Městská policie Říčany

29. 11. 2019

Městská policie radí a informuje

Z knihy událostí

16. října, 19.10

Městský kamerový dohlížecí systém upozorňuje strážníky na pohyb osoby v blízkosti přístřešku pro parkování jízdních kol v Kamenické ulici. Osoba přistupuje k jízdnímu kolu a s tímto po krátkém čase (necelých 10 sekundách) odjíždí.  Zanedlouho je Policii ČR nahlášeno odcizení jízdního kola, proto dochází k vyhodnocení širšího časového úseku záběrů pořízených kamerovým systémem. Je zjištěno, že výše uvedené jízdní kolo ve stojanu zanechala jiná osoba, než která na zmíněném kole odjela. Díky kamerovému systému je znám detailní popis osoby, její chování, pohyb v místě před a bezprostředně po krádeži kola. Na místo je vyslána hlídka strážníků, které se místním šetřením podaří odcizené jízdní kolo nalézt odložené nedaleko. V místě je strážníky kontrolován projíždějící cyklista z důvodu případného svědectví krádeže. Tento cyklista je v této události zásadní. Strážníci a policisté nalezené jízdní kolo zajišťují a na lokalitu se zaměřují. Hlídkou policie je následně zjištěno otočení kamery snímající stojany na jízdní kola v rondelu a nahlášeno je odcizení dalšího jízdního kola, tentokrát v lokalitě na Fialce. Opětovně jsou vyhodnoceny záběry kamerového systému a je zjištěno, že projíždějící cyklista, kterého strážníci kontrolovali, je pachatelem krádeže jízdního kola na Fialce. Zjištěné poznatky strážníci předávají Policii ČR.

 

17. října, 03.00

Bez osvětlení, bez helmy a s poničeným motocyklem po dopravní nehodě. Takto přijel mladý muž k benzinové pumpě v Černokostelecké ulici, přímo k hlídce strážníků. Když se strážníci muže zeptali, co se stalo, muž sdělil, že narazil na motocyklu do svodidel na dlouhé rovince před Říčany a helmu zapomněl doma. Již při prvotní komunikaci je strážníkům jasné, že muž je pod vlivem alkoholu. K předložení dokladů, potřebných k řízení motocyklu a prokázání totožnosti, muž sděluje, že vše zapomněl doma, načež z bundy vytahuje peněženku a dotazuje se, kolik peněz po něm strážníci chtějí. Následně je muž vyzván k provedení orientační dechové zkoušky na přítomnost alkoholu, na což reaguje tak, že nasedá na motocykl s úmyslem pokračovat v jízdě. V tomto se mu strážníci pokoušejí zabránit, avšak na zákonné výzvy muž nereaguje. Pouze se na strážníky podívá, přidává plyn a zprudka se rozjíždí. Tímto jednáním došlo ke střetu motocyklu s jedním ze zasahujících strážníků a jeho zranění. Muž je za použití donucovacích prostředků stažen z motocyklu na zem, ale i tak klade aktivní odpor a proto jsou mu nasazena pouta. Následně je provedena orientační dechová zkouška na přítomnost alkoholu s pozitivním výsledkem 1.58 promile. Muž nadále přesvědčuje strážníky, že „všichni jsme lidi, domluvíme se“ a „kolik mě to bude stát“. K pokusu o útěk sděluje, že chtěl zkusit uniknout po vzoru filmu a že neměl v úmyslu zranit strážníka. Kdyby jej chtěl zranit, „tak mu dá loket, kolínko a kravatu“. Muž je strážníky omezen na osobní svobodě a je mu sděleno podezření ze spáchání trestného činu. Strážníci na místo přivolávají Zdravotnickou záchrannou službu a Policii ČR, které je celá událost předána k dořešení.

 

20. října, 20.45

Strážníci přijímají signál elektronického zabezpečovacího systému o narušení objektu města, a to říčanské Hájenky. Při prvotní prohlídce objektu strážníci v místě nezjišťují žádnou osobu, proto překonávají oplocení objektu a provádějí podrobnější kontrolu, při které je zjištěno výrazné poškození dveří od kůlny na nářadí. Následnou kontrolou okolí je navíc zjištěno poškození skleněné výplně francouzského okna na sousedící jurtě, sloužící pro potřeby lesní školky. O celé události je vyrozuměna Policie ČR, do pátrání po pachateli vloupání je nasazen i policejní psovod se psem. Stopu po pachateli se však zachytit nepodařilo. Dle vyjádření odpovědných osob nedošlo k odcizení žádných věcí, škoda byla zjištěna pouze na poškození uvedených dveří od kůlny a od jurty. Ve věci dále šetří Policie ČR.

 

6. listopadu, 13.09

Strážníci spěchají na pomoc seniorce do ulice Melantrichova. Žena nešťastnou náhodou ve svém bytě upadla v koupelně a nemůže vstát. Seniorka měla štěstí, protože soused zaslechl její volání o pomoc. Vstupní dveře bytu jsou zabouchnuté a veškerá okna a balkonové dveře zavřené. Jelikož žena není v bezprostředním ohrožení života a s hlídkou strážníků plynule přes dveře komunikuje, není důvod k okamžitému zásahu a násilnému vniknutí do bytu. Ve věci otevření bytu je kontaktován Hasičský záchranný sbor a z hlediska případného ošetření ženy je vyrozuměna Zdravotnická záchranná služba. Hasiči díky svému vybavení a šikovnosti bez poškození otevírají dveře bytu. Seniorka je předána do péče přítomným záchranářům, kdy lékař po prvotním ošetření na místě rozhodl o převozu ženy do nemocnice k provedení dalších vyšetření.

 

Jindřich Joch

zástupce vedoucího Městské policie Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena