Městská policie radí a informuje

27. 10. 2023

Viděli jste ji už někdy? Řeč je o čtyřkolce v barvách městské policie

Strážníci již nějaký čas disponují zajímavým dopravním prostředkem. Je jím čtyřkolka. Není to ale běžná čtyřkolka, je elektrická. Občas slýcháme, nejčastěji při jízdě a zastávce v běžném provozu v centru města, že nás na tomto dopravním prostředku není vidět. Pravda je taková, že čtyřkolka se v betonové džungli moc dobře necítí. Raději vyráží do přírodních částí našeho města. Její služba je specifická. Využívá se zejména při kontrole dodržování pravidel společného pohybu chodců a cyklistů, ale i všech ostatních účastníků provozu na cyklostezkách v našem městě. Dále ke kontrole lesů, zda nedochází k jejich poškozování, krádežím vytěženého dřeva, ke kontrole lesních altánků a odpočívek. Není úplně praktické tyto úkoly a kontrolní činnost vykonávat běžným hlídkovým vozidlem. Čtyřkolka je efektivní, tichá šetrná k přírodě.

Z knihy událostí

16. září, 21.07

Na žádost Police ČR strážníci prověřují oznámení o agresivním muži, který napadá cestující na nástupišti vlakové zastávky. Po příjezdu na místo strážníci společně s policisty od svědků zjišťují, že se zde nacházel muž, který se nevhodně choval k ženě. Když jej upozornili na nevhodnost jeho chování, vyhrožoval jim nožem, který držel v ruce. Na důkaz vážnosti svého jednání poškodil odpadkový koš, který se nachází na nástupišti. Dle získaného popisu je do pátrání po osobě zapojen městský kamerový dohlížecí systém. Mužův odchod z nádraží je ze záznamu kamerových bodů ve městě zmapován a hlídky strážníků i policistů jsou nasměrovány do lokality, ve které se muž aktuálně pohybuje. Autohlídka strážníků muže nachází v ulici Olivova, kde ve svém agresivním chování pokračuje a převrací kontejner přichystaný na ranní svoz odpadu. Muž je strážníky zadržen a předán hlídce policie, která s mužem provádí další úkony, jakož i právní kvalifikaci jeho jednání.

27. září, 19.40

Ve večerních hodinách si strážníci všímají před jedním z obchodních řetězců v ulici Černokostelecká osoby, po které je vyhlášeno pátrání Policií ČR. Vydávají se za osobou do obchodních prostor. Zde ji zadržují a následně přivolané hlídce Policie ČR předávají k provedení dalších úkonů a opatření.

27. září, 20.33

Při kontrolní činnosti na Lázeňské louce si strážníci všímají skupinky mladých osob, která se nachází u jedné z laviček. Na lavičce je zjištěno položené větší množství sušiny konopí spolu s kuřáckými pomůckami a to včetně digitální váhy. Na dotaz, za jakým účelem se na místě osoby sešly a která z nich sušinu přinesla, všechny osoby mlčí a nekomunikují. Osoby jsou ztotožněny a na místo je přivolána Policie ČR.

V průběhu čekání na příjezd policie se jedna osoba k vlastnictví a následné distribuci sušiny konopí přiznává, avšak s tím, že množství je přiměřené, o hmotnosti několika gramů. Osoba je poučena o právní kvalifikaci skutku spočívajícím v nabídnutí jinému omamnou nebo psychotropní látku jako trestném činu obecně nebezpečném, kdy se dopouští distribuce. Během dalších prováděných úkonů na místě, osobě shodou náhod zpod bundy vypadl uzavřený průhledný plastový uzavíratelný sáček s ještě větším množstvím sušiny. Na místo je navíc přivolán kriminalistický technik a služba kriminální policie a vyšetřování. Celkovým množství sušiny, kterou měla osoba při sobě, se dopustila dalšího trestného činu. Celá událost byla strážníky na místě předána Policii ČR.

10. října, 04.19

Na základě žádosti Hasičského záchranného sboru ČR strážníci prověřují v ulici Za Větrníkem pád svazku kabelů na vozovku. Na místě je zjištěno, že se jedná o starší elektrické vedení, které je stále pod napětím. Hrozí tak úraz elektrickým proudem. Místo je strážníky uzavřeno a doprava projíždějících vozidel usměrněna. Následně pracovníci energetické společnosti vypínají elektrický proud v celé lokalitě a spadlý kabel odstraňují. Tímto bychom mohli tuto událost ukončit, ale i druhý den se strážníci na místo vracejí a asistují pracovníkům energetické společnosti usměrňováním provozu projíždějících vozidel při instalaci kabelu nového.

 

Jindřich Joch
zástupce vedoucího Městské policie Říčany

Čtyřkolka16. září, 21.0727. září, 20.3310. října, 04.1910. října, 04.19

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena