Městská policie Říčany

4. 10. 2020

Přechody pro chodce v blízkosti škol

S novým školním rokem se opět strážníci zaměřují v ranních hodinách na zajištění dozoru na přechodech pro chodce v blízkosti škol. Rovněž mají strážníci pod dohledem preventivní akci v ulici Školní, kde je uzavírka pro všechna motorová vozidla, vyjma autobusů, ve dnech školního vyučování v čase od 7:30 do 9:00 hod. Smyslem uvedeného je zklidnění dopravy v místě bezprostředně před školou. Strážníci v místě, kde bylo zvykem zajíždět do ulice před školu, upozorňují řidiče - rodiče vozící děti do školy, aby uvedenou změnu akceptovali a pro vysazení dítěte využili nově zřízená parkoviště z druhé strany školy. I přes dohled strážníků v místě, někteří rodiče stále vysazují děti v křižovatce a tím ohrožuji jak svoje děti, tak i bezpečnost ostatních účastníků silničního provozu, nehledě na to, že se dopouští nedovoleného zastavení a stání v křižovatce. Aktuálně strážníci řešili chování řidičů domluvou, s odstupem času však může dojít i na pokuty, pokud by domluva nepostačila. Ke zvýraznění nového zákazu je nyní v místě v uvedené době umisťována technická zábrana, v budoucnu by však měla zmizet a řidiči by si měli zvyknout a plně respektovat současně umístěnou dopravní značku Zákaz vjezdu všech vozidel mimo BUS. Na uvedené bude průběžně dohlížet hlídka strážníků.

Městská policie radí a informuje

Z knihy událostí

4. srpna, 09.20

Na základě výzvy Policie ČR pátrají strážníci po nezletilé osobě, která se pohádala s rodiči, utekla z domova a hrozí pokusem sebevraždy. Hlídky strážníků pátrají po nezletilé osobě v celém katastru města ve společné koordinaci s hlídkami policie. Do pátrání je zapojen i městský kamerový dohlížecí systém. V průběhu pátrání jsou vytipovány lokality, kde se nezletilá osoba zdržuje nejčastěji ve svém volném čase. Zanedlouho si strážníci na nově vzniklé cyklostezce v prostoru odpočinkového altánu všímají dvou osob, z nichž jedna odpovídá popisu nezletilé osoby, po které je vyhlášeno pátrání. Následnou kontrolou osob je domněnka potvrzena. Informace je neprodleně předána Policii ČR, která se dostavuje na místo a nezletilou osobu si přebírá k provedení dalších úkonů a opatření.

5. srpna, 06.49

Strážníci jsou přivoláni k požáru dřevěného domku, který se nachází nedaleko železničního koridoru v ulici Na Vysoké. Na místě se již nacházejí hasiči, kteří provádějí hašení požáru a předávají informaci, že se pravděpodobně jedná o úmyslné založení požáru. Na místě požáru strážníci kontaktují muže, který se dle sdělení hasičů na místě nacházel již v době jejich příjezdu. Jedná se u muže bez domova, od kterého je zjištěno, že v chatce přebýval a to i se spolubydlícím, který je strážníkům z místní znalosti znám. Dle výpovědi muže bez domova je právě spolubydlící pachatelem, který dřevěný domek zapálil. Zjištěné poznatky včetně totožnosti spolubydlícího strážníci předávají Policii ČR, která ve věci dále šetří.

 

11. srpna, 16.02

Personál drogerie na Masarykově náměstí strážníkům telefonicky oznamuje osamocené asi čtyřleté dítě, které se nachází v prodejně. Strážníci na místě zjišťují, že dítě se pohybovalo zprvu v doprovodu druhého staršího dítěte, které následně prodejnu opustilo. Dítě sděluje strážníkům svou totožnost i místo pobytu. Ve věci je kontaktována Policie ČR, zda není vyhlášeno pátrání po dítěti. Ve stejný okamžik místem události projíždí cyklista, který sděluje, že otec dítě již usilovně hledá. Naštěstí se jedná o sousedy. Cyklista tak zprostředkovává telefonický kontakt na otce, který se dostavuje na místo a dítě si přebírá zpět do své péče.

 14. srpna, 15.26

Na základě všímavosti projíždějícího řidiče vozidla jsou strážníci vysláni na parkoviště u obchodního řetězce v ulici Říčanská. Zde se mladý muž pokouší dostat do kontejnerů pro odložení již nepotřebného oblečení v rámci charitativní sbírky. Než hlídka strážníků dorazí na místo, je na kontejnery nasměrován i městský kamerový dohlížecí systém. Mladý muž je již pod dohledem a celé jeho jednání je zaznamenáváno. Zprvu se pokouší dostat do kontejnerů otvorem pro vložení oblečení. Toto se mu ale nedaří. Následně jeden z kontejnerů v zadní části odsunutím krycího plechu pootevírá a krade z jeho útrob pytle s odloženým oblečením. Z místa ihned urychleně odchází. Po spatření přijíždějící autohlídky městské policie zahazuje ukradené pytle a dává se na útěk do ulice Arbesova. Zde je strážníky zadržen. Ukradené pytle oblečení jsou následně vráceny zpět do kontejneru a mladý muž strážníky předveden na Policii ČR, jelikož není schopen hodnověrně prokázat svou totožnost. Po zjištění totožnosti je počínání mladého muže kvalifikováno jako přestupek a dořešeno strážníky uložením pokuty.

Jindřich Joch, zástupce vedoucího Městské policie Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena