Městská policie Říčany

29. 11. 2020

Městská policie radí a informuje

Vidět a být viděn, aneb opakování matka moudrosti

Účastníkem provozu na pozemních komunikacích je každý, kdo se ho přímým způsobem účastní, tedy i chodci, kteří by se podle toho měli chovat. Chodec má ze zákona povinnost být ohleduplný, pozorný a opatrný.

Chodci patří mezi nejohroženější účastníky provozu.  Povinnost nosit reflexní prvky, je tedy na místě a výsledky ukazují, že skutečně dochází ke snížení počtu nehod, při kterých zemře chodec.

Chodec má povinnost používat reflexní prvky mimo území obce při snížené viditelnosti, tedy za soumraku, mlhy nebo tmy. Ruku na srdce, kdo z řidičů se nikdy nesetkal se špatně viditelnou postavou, pohybující se po krajnici? Pojďme tuto situace zlepšit.

Za porušení povinnosti nosit reflexní prvek může být chodci na místě uložena pokuta až do dvou tisíc korun. Tento přestupek může být řešen také domluvou.

Smyslem je, aby si chodci skutečně uvědomili, jaké nebezpečí jim na silnici hrozí a že tím, že zvýší svoji viditelnost, ochrání především sami sebe. Koneckonců v dnešní době jsou reflexní prvky běžnou součástí oblečení či zavazadel. Pokud takový oděv nevlastníte, stačí reflexní páska, stojí pár korun a může zachránit život.

• dbejte na svou zvýšenou viditelnost a noste vrchní část oblečení s reflexními doplňky - řidič vás tak dříve uvidí

• vozovku přecházejte na přehledném místě

• pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použijte ho

• pokud v blízkosti přechod není, přecházejte pouze tam, kde je dobrá viditelnost

• nikdy nepřecházejte v zatáčce, mezi stojícími automobily

• ani na přechodu však nemá chodec absolutní přednost

• žádný řidič nedokáže zastavit své vozidlo, pokud mu někdo náhle vstoupí do vozovky

Tři rady nemotorizovaným účastníkům silničního provozu pro zvýšení viditelnosti:

1. Používejte reflexní a fluorescenční materiály a kombinujte je, abyste byli dobře vidět za světla i za tmy.

2. Reflexní předměty umístěte tak, aby byl dobře viditelný pro řidiče - tedy dát ho na stranu směrem do silnice, nikoli opačně. A také by měl reflexní prvek být vidět jak zepředu, tak zezadu. Všeobecně se doporučuje reflexní prvek umístit na předloktí nebo kolem zápěstí a pak také někam ke kotníkům na spodní část nohy. Doporučuje se mít reflexních prvků víc - na noze, na ruce, případně i na batohu. Vždy je lepší více než méně.

3. Dětem pořiďte oblečení, školní brašny a doplňky opatřené reflexními a fluorescenčními bezpečnostními prvky.

 

Z knihy událostí

23. října, 07.14

Osoba v celostátním pátrání strážníkovi neunikla. Ve svém volném čase, mimo službu, si strážník všímá osoby muže, po kterém je policií ČR vyhlášeno celostátní pátrání z důvodu dodání osoby do výkonu trestu odnětí svobody. Muže strážník registruje v podchodu vlakové zastávky Říčany, při chůzi k nástupišti. Strážník na místo přivolává uniformované kolegy, jelikož se jedná o problematickou osobu muže, který je městské policii z místní znalosti znám. Muž je strážníky zadržen a za použití donucovacích prostředků předveden na Policii ČR k provedení dalších úkonů.

 

30. října, 10.10

Na žádost Hasičského záchranného sboru se strážníci dostavují na místo dopravní nehody v křižovatce ulic 17. listopadu a Mlýnská, kde došlo k vyjetí vozidla ze směru jízdy na chodník a jeho najetí na veřejnou studnu, kde vozidlo zůstalo zaklíněno. Vlivem dopravní nehody bylo navíc poškozeno veřejné osvětlení. Jelikož si zásah hasičů vyžádal příjezd těžké techniky, bylo nutné v místě usměrňovat provoz projíždějících vozidel až do úplného odstranění následků dopravní nehody.

11. listopadu, 07.05

Dopravní nehoda v ranní špičce si vyžádala výjezd strážníků a technické správy města. V ulici Černokostelecká v prostoru výjezdu stanice Hasičského záchranného sboru došlo k dopravní nehodě dvou vozidel, kdy jedno z vozidel, které mělo na nehodě účast, vyjelo mimo vozovku a narazilo do lampy veřejného osvětlení. Vlivem nárazu došlo k poškození lampy a jejímu sražení k zemi. Strážníci v místě nehody usměrňují provoz ostatních vozidel a to až do příjezdu Policie ČR a pracovníků technické správy města.

Městská policie Říčany přeje čtenářům šťastné a veselé Vánoce a klidné prožití svátků.

Jindřich Joch, zástupce vedoucího Městské policie Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena