Městská policie radí a informuje

21. 3. 2013

Z knihy událostí

19. února, 16.35

 

Operátor kamerového systému si všímá podezřelého vozidla a osob, které vystoupily na parkovišti u jednoho z obchodních řetězců v ulici Černokostelecká. Skupinka se nenápadně prochází po parkovišti a splývá s prostředím. Upozorňují na sebe pouze letmým nahlížením do zaparkovaných vozidel a zkoušením, zda jsou vozidla uzamčena. Na místo je vyslána hlídka městské policie. Když strážníci dorazili na místo, podezřelé osoby urychleně nasedají do připraveného vozidla, ve kterém přijely, a pokouší se místo co nejrychleji opustit. V odjezdu se jim strážníci snaží zabránit i za použití donucovacích prostředků. To se však nedaří a vozidlo ujíždí z místa směrem na Prahu. Jak bylo následně zjištěno, ke vloupání do žádného ze zaparkovaných vozidel nedošlo. Strážníci poznatky a indicie vedoucí k těmto osobám a vozidlu předali Policii ČR.

 

22. února, 02.45

 

Strážníci při běžném výkonu kontrolní a hlídkové činnosti v Jažlovicích v ulici Na Návsi vidí řidiče motorového vozidla Audi, který jede podezřele pomalu ulicí Zděbradská. Při spatření hlídky městské policie řidič zastavuje a zůstává stát. Zanedlouho pokračuje v jízdě, a to i přes to, že čelní sklo má úplně zasněžené. Řidičovo jednání je podezřelé. Strážníci otáčí služební vozidlo a vydávají se za ním. Při jízdě si všímají odstaveného vozidla Land Rover, které stojí ve vedlejší ulici. Řidič Audi několika rychlými manévry strážníkům ujíždí na chvilku z dohledu. Hlídka městské policie poté nachází již odstavené a prázdné auto. Při bližší prohlídce strážníci nabývají dojmu, že je vozidlo odcizené.

Strážníci v místě vyčkávají skryti, zda se řidič k vozidlu nevrátí. Čekání se vyplatilo, řidič se zanedlouho vrací. Bohužel, jak se později ukázalo, již připraven s únikovou variantou. Při opětovném zásahu strážníků řidič utíká a následně naskakuje do projíždějícího vozidla, které bylo připraveno k jeho vyzvednutí a rychlou jízdou se ztrácí z dohledu. Šetřením strážníků je zjištěno, že vozidlo Audi bylo odcizeno v Jažlovicích z ulice Zděbradská. Nakonec se zjistilo, že odcizen byl i Land Rover. Při krádeži navíc pachatelé poškodili ještě dva další zaparkované automobily. Pro podezření ze spáchání trestného činu byla celá událost na místě předána Policii ČR k dalšímu šetření. Pachatelé prozatím unikli, ale vozidla se vrátila zpět majiteli.

 

 

22. února, 22.45

 

Městská policie je požádána o součinnost Policií ČR při pátrání po řidiči, který způsobil dopravní nehodu v křižovatce ulic Spojka a Uhelná. Zde řidič vozidla Audi projel oplocením pozemku a z místa dopravní nehody utekl. Strážníkům je předán jeho popis a údaje o jeho osobě. Do pátrání se zapojuje i operátor kamerového systému, který zanedlouho nachází osobu odpovídající popisu v ulici Černokostelecká. Tato osoba vstupuje do provozovny rychlého občerstvení. Hlídka městské policie doráží na místo a pohledem do výlohy je vidět, jak se tento člověk snaží dostat za obslužný pult provozovny a napadá přítomnou obsluhu. Po vstupu do provozovny ho strážníci vyzývají k prokázání totožnosti a všímají si zranění v obličeji. Navíc osoba v ruce drží klíče od vozidla Audi. Následně uvádí pouze své jméno a příjmení a dále s hlídkou nespolupracuje. Jméno a příjmení souhlasí s tím, po kom je vyhlášeno pátrání. Strážníci přistupují k předvedení osoby ke zjištění totožnosti, jelikož ústní prohlášení nelze hodnověrně ověřit. Osoba při předvedení klade aktivní odpor a strážníkům nezbývá nic jiného, než použít donucovací prostředky. Po přiložení služebních pout byl tento člověk převezen zpět k místu dopravní nehody a předán přítomné hlídce Policie ČR k provedení dalších opatření.

 

 

 

 

 

 

Jindřich Joch

zástupce vedoucího Městské policie Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena