Městská policie Říčany

27. 2. 2020

 

Městská policie radí a informuje

Bouře SABINE se nevyhnula ani Říčanům. Nejhorší situace byla v období 10. až 12. února. V pondělí a během úterního dopoledne strážníci řešili celkem na čtyřicet událostí v souvislosti se silným větrem. Nejčastější výjezdy byly k odstraňování popadaných stromů a větví, ať už na komunikace, auta, domy, nebo dráty elektrického vedení. Úzká spolupráce a koordinace sil a prostředků probíhala napříč složkami integrovaného záchranného systému, ale i s oddělením technické správy města a pracovníky pohotovostních služeb dodavatelů energií, kteří obnovovali elektrické vedení. Hasiči, policisté i strážníci zajišťovali uvolněné plechy na střechách, upevňovali či odstraňovali billboardy, cedule nebo poutače, vraceli na původní místo přenosné dopravní značení. Činností bylo mnoho. Z bezpečnostních důvodů bylo například rozhodnuto o uzavření říčanských hřbitovů, ale i nafukovacích hal na sportovištích.

Z knihy událostí

11. ledna, 4.34

Při kontrolní a hlídkové činnosti si autohlídka strážníků všímá vozidla značky Audi, které jede po Černokostelecké ulici směrem k obchodní zóně. Řidič vozidla nemá zapnuto předepsané osvětlení a jede zcela potmě. Strážníci chtějí řidiče vozidla zastavit a zkontrolovat. Na pokyn k zastavení, řidič zprvu nereaguje a zajíždí na parkoviště u jednoho z obchodních řetězců. Zde zjišťuje, že strážníkům neujede, jelikož nemá kam, proto vozidlo zastavuje. Řidič je vyzván k předložení dokladů potřebných k řízení motorového vozidla. Během hovoru je z řidiče silně cítit alkohol a na dotaz strážníků, zda před jízdou požil alkoholické nápoje, toto přiznává. Provedenou orientační dechovou zkouškou je přítomnost alkoholu potvrzena a to s hodnotou 1.11 promile. Řidič je tak omezen na osobní svobodě, jelikož je důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu, a na místo je přivolána hlídka Policie ČR, které je celá událost předána k provedení dalších úkonů a opatření.

 

15. ledna, 11.30

Muž, procházející obtížnou a vrávoravou chůzí ulicí Bezručova, přichází ke strážníkům a kleká si na kolena. Strážníci zjišťují, že muž je dezorientovaný a stěžuje si na bolest hlavy. V obličejové části má podlitinu a na temeni krvácející tržnou ránu. Postupně je rozhovorem zjištěno, že jej měla napadnout skupinka osob, která ulicí procházela. Na místo se dostavují kamarádi zraněného muže a následně i přivolaná zdravotnická záchranná služba k ošetření zranění. Strážníci pátrají dle zjištěného popisu, který muž uvedl, po skupince osob, která jej napadla. Toto je však v daný okamžik bezvýsledné. Napadený muž je po prvotním ošetření převezen záchranáři k dalším vyšetřením do nemocnice. (Odehrálo se v časných ranních hodinách nového roku.)

Strážníci ve věci dále šetří. Vyhodnocují záznamy městského kamerového dohlížecího systému i kamerový záznam ze služebních vozidel strážníků. Zjišťují se svědci události. Vyhodnocením záznamů se daří nalézt několik málo okamžiků z různých kamerových bodů, i ze služebního vozidla městské policie, a zmapovat tak pohyb skupinky osob, které byly později označeny jako pachatelé napadení. Dle získaných svědeckých výpovědí se strážníkům daří identifikovat hlavního agresora, který je navíc strážníkům znám z osobní znalosti. Celá událost byla strážníky po ukončení šetření oznámena pro podezření ze spáchání přestupku příslušnému správnímu orgánu, do jehož působnosti projednání patří.

Jindřich Joch,
zástupce vedoucího Městské policie Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena