Městská policie Říčany

4. 7. 2021

Městská policie radí a informuje

Z knihy událostí:

17. května, 22.20

V rámci součinnosti vyjíždějí strážníci společně s policisty řešit občanské soužití do ulice V Chobotě. Zde mělo dojít k hádce mezi matkou a dcerou. Na místě je zjištěno od všech zúčastněných, že se jedná o spory dlouhodobějšího charakteru v rámci rodinného soužití. Při hádce došlo k brutálnímu fyzickému napadení mladé ženy přítelem její matky. Dívka následně musela vyhledat lékařské ošetření. Lékař konstatoval zranění v oblasti hlavy, krční páteře, rukou a otřes mozku. Léčení si vyžádalo více než týdenní pracovní neschopnost. Celou událost převzala k dalšímu šetření Policie ČR.

 

20. května, 15.20

Při kontrolní činnosti v ulici Podskalí strážníci zastavují řidiče osobního vozidla Škoda, jelikož jede ulicí, kam je vjezd zakázán. Na pokyn k zastavení řidič vozidla zprvu reaguje, zastavuje, ale následně sešlapává plynový pedál a strážník který jej zastavoval je nucen uskočit stranou. Řidič zběsile ujíždí přes dřevěný most po cyklostezce do prostoru Lázeňské louky, kde ohrožuje svou jízdou další osoby, které jsou nuceny před vozidlem na poslední chvíli uskakovat. Svou jízdu řidič zakončil dopravní nehodou v ulici Jizerská, kde narazil do jiného projíždějícího vozidla. Z místa nehody řidič i jeho spolujezdec utíkají, aniž by zraněnému řidiči v druhém vozidle poskytli první pomoc. Na místo dopravní nehody je přivolána zdravotnická záchranná služba a o celé události je vyrozuměna Policie ČR. Strážníci zjišťují svědky celé události a po řidiči, ale i jeho spolujezdci pátrají. Zanedlouho se řidiče daří zadržet v ulici Na Obci, kde byl dostižen a omezen na osobní svobodě. Důvodem zběsilé jízdy je vyslovený platný zákaz řízení všech motorových vozidel a to až do roku 2024. Spolujezdec je stále na útěku, ale asi o hodinu později od začátku události, při jejím šetření Policií ČR, si jeden ze strážníků na místě dopravní nehody všímá přihlížející osoby, která odpovídá popisu spolujezdce. Na výzvu k prokázání totožnosti osoba sděluje, že u sebe nemá žádný doklad prokazující totožnost. Osoba je zjevně nervózní, není schopna například odpovědět na jednoduchý dotaz odkud a kam jde. Následně svědci nehody uvádějí, že strážník se nemýlí, jelikož se jedná o spolujezdce, který z místa nehody utekl. Celou událost, včetně řidiče a spolujezdce, předali strážníci na místě přítomným policistům k provedení dalších úkonů a opatření.

31. května, 23.07

Prostřednictvím městského kamerového dohlížecího systému je sledován pohyb dvojice mužů na Masarykově náměstí a to z důvodu, že jedna osoba z dvojice je strážníkům známa pro své závadové chování a narušování veřejného pořádku. Bystré oko strážníka se nemýlilo, jelikož zanedlouho před jedním z domů na náměstí propuká mezi muži zjevný spor. Na místo je vyslána hlídka strážníků, která po prokázání totožnosti zjišťuje příčinu sporu. Jeden z mužů obtěžoval svou bývalou přítelkyni, jelikož rozchod s ní špatně snáší. Druhý muž je kamarádem oné bývalé přítelkyně a zastal se jí. Následně vznikla rozepře, kdy první z dvojice mužů vše vyřešil použitím slzotvorného prostředku. Rozepře pokračuje i za přítomnosti strážníků verbálními útoky a to zejména výhružkami o fyzickém napadení. Gradující spor mezi muži byl strážníky ukončen a to vykázáním jednoho z mužů z místa, kdy druhý místo opustil přivolaným vozidlem taxislužby.

 

5. června, 21.40

Strážník ve svém osobním volnu si všímá v obchodním domě na Černokostelecké ulici muže, který se vůči ostatním zákazníkům chová neurvale, agresivně a verbálně je napadá. Navíc nemá ve vnitřních prostorách obchodu ochranný prostředek zakrývající ústa i nos. Jeden ze zákazníků muže upozorňuje na vhodnost chování a okamžitě se stává terčem nadávek a je mu vyhrožováno fyzickým napadením. Strážník na místo přivolává uniformované kolegy, kteří jsou ve službě. Při příjezdu hlídky strážníků na místo se muž nachází již před obchodním domem. Zde ve svém jednání pokračuje a je zjevné, že je pod vlivem alkoholu, nebo omamných a psychotropních látek. Strážníci se snaží muže uklidnit a jeho chování usměrnit. Na místo doráží i hlídka Policie ČR, kdy okamžitě po příjezdu hlídky policistů je mužovo jednání směřováno vůči jim. Jeden z policistů se též snaží s mužem navázat komunikaci. Muž se však rázným a rychlým krokem rozešel proti policistovi, aniž by reagoval na jeho zákonné výzvy k zastavení se. Rychle zkracoval bezpečnou vzdálenost, proto došlo ze strany policisty a následně i strážníků k použití donucovacích prostředků. Muž byl znehybněn a byla mu nasazena služební pouta. Strážníci na místě zjišťují svědky celé události a to jak z vnitřních prostor obchodního domu, tak z prostoru parkoviště. Muž je policisty převezen na služebnu k provedení dalších úkonů a opatření, ale i z důvodu stanovení kvalifikace jeho protiprávního jednání, jelikož je možné, že intenzita jeho chování již naplnila skutkovou podstatu trestného činu.

Jindřich Joch, zástupce vedoucího Městské policie Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena