Městská policie radí a informuje

30. 5. 2014

To nejcennější co člověk má je život a zdraví. O našem životě a zdraví někdy rozhodují vteřiny, minuty. To nejcennější se podařilo zachránit i strážníkům.

 

Dne 18. dubna v brzkých ranních hodinách je strážníky přijato obtížně srozumitelné telefonické oznámení od muže, který uvedl, že se nachází na kruhovém objezdu silnice č. 101 směrem k místní části Říčany - Kuří. Dále uvedl, že se stala dopravní nehoda se zraněním, ke které došlo v důsledku konfliktu s velmi agresivním řidičem jiného vozidla. Po příjezdu k místu oznámení hlídka strážníků zjišťuje, že došlo k dopravní nehodě vozidla taxislužby s dodávkou. Oznamovatel na místě strážníkům sděluje, že u sjezdu od dálnice D1 je kontaktoval neznámý a velmi agresivní řidič jiného vozidla černé barvy, který byl pravděpodobně pod vlivem drog. Následně tento řidič celé posádce vozidla taxislužby vyhrožoval, pronásledoval je a stíhal. Pravděpodobně vlivem celé situace řidič vozidla taxislužby při řízení zkolaboval a tím došlo k dopravní nehodě s pojíždějící dodávkou v protisměru. Řidič vozidla černé barvy zastavil a místo toho aby poskytl první pomoc, napadl ke všemu ještě řidiče havarované dodávky. Z místa dopravní nehody poté ujel. Řidič dodávkového vozidla, který měl na nehodě účast, v mezičase vyprostil z havarovaného vozidla taxislužby jeho řidiče a již byl v telefonickém kontaktu se zdravotnickou záchrannou službou. Strážníci okamžitě přistoupili ke zjišťování základních životních funkcí řidiče taxislužby. Bylo zjištěno, že muž je v bezvědomí, nedýchá a není zajištěna srdeční činnost. Strážníci započali resuscitaci dle pokynů operátorky zdravotnické záchranné služby a to i za pomoci automatického externího defibrilátoru, který vozí ve služebním vozidle. Strážníci prováděli resuscitaci muže a to až do příjezdu posádky zdravotnické záchranné služby, která si řidiče převzala do své péče. Na místo se následně dostavila i Policie ČR k šetření celé události a Hasičský záchranný sbor k provedení protipožárních opatření na vozidlech, která měla účast na dopravní nehodě. Strážníci po ukončení resuscitace muže usměrňovali v místě dopravní nehody provoz ostatních vozidel. Díky včasnému zásahu všech složek integrovaného záchranného systému, ale především díky tomu, že strážníci mají, ve výbavě automatický externí defibrilátor řidič taxislužby přežil a z celé události se zdárně zotavuje.

 

Prostřednictvím tohoto článku patří poděkování i vedení města Říčany, jelikož na základě jejich podpory a zejména podpory zastupitele a radního města pro problematiku zdravotnictví a sociálních věcí pana MUDr. Michala Mrázka byl automatický externí defibrilátor strážníkům pořízen již před několika lety. Tato investice do vybavení městské policie se zcela bezpochybně vyplatila.

 

 

Z knihy událostí

28. dubna, 15.55

Autohlídka městské policie přijímá telefonické oznámení od zaměstnance městského úřadu, který je svědkem dopravní nehody na Masarykově náměstí u provozovny potravin „Na Růžku“. Zde řidič autobusu najel do prostoru přechodu pro chodce, kde následně převrátil a poškodil betonový odpadkový koš, vyvrátil sloup se svislým dopravním značením a poškodil zábradlí umístěné v křižovatce s ulicí Olivova. Řidič po dopravní nehodě nezastavil a pokračoval dále ulicí 17. listopadu. Strážníci se pokusili řidiče autobusu dostihnout, toto se však nepodařilo. Ve věci dále šetří Policie ČR, jelikož do její kompetence šetření dopravních nehod spadá. Fakta, která si řidič autobusu při ujetí z místa dopravní nehody neuvědomil, jsou jednoznačná. Svědectví zaměstnance městského úřadu, registrační značka autobusu a záznam dopravní nehody, tak jak jej zaznamenal kamerový systém Městské policie Říčany .

 

 

 

3. května, 04.41

 

Městské policii je nahlášena dopravní nehoda, od řidiče vozidla, který projíždí ulicí Říčanská u kruhového objezdu s obchodním řetězcem v ulici Pod Lihovarem. Oznamovatel sděluje, že mezi objektem obchodního řetězce a čerpací stanicí, došlo k dopravní nehodě, vozidla Škoda, jehož řidič poškodil zařízení pro rozvod elektrické energie. U vozidla se nacházejí dvě osoby, které s vozidlem manipulují a pokoušejí se jej pravděpodobně opětovně zprovoznit, tak, aby mohli místo dopravní nehody opustit. Strážníci okamžitě vyrážejí k místu události. I když byla hlídka strážníků na místě do dvou minut, u vozidla se již nikdo nenacházel. Strážníci si všímají dvou procházejících osob odpovídajících popisu oznamovatele nedaleko autosalonu s prodejem vozidel. Strážníci chtějí tyto dvě osoby zkontrolovat. Na výzvu strážníků k zastavení se a  předložení osobních dokladů se tyto osoby okamžitě dávají na útěk. Ani po opakovaných výzvách k zastavení svůj útěk nevzdávají. Strážníci jsou ale rychlejší. K zadržení osob museli strážníci použít i donucovací prostředky. Jelikož se jednalo o dopravní nehodu, celou událost strážníci i se zadrženými osobami předali Policii ČR, která ve věci dále šetří.

 

 

 

3. května, 22.20

 

Oznamovatel městské policii sděluje, že před domem v ulici 17. listopadu došlo k dopravní nehodě terénního vozidla. Řidič najel do prostoru autobusové zastávky, kde srazil dopravní značku a následně narazil do studny, která se nachází v prostoru chodníku. Oznamovatel strážníkům sděluje část registrační značky vozidla, směr, kterým řidič vozidla odjel a dále uvádí, že vozidlo má po nehodě proražené pravé přední kolo. Strážníci nejprve prověřují místo dopravní nehody a poté začínají pátrat po vozidle, které mělo na nehodě účast. Pátrání bylo provedeno ve vytipovaných lokalitách s ohledem na nutnost výměny poškozeného kola. Do pátrání po vozidle se zapojuje i hlídka Policie ČR, která vozidlo zanedlouho nachází v ulici Žižkova. Muž, který se u vozidla nachází, uvádí, že není řidičem vozidla, že vozidlo půjčil známému a ten z místa utekl. Muž se však chová vulgárně, vyhrožuje fyzickým napadením přítomným policistům i strážníkům a jeho agresivita stoupá. Na opakované výzvy k uklidnění svého chování muž nereaguje a vše vyvrcholí v situaci, kdy se rozeběhne proti policistovi, který provádí dokumentaci stop na vozidle po dopravní nehodě s úmyslem na něj zaútočit. Tento mužův výpad strážníci společně s policisty přerušili až za použití donucovacích prostředků a přiložení služebních pout. Tím došlo k uklidnění celé situace a řádného došetření dopravní nehody.  

 

9. května, 17.05

 

Strážníci přijímají telefonické oznámení od řidiče vozidla, který zaparkoval své vozidlo na parkovišti u obchodního řetězce v ulici Černokostelecká. Oznamovatel uvádí, že do jeho vozidla narazilo jiné vozidlo, které bylo zaparkováno naproti, a řidička jej pravděpodobně špatně zajistila proti pohybu. Hlídka strážníků na místě zjišťuje, že u vozidel došlo k poškození nárazníků. Oznamovatel strážníkům na místě uvádí, že ve vozidle seděla řidička, která pro technickou závadu nemohla vozidlo nastartovat, proto jej uzamkla a z místa odešla. Po čase však vozidlo začalo samovolně couvat ve směru k vozidlu oznamovatele. Ten se pokusil samovolně pohybující vozidlo zastavit vlastními silami. Toto se mu však nepodařilo a došlo ke střetu vozidel. Strážníci v součinnosti s Městskou policií Hl. m. Prahy  vyrozuměli o celé situaci řidičku vozidla. Ta se zpětně dostavila na místo a dopravní nehoda byla dořešena.

 

11. května, 09.12

 

Městská policie přijímá telefonické oznámení o muži, který leží v ulici Lesní nedaleko křižovatky s ulicí Černokostelecká. Muž má ruce a oděv od krve. Strážník přijímající oznámení se dotázal na zdravotní stav muže. Oznamovatelka sdělila, že se bojí k muži přiblížit a neví, zda má muž zajištěny základní životní funkce. O celé události je neprodleně vyrozuměna zdravotnická záchranná služba a Policie ČR. Autohlídka strážníků spěchá k místu oznámení ke zjištění skutečného stavu věci. Na místě je nalezen ležící muž v travnatém porostu vedle komunikace. Muž je silně znečištěn krví a to v oblasti břicha, stehen a rukou navíc má obvázanou levou ruku a z obvazu prosakuje krev. Dále bylo zjištěno, že životní funkce má muž zajištěny a z muže je cítit alkohol. Po chvilce začíná muž s hlídkou komunikovat. K místu se dostavila zdravotnická záchranná služba a hlídka Policie ČR. Po ošetření zdravotníky došlo k provedení prvotních úkonů ke zjištění totožnosti muže. Bylo zjištěno, že muž je cizí státní příslušník, který nemůže prokázat svou totožnost. Hlídka městské policie byla požádána o součinnost a to ve věci převozu muže na Policii ČR ke zjištění jeho totožnosti.

 

       Jindřich Joch

                                                                  zástupce vedoucího Městské policie Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena