Městská policie radí a informuje

26. 2. 2016

Městská policie Říčany Komenského nám. 1619/3, 251 01 Říčany e-mail: mestska.policie@ricany.cz Tel. 323 618 150 Mob. 725 022 765

 

Něco málo ze statistiky činnosti MP za rok 2015

Počet událostí řešených strážníky, včetně přijatých oznámení: 4 470

Celkový počet přestupků projednaných v blokovém řízení: 1 780

Počet oznámených přestupků příslušnému orgánu: 539

Celkový počet odchycených zvířat: 74

Dále strážníci provedli 63 odtahů vozidel v rámci závažnějších přestupků, stejně tak jako u použití TPZOV – „botičky“, která byla nasazena v 59 případech.

Nejedná se však jen o uvedené činnosti, strážníci mají za sebou mnoho společných akcí v součinnosti s policií ČR, stejně tak jako s hasiči a jinými organizacemi při zabezpečování společenských událostí ve městě Říčany, včetně práce v oblasti prevence kriminality a dopravy.

 

Z knihy událostí

22. ledna, 20:02

Strážníkům je oznámena ležící osoba v ulici Domažlická před budovou mateřské školy. Hlídka strážníků na místě zjišťuje muže pod vlivem alkoholu, který nereaguje. Navíc je zraněn na ruce a vzhledem k nepříznivým klimatickým podmínkám je i prochlazen. Muže se po chvíli daří strážníkům probudit, ale i tak je na místo přivolána zdravotnická záchranná služba k jeho ošetření. Muž začíná být při ošetření vůči záchranářům agresivní, proto strážníci asistují i u jeho převozu do zdravotnického zařízení k provedení dalších vyšetření. Následně po dokončení ošetření a všech vyšetření byl muž předán k dořešení zpět strážníkům, kteří jej doprovodili do místa bydliště, kde jej předali rodinnému příslušníkovi do péče.

16. ledna, 00:02

Hlídka bezpečnostní služby (agentury D.I.S.) poskytovaná sdružením provozovatelů restauračních činností Říčany, která se podílí o víkendech na bezpečnosti v okolí provozoven v ul. Černokostelecká, hlásí strážníkům MP napadení osob v jedné z provozoven. Strážníci v místě kontaktují napadeného a svědky události. Je zjištěno, že napadený byl fyzicky atakován třemi neznámými útočníky, kteří mu způsobili zranění hlavy, krku a ramene. Útočníci stačili ještě před příjezdem hlídky MP místo opustit. Jednoho z podezřelých útočníků na základě popisu svědků se následně podařilo v součinnosti s policií ČR zastihnout v jiné restaurační provozovně, kam odešel. V současné době je celá věc v řešení policie ČR pro podezření z trestného činu.

14. ledna, 19:55

Všímavý obyvatel bytových domů v ulici U Zastávky zjišťuje ve společných sklepních prostorách domu spícího muže a tuto skutečnost oznamuje městské policii. Hlídka strážníků je po příjezdu na míso události oznamovatelem zavedena do sklepních prostor, kde je v jedné ze sklepních kójí zjištěn spící muž. Ten je následně probuzen a vyzván k prokázání totožnosti a k vysvětlení toho, proč zde přespává. Je zjištěno, že se jedná o sezónního dělníka, který není v současné době zaměstnán a nemá kde bydlet. Při řešení události bylo obyvateli domu a strážníky zjištěno, že u několika dalších sklepních kójí je poškozené uzamčení, nebylo však zřejmé, zda se jedná o novou, nebo již starší skutečnost. K odcizení věcí ze sklepních kójí nedošlo. Na otázku, jak se výše uvedený dostal do domu, bylo dotyčným sděleno, že bylo odemčeno, a to jak do domu, tak do suterénu ke sklepním kójím, stejně tak uvedl, že uzamčení sklepních kójí bylo poškozené již před jeho příchodem. Muž dále hlídce uvedl, že pouze využil příležitosti přespat v teple a suchu. Protože se na místě nepodařilo muži prokázat jiný úmysl, než se zde vyspat, byl strážníky vykázán z místa. Bohužel není to první setkání s touto osobou, která využívá nepozornosti a nedostatečného zavírání společných prostor za účelem přespání. Přestože se v těchto případech jednalo jen o přespání, rozhodně to není příjemné setkání s nezvanou osobou v domě a ne vždy se může jednat jen o přespání. Městská policie důrazně doporučuje vstupní dveře do domu a společných prostor domu uzamykat!!! Jedná se zejména o sklepy, prádelny, sušárny, ale i jiné společné a nebytové prostory.

8. února, 16:30

Městskou policií je přijato telefonické oznámení o pádu lampy veřejného osvětlení do vozovky, a to v křižovatce ulic Říčanská a Rooseveltova v prostoru kruhového objezdu. Po příjezdu na místo události je strážníky usměrňován provoz ostatních vozidel. Je zjištěno, že došlo ke zlomení lampy v základnové části, a to pravděpodobně silnými poryvy větru. Na místo je přivolán Hasičský záchranný sbor k odstranění spadlé lampy a úklidu vozovky tak, aby došlo k úplnému obnovení bezpečnosti a plynulosti provozu. Dále je strážníky vyrozuměna firma spravující ve městě veřejné osvětlení k provedení dalších opatření. O události je vyrozuměn i příslušný odbor Městského úřadu Říčany ke zjednání nápravy.

Jindřich Joch, zástupce vedoucího Městské policie Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena