Městská policie Říčany

4. 4. 2021

Z knihy událostí:

4. února, 20:55

Na základě upozornění strážníci vyrážejí k ležící osobě v ulici Smetanova. Na místě hlídka nachází muže, který je viditelně silně pod vlivem alkoholu, leží na chodníku a je znečištěn vlastními výkaly. Muž je z místní znalosti strážníkům znám. Strážníky je upozorněn na nutnost dodržování nařízení při zhoršené epidemické situaci v souvislosti s výskytem koronaviru. Na toto muž reagoval vulgarismy, smíchem a silným kašláním. Strážníci se opakovaně pokoušeli muže zvednout na nohy s úmyslem pomoci mu s cestou domů. Toto se však nedařilo, jelikož muž nespolupracoval. Následně se na místo dostavila i hlídka Policie ČR, kdy projevy agrese ze strany muže nebraly konce. Kvůli stoupající agresivitě a jeho neochotě spolupracovat mu byla přiložena pouta. Následovalo předvedení na služebnu policie, kde byla provedena orientační dechová zkouška na přítomnost alkoholu s pozitivním výsledkem v hodnotě 2.21 promile. Muž byl strážníky ponechán k provedení dalších opatření na policii. Jeho protiprávní chování bylo oznámeno příslušnému správnímu orgánu k dořešení.

 

11. března, 11:11

Podnapilá osoba ležící na pozemní komunikaci v ulici Černokostelecká - tak zní oznámení přejaté od kolegů z Městské policie Hl. m. Prahy. Autohlídka strážníků oznámení prověřuje a zjišťuje na základě svědecké výpovědi, že došlo k pádu ženy z obrubníku komunikace na zem. Na dotaz strážníků si žena stěžuje na bolest zad v oblasti páteře. Na místo je přivolána zdravotnická záchranná služba;  do jejího příjezdu strážníci s ženou nemanipulují a poskytují ji společně se svědkem události tepelný komfort. Zprvu působí zraněná žena klidně, avšak při čekání na záchranáře se začíná zvedat a projevuje verbální agresi. Jelikož život a zdraví má vždy přednost, až následně strážníci zjišťují, že se v místě nachází několik vypitých lahví od alkoholických nápojů, které žena pravděpodobně zkonzumovala. Záchranáři, kteří následně provádějí prvotní vyšetření ženy, konstatují, že žena bude navíc pod vlivem návykové látky a není zraněna. Agresivita ženy prudce stoupá a to až do takové míry, že začala záchranáře fyzicky napadat kopy. Na místo se dostavuje i hlídka Policie ČR, která rozhoduje o přemístění ženy na služebnu policie, kde budou provedena další opatření.

 

11. března, 14:54

Na základě upozornění pracovníků Oddělení technické správy města, prověřují strážníci nepovolené kácení dřevin v ulici Do Lehovic, poblíž Srnčího rybníka. Na místě strážníci zjišťují, že došlo k pokácení a rozřezání dvou vzrostlých stromů. Na místě se již nikdo nenachází a není zde ani nařezané dřevo. Strážníci provádějí místní šetření, jelikož nedaleko místa se nachází rekreační oblast. Zde bylo hlídkou zjištěno, že na jednom z pozemků se nachází čerstvě nařezané dřevo, které odpovídá šířkou a druhem výše uvedeným pokáceným stromům. Strážníci se pokouší kontaktovat majitele pozemku, avšak bezvýsledně. Vzniklá škoda na vzrostlých stromech přesahuje částku dvacet tisíc korun, a jelikož je naplněna skutková podstata trestného činu, je událost předána k dalšímu šetření Policii ČR.

13. března, 20:00

Po dořešení jiné události si při návratu ke služebnímu vozidlu, zaparkovaném na parkovišti před obchodním řetězcem v ulici Černokostelecká, strážníci všímají ženy, která sedí u jejich vozidla na zemi a pláče. Na dotaz strážníků, zdali je v pořádku, žena žádá strážníky o pomoc. Žena neví kde je, pamatuje si, že byla v práci, následně byla u nějakého rybníka a z ničeho nic se ocitla za tmy v místě nálezu; je jí zima, není osobou drogově závislou, ale je nemocná. Dále sdělila, že neví, jestli náhodou po její osobě nepátrá Policie ČR. Provedenou lustrací se toto nepotvrzuje. Strážníci nabízejí pomoc a po dohodě je žena převezena na Policii ČR k objasnění její situace a k případným dalším opatřením. Na služebně policie dochází ke změně chování ženy. Chce z místa odejít. Strážníky obviňuje ze lží a následně se opětovně projevuje u ženy dezorientace v prostoru a čase. Myslí si, že se nachází v nemocničním zařízení s tím, že přiznává sebevražedné sklony a doznala i opakovaní současného stavu v nedávné minulosti. Navíc se v jejím batohu nachází větší množství léků a vykazuje známky duševního onemocnění. Žena uvádí, že se jí tvoří černo před očima a nic si nepamatuje. Komunikací se daří získat telefonický kontakt na partnera, který objasňuje její zdravotní stav a to včetně diagnózy. Potvrzuje, že v minulosti se žena měla pokusit o sebevraždu léky. Strážníci na služebnu policie přivolávají zdravotnickou záchrannou službu včetně lékaře, který po vyšetření ženy rozhoduje o jejím převozu na specializované pracoviště zdravotnického zařízení v Praze.

 

14. března, 17:25

Na základě žádost Policie ČR vyjíždějí strážníci řešit drobnou krádež do obchodního řetězce v ulici Černokostelecká. Ostraha obchodního řetězce zadržela dvě osoby při krádeži zboží v hodnotě dosahující částky devět a půl tisíce korun. Šetřením a ve spolupráci s ostrahou obchodního řetězce je zjištěno, že osoby se stejného jednání dopouštějí opakovaně a nekradou v obchodě poprvé. Osoby jsou podezřelé ze spáchání trestného činu, proto jsou omezeny na osobní svobodě a na místo je přivolána Policie ČR, která ve věci dále šetří.

Jindřich Joch, zástupce vedoucího Městské policie Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena