Městská policie radí a informuje

2. 10. 2015

Městská policie Říčany Komenského nám. 1619/3, 251 01 Říčany e-mail: mestska.policie@ricany.cz Tel. 323 618 150 Mob. 725 022 765

Z knihy událostí

 

23. srpna, 04:30

Při běžné kontrolní a hlídkové činnosti si hlídka strážníků v ulici Černokostelecká všímá muže, který je evidentně pod vlivem alkoholu. Žádné protiprávní jednání nepáchá, ale preventivně je informace o muži předána operátorovi kamerového dohlížecího systému. Ten zanedlouho zaznamenává, jak tento silně opilý muž nasedá do vozidla tovární značky Jeep na místo řidiče, vozidlo startuje a odjíždí směrem k obci Mukařov. Autohlídka strážníků se okamžitě vrací na místo a dotyčného řidiče se pokouší zastavit. Ten nedbá výzev k zastavení a začíná hlídce ujíždět napříč Radošovicemi a Pacovem. Zde se svým vozidlem vjíždí na přiléhající pole v domnění, že hlídku strážníků setřese. Bohužel se mýlí, jelikož strážníci u služebního vozidla disponují taktéž pohonem všech čtyř kol. Zanedlouho ujíždějící řidič právě se svým vozidlem zapadá v poli a nemůže pokračovat v další jízdě. Strážníci v tuto chvíli přistupují k vozidlu. Snaží se řidiče z vozidla dostat ven. Ten je však ve vozidle uzamčen, odmítá z něj vystoupit a se strážníky nekomunikuje. Bohužel, pomyslné „štěstí“ se zrovna přiklání na stranu řidiče ujíždějícího vozidla a v rozhodující okamžik, kdy se jej strážníci chystají z vozidla vytáhnout, se mu podaří vozidlo vymanévrovat ze zapadnutí a ujíždí dále směrem k obci Březí. Jelikož strážníci jsou omezeni místní působností, další pronásledování vozidla je předáno Policii ČR, která je ovšem již dávno informována. Po vozidle je vyhlášeno Policií ČR pátrání. Řidič ujíždějícího Jeepu však nepočítal s dalším faktem a to s místní znalostí strážníků. V minulosti byl řidič tohoto vozidla již několikrát pro obdobné skutky řešen. Hlídka strážníků se přesouvá do místa jeho bydliště v obci Pacov. Místní znalost a chvilka čekání se vyplácí, protože zanedlouho přijíždí již ve značně poškozeném Jeepu dotyčný řidič, který opětovně se strážníky nespolupracuje. Za použití donucovacích prostředků je strážníky omezen na osobní svobodě a následně předán Policii ČR k provedení dalších opatření. Tuto událost už jen zakončit konstatováním, že orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu řidič jak jinak než odmítl.

 

26. srpna, 10:02

Na úřad v bojové náladě. Takto by se dala shrnout další událost. Na přestupkovém oddělení městského úřadu došlo k fyzickému napadení několika osob mezi sebou. Jednalo se o osoby, které čekaly na projednání své záležitosti na základě předvolání ke správnímu řízení ve věci sporu v rámci občanského soužití. Při čekání se však tyto dvě protistrany verbálně napadaly, kdy vše vyvrcholilo fyzickým napadením všech osob mezi sebou. Celou situaci se snažili zklidnit přítomní referenti odboru, těm však nezbylo nic jiného, než na místo přivolat strážníky. Všechny osoby se vzájemně obviňovaly z napadení. Strážníci celý skutek prošetřili, zadokumentovali a pro podezření ze spáchání přestupkového jednání byla celá věc k dalšímu řešení oznámena příslušnému správnímu orgánu.

31. srpna, 16:23

Prodavačka zahradnictví v ulici Šroká oznamuje strážníkům dvě podnapilé osoby, které strhly venkovní regál se sadbou a poté se daly na útěk směrem k ulici Škroupova. Hlídka strážníků je nedaleko a prchající osoby dle popisu zastavuje právě v ulici Škroupova. Jedná se o muže a ženu, kdy muž je tak silně pod vlivem alkoholu, že není schopen se strážníky srozumitelně komunikovat. Celá událost je tak řešena se ženou. Pachatelé se i se strážníky vrací zpět do zahradnictví, kde je událost dále řešena. Zúčastněné osoby byly poučeny o všech možnostech řešení události, kdy nakonec došlo k dohodě o vyrovnání finanční škody na sadbě a poškozeném regálu.  

 

12. září, 21:03

Všímavý občan strážníkům oznamuje muže, který značně posilněn alkoholem usedá za volant osobního vozidla v ulici Podskalí. Muž v roli řidiče odjíždí ulicí Široká směrem k obci Světice. Strážníci oznámení okamžitě prověřují. Následně zjišťují, že řidič daleko nedojel, havaroval totiž mezi Říčany a obcí Světice. Nezvládl řízení a s vozidlem sjel do škarpy, kde narazil do stromu a způsobil si lehké zranění. Dotyčný řidič tak zaměstnal všechny složky integrovaného záchranného systému, které se nehodou a jím samotným museli zabývat. Provedená orientační dechová zkouška prokázala přítomnost alkoholu ve výši 1,67 promile.

Jindřich Joch

                                                                       zástupce vedoucího Městské policie Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena