Městská policie radí a informuje

29. 1. 2016

Městská policie Říčany Komenského nám. 1619/3, 251 01 Říčany e-mail: mestska.policie@ricany.cz Tel. 323 618 150 Mob. 725 022 765

Od 1. 2. 2016 v rámci návaznosti na spuštění nového informačního systému městské policie v loňském roce přechází strážníci nově na digitalizované Výzvy pro osoby podezřelé ze spáchání přestupku. Zjednodušeně napsáno, když strážník řešil příslušný dopravní přestupek, bylo vše potřeba řádně na místě zadokumentovat - nafotit, podrobně zapsat a umístit výzvu na vozidlo. Následně bylo nutné vše zpracovat a zaevidovat na služebně, tj. ručně přepsat do počítače. Nově budou strážníci městské policie zjištěné přestupkové jednání evidovat přímo na ulici pomocí mobilních zařízení. Zjištěný skutek bude automaticky zapsán ihned z místa do počítače na služebně včetně fotodokumentace. Konec je hlavně neustálému běhání na služebnu a zpět. Každá hlídka a v případě potřeby i každý strážník odteď budou mít u sebe mobilní zařízení, ve kterém vše zaznamenávají. Mobilní zařízení obsahuje GPS modul, ten přiřadí souřadnice k události či k místu přestupku a vše se hned zobrazí v mapě. Ke všemu má navíc okamžitě přístup službu konající strážník, který se nachází na služebně, takže ví, kde jsou jeho kolegové a co řeší. Pokud na služebnu přijde řidič, který dostal Výzvu pro osobu podezřelou ze spáchání přestupku, nemusí už shánět hlídku a zjišťovat, co a kde se stalo, tak aby mohlo být přestupkové jednání dořešeno.  

 

DOSTALI JSTE LÍSTEK ZA STĚRAČ 

Výzva pro osobu podezřelou ze spáchání přestupku - předvolání od Městské policie Říčany

Pokud se řidič dopustí dopravního přestupku a u vozidla se nenachází, strážník vypíše Výzvu pro osobu podezřelou ze spáchání přestupku (dále jen VOPP) a tuto umístí na přední nebo boční sklo vozidla.

 

                        STARÁ VÝZVA 

                                                     

                                   

 

NOVÁ VÝZVA

 

Na VOPP se dozvíte, jakého přestupkového jednání jste se dopustili a jste vyzváni k dostavení se do 5 dnů na adresu Městské policie Říčany, která je uvedena na VOPP. Velmi důležitou informací je místo a lhůta, kam a ve které je řidič povinen se dostavit. V Říčanech je to na adrese: Městská policie Říčany, Komenského náměstí 1619/3, Říčany. Lhůta je do 5 dnů od spáchání přestupku. Pokud se ze závažných důvodů nemůžete dostavit, můžete si  na uvedených telefonních kontaktech domluvit náhradní termín: 323 618 150 nebo +420 725 022 765.

 

 

Z knihy událostí

 

15. prosince, 10:57

Bezpečnostní pracovník obchodního řetězce, který se nachází v ulici Černokostelecká, oznamuje strážníkům osobu, která se dopustila krádeže. Strážníci na místě zjišťují, že pachatel odcizil uzeniny v hodnotě přes jeden tisíc korun. U pachatele se nedaří ani po nezbytné součinnosti strážníků zjistit jeho totožnost, proto jej strážníci předvádějí na Policii ČR. Zde je zjištěna totožnost a navíc, že jde o recidivistu, který byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen za obdobné skutky a svým jednáním se tak opět dopouští trestného činu. Pomyslným bonusem v celé události bylo zjištění, že na pachatele je vydán příkaz k dodání do výkonu trestu do věznice, kde se již měl nějakou dobu nacházet. Jeho další kroky vedly rovnou tam. O jeho potrestání za spáchání trestného činu bude rozhodovat v nejbližší době soud.

 

18. prosince, 21:46

Policie ČR žádá strážníky o součinnost v ulici Melantrichova, kde mělo dojít k nehodě vozidel. Hlídka strážníků na místě zjišťuje zaparkované vozidlo Ford a svědka události. Svědek strážníkům uvádí, že k dopravní nehodě nedošlo, ale řidič vozidla Ford je zjevně posilněn alkoholem. Navíc spí v jiném vozidle, které se nachází vedle uvedeného vozidla Ford. Na místo se dostavuje i hlídka Policie ČR a dále hlídka Policie ČR ze skupiny dopravních nehod, jelikož na místě musí být prošetřeny všechny zjištěné skutečnosti a poznatky. Následně dochází k závěru, že k žádné dopravní nehodě opravdu nedošlo. Poté je probuzen řidič vozidla Ford, který je na první pohled posilněn alkoholem. Provedení orientační dechové zkoušky na přítomnost alkoholu odmítá. Ve věci tak dále šetří Policie ČR.

 

25. prosince, 08:35

 

Strážníkům je oznámeno poškození motorových vozidel neznámým pachatelem v ulici Legií. Strážníci na místě zjišťují, že u většího množství vozidel jsou ukopána zpětná boční zrcátka. Pro podezření ze spáchání trestného činu, byla celá událost strážníky na místě předána Policii ČR k provedení dalších úkonů.

 

28. prosince, 14:37

Všímavý občan telefonicky oznamuje, že na Strašíně v ulici V Žaludech se vlivem silného větru vyvrátila vzrostlá osamocená borovice. Na tomto není až tak nic neobvyklého, až na to, že nyní někdo borovici rozřezává a dřevo si odváží. Strážníci doráží na místo, ale pachatel krádeže dřeva z městského lesa se zde již nenachází. Bylo zjištěno, že padlý strom byl částečně ořezán a dřevo odtaženo. Na pozemní komunikaci byly zjištěny stopy po tažení, a to i díky upozorněním oznamovatele, který toto strážníkům při telefonickém rozhovoru uvedl. Vypátrat pachatele krádeže dřeva tak nebylo vůbec složité. Stopa po tažení strážníky přivedla přímo před vrata jednoho z pozemků, který se nacházel nedaleko.

 

Na parcele byly zjištěny právě rozřezané kusy dřeva připravené ke štípání. Zde byla kontaktována osoba podezřelá z krádeže, která se následně strážníkům ke skutku přiznává a uvádí, že dřevo vzala pro účely topení. Dochází tak k poučení o spáchaném přestupkovém jednání. Řešení uložením blokové pokuty je osobou pachatele odmítnuto, proto byla celá událost a spáchané přestupkové jednání oznámeno příslušnému orgánu městského úřadu k dořešení.

7. ledna, 09:50

Zaměstnankyně obchodu na Masarykově náměstí strážníkům oznamuje osobu, která se dopustila krádeže zboží. Na místě je strážníky zjištěno, že věkem se jedná o nezletilého pachatele. Strážníci provádějí ve věci prvotní úkony a snaží se zjistit totožnost pachatele. Jelikož se jedná o nezletilou osobu, která ještě nemá vystaven žádný průkaz totožnosti, není toto lehký úkon. Jediné, čím je na místě možné ověřit totožnost nezletilé osoby, je pouze průkazka, ze které toto nelze učinit hodnověrně. Ve věci je tedy strážníky kontaktována Policie ČR, která si následně celou událost převzala k dořešení.

 

 

          Jindřich Joch

                                                                       zástupce vedoucího Městské policie Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena