Městská policie radí a informuje

28. 1. 2024

Strážníci v chladnějším období roku, ale zejména v zimních měsících, kontrolují každý den opakovaně prostory veřejných toalet na Masarykově náměstí. Veřejné toalety se stávají útočištěm pro různé závadové osoby, která se zde scházejí, konzumují alkoholické nápoje a dělají zde nepořádek. Dochází i k pokusům o přespání těchto osob na toaletách. Není tomu jinak ani tuto zimu. Místní znalost většinou strážníkům pomáhá závadové osoby identifikovat a vědí, že jakékoliv represivní opatření vůči nim je neúčelné a případná nabízená pomoc k řešení životní situace je odmítána. Nezbývá než se obrnit trpělivostí. Pokud navštívíte toalety a naleznete zde tyto osoby, prosíme, neváhejte nás kontaktovat. Veřejné toalety jsou k dispozici všem, ale mají jasně vymezený účel již ve svém názvu. Nejedná se o noclehárnu nebo azylové místo pro tyto osoby. Město na následnou údržbu a opravy zařízení veřejných toalet vynakládá nemalé finanční prostředky. Věříme, že každý slušný člověk, který musí služby veřejných toalet využít, v dnešní době očekává dostatečný komfort a čistotu prostředí. Pomozte nám prosím toto udržet. Děkujeme.

Z knihy událostí

28. listopadu, 22.15

Strážníci jsou přivoláni do restauračního zařízení do Nádražní ulice, kde se nachází neplatící zákazník. Před příjezdem strážníků, však neplatící host z restaurace utíká. Personál strážníkům předává popis osoby a strážníci po osobě pátrají. Ta je nalezena na Cestě Svobody. Po prokázání totožnosti strážníci ověřují u personálu restaurace, zda se opravdu jedná o zákazníka, který z restaurace utekl bez zaplacení útraty. Personál osobu bezpečně poznává. Přestupek, kterého se osoba svým jednáním dopustila, strážníci oznamují k projednání příslušnému správnímu orgánu.

12. prosince, 23.40

Policie ČR žádá strážníky o prověření oznámení o agresivní osobě, která se nachází v provozovně baru v ulici 17. listopadu. Po příjezdu na místo strážníci zjišťují, že se zde nachází jim z místní znalosti známá osoba, která je pod vlivem alkoholu. Kvůli své neopatrnosti rozbila skleněnou výplň u okna. Na místě je domluvena úhrada způsobené škody, která byla vyčíslena asi na čtyři tisíce korun. Osobě je doporučeno provozovnu opustit, a zejména ukončit další konzumaci alkoholických nápojů. Doporučení strážníků dopadá na úrodnou půdu, jelikož si osoba přivolala vozidlo taxi a odjela do místa svého bydliště.

27. prosince, 09.34

Strážníci jsou přivoláni k agresivnímu muži, který se nachází v budově říčanské nemocnice. Na místo míří i Policie ČR. Strážníci a policisté zde nacházejí muže, který osahává ostatní osoby v čekárně a moč z připraveného vzorku rozlévá po okolí. Muž v danou chvíli není agresivní, je ztotožněn a následně vyšetřen. Je zjištěno, že trpí psychickým onemocněním, se kterým se léčí, proto je lékařem rozhodnuto o jeho převozu na odborné pracoviště v Praze, ale z preventivních důvodů za doprovodu Policie ČR.

31. prosince, 10.12

Na základě oznámení občana strážníci prověřují parkoviště u obchodního řetězce v ulici Černokostelecká. Zde se nachází osoba, která je pravděpodobně pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek a sedí ve vozidle. Svědek na místě strážníkům uvádí, že jízda vozidla, byla hodně nejistá již při příjezdu na parkoviště. Řidič následně z vozidla vystoupil a šel nakupovat do obchodu. Pohyby osoby byly nekoordinované, a to do takové míry, že dvakrát došlo k pádu do regálu se zbožím. Po zaplacení zboží se osoba řidiče odebrala zpět do vozidla, kde sedí a spí. Při kontrole vychází najevo, že řidič není pod vlivem alkoholu ani jiných návykových látek, ale užívá různé léky, kdy pravděpodobně jejich špatnou kombinací došlo ke stavu, kdy není způsobilý řídit motorové vozidlo. Na místo je přivolána zdravotnická záchranná služba, která si řidiče převzala do péče a odvezla jej do nemocničního zařízení k provedení dalších vyšetření.

7. ledna, 19:43

Strážníci na základě telefonického oznámení řeší krádež zboží z prodejny v podchodu říčanské vlakové zastávky. Neznámý pachatel zde odcizil zboží v částce více než šest tisíc korun. Do odhalení neznámého pachatele je zapojen kamerový systém umístěný ve vnitřních prostorách obchodu, kde se daří získat popis pachatele. Následným prověřováním městského kamerového dohlížecího systému je vytrasován pachatelův příchod do obchodu i odchod z něj. Při dalším a podrobnějším vyhodnocování záznamu kamer umístěných ve městě se strážníkům daří pachatele identifikovat na základě jejich místní znalosti. Veškeré zjištěné poznatky včetně záznamu kamerového systému jsou pro podezření ze spáchání trestného činu předány Policii ČR.

Jindřich Joch

zástupce vedoucího Městské policie Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena