Městská policie radí a informuje - únor

30. 1. 2014

 

 

Krátce ze statistiky Městské policie Říčany za rok 2013:

 

  • Cca 2 253 zkontrolovaných osob,
  • 2 750 přijatých oznámení, z toho 840 žádostí o součinnost od Policie ČR,
  • 1 890 řešených přestupků, 44 oznámených přestupků příslušným orgánům,
  • 858 rozdaných výzev na vozidla pachatelů přestupků v dopravě,
  • 45 odtažených vozidel,
  • 748 350 Kč vybráno na pokutách,
  • 296 přestupků řešeno domluvou (v uvedeném nejsou zahrnuty ústní domluvy, jedná se pouze o písemné),
  • 44 oznámení o trestném činu, z toho 27 zajištěných pachatelů trestné činnosti a 2 hledané osoby,
  • 96 poskytnutých kamerových záznamů pro Policii ČR – důkazní materiál pro odhalení pachatelů trestné činnosti,
  • 9 případů použití donucovacích prostředků,
  • 81 odchycených nebo jinak zajištěných zvířat,
  • 175 výjezdů na poplachy při ohlášení napadení objektů městského úřadu a jeho zaměstnanců v rámci zajišťování pultu centralizované ochrany PCO,
  • 49 akcí MP v rámci součinnosti při zajišťování kulturních a sportovních událostí.

 

Jedná se jen o základní orientační výčet činností MP za rok 2013, ne všechno zde bylo vyjmenováno, činností je vždy daleko více. Například zřízení nového kamerového bodu za přispění místních podnikatelů a posílení bezpečnosti ve veřejném pořádku, zejména v lokalitě ul. Černokostelecká. Dále pak navázání součinnosti s celní službou ČR při vážení nákladních vozidel v rámci kontroly nákladní dopravy v Říčanech. Na závěr bych uvedl významnou součinnost s místními hasiči zejména při povodních, ale i při jiných událostech, kdy se vzájemně setkáváme. V novém roce 2014 bychom rádi méně přestupků a více času na prevenci, která je mnohdy opomíjená.

 

                                                                                                                                               Václav Řezáč

vedoucí Městské policie Říčany

 

 

Z knihy událostí

 

1. ledna, 00.45

 

Hlídková činnost strážníků se vyplatila. Výše zmíněného dne došlo k fyzickému napadení muže v ulici Černokostelecká. Celou událost však sledoval operátor městského kamerového systému a informace o vzniklé situaci ihned předával autohlídce strážníků. Pachatel z místa před příjezdem strážníků utekl. Jelikož napadený muž byl zraněn, byla na místo přivolána zdravotnická záchranná služba a následně i Policie ČR, která ve věci dále šetří. Strážníci se pokusili útočníka v nejbližším okolí nalézt. Toto se však nepodařilo. O tři dny později – díky důkladnému pořízení kamerového záznamu a tedy zjištěného popisu osoby pachatele – si autohlídka strážníků v ulici K Podjezdu při své pravidelné kontrolní a hlídkové činnosti ve večerních hodinách všimla procházejícího muže, který odpovídal popisu osoby z pořízeného záznamu. Muž byl strážníky ztotožněn a celá věc opětovně předána Policii ČR.

 

1. ledna, 00.45

 

Strážníkům městské policie je oznámen obyvatelkou Jažlovic podezřelý plastový sud v lokalitě hřbitova. Ze sudu dle sdělení oznamovatelky vytéká neznámá látka. Strážníci vše prověřují a na místě zjišťují, že se jedná o plastový kontejner většího rozměru, ze kterého volně vytéká a prosakuje do země tmavá tekutina. Jelikož hrozilo bezprostřední ohrožení životního prostředí, byl o celé situaci strážníky vyrozuměn Hasičský záchranný sbor a dále Policie ČR. Hasiči prohlídkou plastové nádoby a vytékající látky zjistili, že se s největší pravděpodobností jedná o asfaltovou penetraci. Následně se postarali i o likvidaci plastového kontejneru a dekontaminaci zasažené zeminy jejím odstraněním. Celou věc si na místě převzala Policie ČR k dalšímu šetření.

      Jindřich Joch

     zástupce vedoucího Městské policie Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena