Městská policie Říčany

1. 6. 2020

Městská policie radí a informuje

Z knihy událostí

29. dubna, 7.25

Strážníci vyjíždějí asistovat Hasičskému záchrannému sboru do ulice Řípská. Zde se na tísňovou linku obrátila seniorka s žádostí o pomoc, ve svém bytě upadla a nemůže vstát ze země. Strážníci na místě zjišťují, že se jedná o bytový dům. Hasičům se podařilo dostat do domu oknem světlíku. Následně již zbývalo překonat pouze dveře bytové jednotky. Vše se podařilo bez poškození a seniorku si do péče převzala již přítomná zdravotnická záchranná služba. Po prvotním vyšetření na místě byla seniorka převezena k dalším vyšetřením do nemocnice. Bytová jednotka byla uzamčena a o celé situaci vyrozuměn rodinný příslušník seniorky.

 

30. dubna, 23.45

Při kontrolní a hlídkové činnosti v ulici Na Obci si hlídka strážníků všímá řidiče motocyklu, který projíždí stezkou pro chodce a cyklisty, motocykl není řádně osvětlen, řidič nemá nasazenou přilbu a jeho jízda je nejistá. Strážníci jej zastavují a provádějí kontrolu, včetně orientační dechové zkoušky na přítomnost alkoholu. Zkouška je pozitivní s výsledkem 1.93 promile. Řidič následně doznává požití alkoholického nápoje před jízdou. Na místo je přivolána Policie ČR k provedení dalších úkonů a opatření, jelikož je řidič motocyklu podezřelý ze spáchání trestného činu.

 

9. května, 11.36

Na základě obdrženého oznámení, prověřují strážníci neoprávněné kácení stromů a nelegální stavbu v říčanském lese u Osady Lada. Oznamovatel uvádí, že v místě našel několik pokácených stromů a osoby, které stromy kácely, nevypadaly jako lesní dělníci a pracovaly ve státní svátek. Svou činností zanechávaly v lese pařezy vysoké přes metr a působící dojmem poškození od řezáků bobra evropského. Současně oznamovatel nalezl na místě události účet z hobby marketu. Strážníci místo v lesním porostu nacházejí a ve věci začínají šetřit. Za účelem zjištění rozsahu škody byl k události vyžádán zástupce Odboru životního prostředí Městského úřadu v Říčanech, kdy bylo zjištěno, že rozsah poškození lesního porostu hospodářského lesa přesahuje škodu nikoliv nepatrnou a dále bylo sděleno, že k stavbě jakékoliv dřevěné stavby jako vlastník lesa nedal souhlas. Strážníci na místě a blízkém okolí nacházejí osm čerstvě pokácený stromů a to jak řezem, tak sekyrou. Dále několik poškozených stromů stavbou a stavbu samotnou, která je umístěna nad zemí ve výšce 3,5 m. Nelezen je i množství vybavení, kterým byla stavba provedena - pilky, kladiva, hřebíky, kleště, sekyra, pracovní rukavice a pytel na odpadky, ve kterém byl nalezen účet hrazený elektronickým platebním prostředkem. Jelikož vzniklo důvodné podezření ze spáchání trestného činu, byla na místo přivolána hlídka Policie ČR, která ve věci dále šetří. Následující den hlídka strážníků provedla kontrolu místa, kdy na místě hovořila se svědky celé události, kteří uvedli, že zvuky stavební činnosti a hlasitá hudba se z lesa ozývá asi poslední dva týdny, kdy po tuto dobu u lesa stojí vždy zaparkované motorové vozidlo. Toto vozidlo stálo zaparkováno na okraji lesa i v době kontroly strážníky. I tyto další zjištěné poznatky byly strážníky předány Policii ČR.

 

16. května, 9.01

Poškození městského majetku musí strážníci řešit na Lázeňské louce. Zde neznámý pachatel poškodil výsadbu dřevin tvořící „Vrbový altánek“ v uvedené lokalitě. Dle sdělení zaměstnance Oddělení technické správy města zde vznikla značná škoda, kterou bude muset vyčíslit arborista. Jelikož zde vzniklo důvodné podezření ze spáchání trestného činu, strážníci místo zabezpečují proti vstupu nepovolaných osob do příjezdu Policie ČR. Na místě jsou zajištěny stopy a díky kontrolní a hlídkové činnost strážníků se daří již při prvotním šetření nalézt indicie vedoucí k možnému pachateli

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena