovatelka, tak její přítel v roli útočníka jsou šetřeni Policií ČR v jiné záležitosti a navíc, z předložených dokumentů vyplývá, že od včerejšího dne nemají v domě setrvávat. Jak to dopadlo s původně fyzickým napadením oznamovatelky? Nijak, k žádnému fyzickému napadení nedošlo, oznamovatelka neutrpěla žádná zranění, jakékoliv lékařské ošetření na místě odmítla a nakonec se přiznala, že si vše vymyslela, jelikož se s přítelem pohádala.

 

12. května, 13:43

Hasičský záchranný sbor, žádá strážníky městské policie o součinnost v ulici Mozartova. Zde hasiči na základě upozornění občanů vyprošťují kočku ze sevření samoposuvných automatických vrat u vjezdu na pozemek rodinného domu. Kočka v nešťastný okamžik procházela při zavírání vrat mezi dojezdovým opěrným sloupkem a zavírajícími se vraty. Vrata ji sevřením uvěznila v úzké mezeře a tímto utrpěla zranění. Strážníci si po vyproštění kočku přebírají a následně ji převážejí k odbornému ošetření na veterinární ambulanci v Říčanech. Šetřením v místě události se podařilo strážníkům zjistit majitele kočky, který byl o celé události vyrozuměn. Kočka se tak zanedlouho shledala se svým majitelem.

 

12. května, 16:15

Městské policii je pracovnicí obchodu v Obchodním centru Lihovar oznámena zmatená seniorka. Strážníci oznámení prověřují a zjišťují, že seniorka u sebe nemá žádný doklad totožnosti, je dezorientovaná a není schopna jistě odpovědět strážníkům na otázky. Velkou trpělivostí všech na místě, je zjištěno alespoň jméno a příjmení seniorky, pravděpodobný rok narození a bydliště, které se nachází dle sdělení seniorky v Praze. Na otázku strážníků, jak se dostala do Říčan, odpovídá seniorka, že tramvají. Postupným rozhovorem je jasné, že seniorka trpí Alzheimerovou chorobou. Seniorka si sice vzpomněla na své údaje, ale není zcela jisté, zda jsou správné. Začala tak doslova mravenčí práce všech, ke zjištění, kam seniorka patří a kde je tedy doma. Ve věci je kontaktována i Policie ČR a postupným šetřením se daří zjistit, že seniorka má rodinu, která žije v Praze. Ve věci je o součinnost požádána Městská policie Hl. m. Prahy a to hned dvě obvodní ředitelství. Pražští kolegové se snaží vyrozumět rodinu na Praze 4 a Praze 10. Dále jsou strážníky obvolány domovy pro seniory v Praze 4 a Praze 10, jelikož seniorka sdělila, že žije v domově pro seniory v Praze - Nuslích. Celé šetření ale nikam nevede a seniorku nikdo nepostrádá. Z dalších otázek a rozhovoru se seniorkou je čím dál jistější, že do Říčan nepřijela, ale už se zde nacházela. Jsou tak obvolávány domovy pro seniory na území města Říčany. Tušení se vyplatilo a v průběhu telefonických dotazů byli strážníci kontaktováni domovem pro seniory na Černokostelecké ulici s tím, že postrádají seniorku, jelikož se do domova stále nevrátila. Popis i údaje odpovídají. Vše tak dobře dopadlo a seniorka byla převezena strážníky do svého domova.                                                                    

                                                                                              Jindřich  Joch

                                                                  zástupce vedoucího Městské policie Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena