Městská policie Říčany

1. 11. 2020

 

Kontroly hřbitovů

Každoroční zvýšenou kontrolní činnost v období Památky zesnulých strážníci zaměřili na všechny hřbitovy ve svém katastru působnosti. Strážníci v rámci preventivní akce kontrolovali v nepravidelných časových intervalech v denní i noční době všechny hřbitovy na území města a jeho přidružených obcí. Kontrolní činnost nespočívala pouze v samotné kontrole hřbitovních prostor, ale i zaparkovaných vozidel návštěvníků. Někteří návštěvníci jsou nepoučitelní a nechávají veškeré cennosti v zaparkovaném vozidle bez dozoru. Při pohybu na hřbitově v tomto období, kdy je návštěvnost hřbitovů zvýšená, jsou návštěvníci nepozorní i vůči svým zavazadlům. Kabelky, tašky a jiné věci nechávají volně položené u hrobového místa a pohybují se bezstarostně po hřbitově. Je potřeba pamatovat, že příležitost dělá zloděje.

Městská policie radí a informuje

Z knihy událostí

5. září, 20.40

Hlídku strážníků oslovuje v parku A. Švehly muž, který uvádí, že byl před malou chvilkou svědkem jednání, kdy viditelně podnapilý muž v ulici Cesta Svobody kopl do zadního světlometu zaparkovaného automobilu, který tímto poškodil. Strážníci se urychleně přesouvají do místa události, kde zastihují muže odpovídajícího popisu, který je navíc strážníkům z místní znalosti dobře znám. Muže zadržují a konfrontují jej se stavem věci. Muž se k činu doznává a uvádí, že důvodem jeho jednání byla emotivní hádka s přítelkyní. Provedená orientační dechová zkouška na přítomnost alkoholu je u zadrženého muže pozitivní a to v hodnotě 3,11 promile. Jelikož je muž důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu, je na místo přivolána hlídka Policie ČR, které je celá událost včetně pachatele předána k dořešení.

11. září, 19.15

Strážníci na základě telefonického oznámení vyjíždějí do ulice Jiráskova, kde se nachází agresivní muž. Na místě je zjištěno, že muž byl vykázán z nedaleké provozovny, kde verbálně napadal hosty, dále jim vyhrožoval fyzickým napadením a na důkaz svých tvrzení hodil židli na barový pult provozovny a rozházel obsah odpadkového koše u východu. Muž je viditelně posilněn alkoholem. Strážníkům prokazuje svou totožnost a sděluje důvody svého chování. V provozovně mu byly nabídnuty omamné látky, což jej rozčílilo. Strážníci v místě zjišťují svědky chování muže. Hosté sdělují, že byli svědky pouze protiprávního jednání muže, kdy na ně verbálně útočil a následně vyhrožoval fyzickým napadením. Mužova tvrzení o distribuci drog v provozovně odmítají. Muž se stále dožadoval nereálného zákroku ze strany městské policie uvnitř provozovny. Narušení obřanského soužití, kterého se agresor dopustil vůči hostům, strážníci nakonec oznamují k projednání příslušnému správnímu orgánu.

 

12. října, 23.42

Všímavý občan registruje v ulici Školní dvě podezřelé osoby, které jsou zamaskované a obhlížejí areál základní školy, kde následně vypojují světelné čidlo na jedné straně budovy. Toto podezřelé jednání je okamžitě nahlášeno městské policii. Strážníci se v místě potkávají s oznamovatelem, který sděluje, že osoby svým příjezdem do místa pravděpodobně vyplašil. Osoby ponechaly v travním porostu u školy odhozené nářadí a utekly. Svědek strážníkům předává detailní popis osob. Strážníci v místě po osobách pátrají, avšak bezvýsledně. Hlídka strážníků v lokalitě setrvává a hlídkuje. Za necelou hodinu v místě zastavuje osobní vozidlo, z místa spolujezdce vystupuje osoba odpovídající popisu a jde směrem, kde bylo ponecháno nářadí. Strážníci následně vozidlo kontrolují a v osobě řidiče zjišťují na základě svědeckého popisu druhou osobu. Následnou kontrolou řidiče je zjištěno, že tento má vysloven platný zákaz řízení všech motorových vozidel do roku 2021. Jelikož zde vzniklo důvodné podezření ze spáchání trestného činu, je strážníky na místo přivolána Policie ČR, která ve věci dále koná.

Jindřich Joch, zástupce vedoucího Městské policie Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena