Městská policie radí a informuje

26. 12. 2013

 

NOVÁ KAMERA

Strážníkům Městské policie Říčany přibyla nová kamera v místě kruhového objezdu před obchodním CENTREM LIHOVAR. Již v minulosti jsem uváděl, že každá kamera je prodlouženým okem strážníka do míst, kde zrovna nemůže být strážník. V současné době tak bude 25 kamerových bodů. Nová kamera opět více usnadní práci strážníků a pomůže v prevenci bezpečnosti veřejného pořádku a kriminality. Kamery také šetří náklady na další strážníky, které bychom mohli potřebovat na místech, kam dnes dohlédneme kamerou. Nyní na taková místa, kam dohlédne oko operátora, můžeme účelně posílat hlídku ve dne i v noci. Jen pro informaci – v roce 2013 strážníci poskytli Policii ČR 92 kamerových záznamů, které pomáhají při odhalování trestné činnosti. Nejde jen o tyto záznamy pro policii, díky kamerám strážníci nespočetněkrát zasahovali v místech protiprávního jednání. Nová kamera bude monitorovat parkoviště před obchodním Centrem Lihovar, před prodejnou Penny Market a provozovnou BENO Říčany až po benzinovou čerpací stanici Shell, včetně monitorování přilehlých ulic a dalších míst, kam až kamera dohlédne. Kamera bude působit preventivně, bude pomáhat při odhalování protiprávního jednání, včetně možnosti čerpání informací o dopravní situaci v místě frekventované ul. Říčanská. K realizaci kamerového bodu bych rád dále uvedl, že pořízení a vlastní realizace není zrovna levnou záležitostí, pokud tady chceme mít kvalitní kamerový systém. Ze začátku byl jen požadavek na další kameru, která by nám výrazně pomohla v naší práci. Bohužel nebylo dostatek finančních prostředků, a tak jsme oslovili nejbližší subjekty, kterým rovněž zřízení kamerového dohledu pomůže ve prospěch jejich zákazníků – občanů, kteří navštěvují uvedenou lokalitu, ale i dalším, kteří se pohybují v těchto místech. Pro nás to znamenalo další prodloužené oko strážníka v místě, kde jsme v poslední době mj. zaznamenali nárůst protiprávní činnosti. Tímto bychom tedy rádi poděkovali třem subjektům, které se v zájmu posílení bezpečnosti a prevence kriminality podílely na zajištění kamery. Město Říčany se rovněž podílelo na jejím zřízení, ale bez pomoci uvedených by nám to trvalo déle. 

Poděkování patří firmám: Penny market, s.r.o., Titan Real Invest, a.s., (Centrum Lihovar) a BENO Říčany, s.r.o. (servis a prodej aut).

 

Závěrem uvádím, že to není poprvé, kdy se i někdo další podílí na bezpečnosti ve městě. Tímto způsobem se zde podařilo zrealizovat tři kamerové body, za což znovu děkujeme.

 

 Václav Řezáč

 vedoucí Městské policie Říčany

 

Z knihy událostí

30. listopadu, 03.48

 

Při běžné kontrolní a hlídkové činnosti si autohlídka městské policie všímá řidiče vozidla Volkswagen, který jede ulicí Černokostelecká ve směru na Prahu. Řidič přejíždí podélnou čáru souvislou. Strážníci tak nabývají dojmu, že vozidlo řídí pod vlivem alkoholu, nebo jiné návykové látky. Řidiči je dán pokyn k zastavení vozidla. Ten zprvu na výzvy nereaguje a pokračuje dále v jízdě. Řidič po nějaké době usoudil, že bude lepší hlídce strážníků zastavit. Již při prvotním kontaktu je zřejmý důvod nestandardní jízdy, jelikož při komunikaci řidič špatně artikuluje a z jeho dechu je cítit alkohol. Toto prokazuje i následně provedená orientační dechová zkouška na přítomnost alkoholu s výsledkem 2,60 promile. Řidič vozidla je důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu, proto jej strážníci omezují na osobní svobodě a celou událost oznamují a následně na místě předávají k dořešení Policii ČR.

 

3. prosince, 16.05

 

Městskou polici kontaktuje muž, který strážníkům sděluje obavu o život a zdraví svého souseda, kterého již několik dní neviděl vycházet z bytu. Po příjezdu k místu události se strážníci setkávají s oznamovatelem. Ten ke svým obavám dodává, že soused byl hospitalizován v nemocničním zařízení a propuštěn do domácího ošetřování. Strážníci se muže pokouší zvoněním na domovní zvonek u vstupních dveří bytu kontaktovat. Toto se daří jen částečně. Muž při pokusu otevřít strážníkům vstupní dveře do bytu upadá na zem. Dveře se nakonec podaří otevřít a hlídka zjišťuje, že muž je nahý, značně zmatený, celý se třese a v bytě je zcela sám. Strážníci na místo přivolávají zdravotnickou záchrannou službu. Po příjezdu záchranářů je rozhodnuto o převozu muže do zdravotnického zařízení.

  

 

                                   Čtenářům v novém roce přejeme vše nejlepší!

 

Jindřich Joch

zástupce vedoucího Městské policie Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena