Městská policie Říčany

30. 9. 2021

Městská policie radí a informuje

Z knihy událostí:

14. srpna, 19.20

Na žádost Policie ČR poskytují strážníci součinnost při prověření oznámení o fyzické potyčce několika osob cizí státní příslušnosti na ubytovně v ulici Uhelná. Po příjezdu na místo strážníci společně s policisty zjišťují co se stalo. V místě bylo zjištěno celkem pět osob cizí státní příslušnosti pod vlivem alkoholu, které mezi sebou měly konflikt, kdy došlo z jejich strany ke způsobení značného nepořádku a to včetně rozházení nábytku a dalšího vybavení ubytovny. Tři z pěti osob spolupracují a vše je s nimi dořešeno v poklidu, domluvou, ale dva muži odmítají prokázat svou totožnost a to i po nezbytné součinnosti, kdy tvrdí, že průkazy totožnosti mají na svém pokoji. Při řešení události jsou oba muži agresivní a to zejména projevy verbálních útoků vůči strážníkům a policistům což vyústilo v kolapsový stav jednoho z těchto mužů. Na místo byla ihned přivolána zdravotnická záchranná služba a muži byla do příjezdu posádky poskytnuta nezbytná první pomoc. Muž byl následně stabilizován bez zjevných potíží a ponechán na místě k provádění dalších úkonů. Oba muži i nadále nespolupracují a to i přes opakované výzvy strážníků i přítomných policistů, že pokud se budou nadále chovat agresivně, ohrožovat svým jednáním sebe a ostatní přítomné osoby, včetně policistů a strážníků, budou proti nim použity donucovací prostředky. Následně vše vyvrcholilo pokusem o útok na strážníka, kterého se snažil jeden z dvojice mužů napadnout kopy a druhý se pokusil napadnout policistu. Proti oběma byly použity donucovací prostředky a byla jim přiložena pouta. Po zklidnění situace se daří prokázat totožnost mužů a následně jsou oba převezeni na služebnu Policie ČR k provedení dalších úkonů a opatření, jako i stanovení právní kvalifikace jejich jednání.

 

16. srpna, 11.37

Útočník fyzicky napadá své sousedy velikou větví v místní části Pacov. Tak zní urgentní žádost Policie ČR o spolupráci, kdy na místo míří hlídky Policie ČR i Zdravotnická záchranná služba. Na místě události se nachází šest osob, kdy zde došlo ze zatím nezjištěného důvodu ke konfliktu, který vyústil k fyzické potyčce a vzájemnému napadání. Jedna osoba si stěžuje na bolesti a má pohmožděniny. Dle výpovědi účastníků konfliktu na místě chybí ještě jedna osoba, která útočila a napadala. Ta byla společně zadržena policisty a strážníky nedaleko v místě svého bydliště. Ve věci dále šetří Policie ČR.

 

7. září, 18.50

Tato událost začala o několik hodin dříve, kdy Policie ČR požádala strážníky o nasazení technického prostředku k zabránění odjezdu vozidla na vozidlo Škoda na Masarykově náměstí, kdy řidič vozidla před jízdou požil alkoholické nápoje a provedená orientační dechová zkouška byla pozitivní s výsledkem 2.5 promile. Řidiče vozidla pro podezření ze spáchání trestného činu dále řeší policie. Následně, o několik hodin později je strážníky zjištěno, že vozidlo, na kterém má být umístěn technický prostředek k zabránění odjezdu vozidla se nachází i s řidičem odstavené v křižovatce ulice Říčanská a Spojka. Řidič vozidla po propuštění ze služebny policie, nedbal zákazů a násilím na Masarykově náměstí demontoval technický prostředek a s vozidlem odjel. Následně policisté opětovně řidiče omezují na osobní svobodě jelikož je podezřelý ze spáchání dalšího trestného činu. Strážníci u řidiče provádějí orientační dechovou zkoušku, která je pozitivní, avšak už „jen“ v hodnotě 1.21 promile.

12. září, 1.44

Strážníci přijímají oznámení o nehodě motocyklu v ulici 17. listopadu. Společně na místo nehody s hlídkou strážníků přijíždí i posádka zdravotnické záchranné služby a následně i hasičský záchranný sbor. Na místě je zjištěna řidička motocyklu, která má zjevné poranění v oblasti hlavy a dolní končetiny. Strážníci v místě zjišťují svědky události a je zjištěno, že řidička nezvládla průjezd zatáčkou a havarovala. Provedená orientační dechová zkouška na přítomnost alkoholu je u řidičky pozitivní a to s výsledkem 1.87 promile. Řidička je převezena posádkou záchranářů do nemocničního zařízení a po zadokumentování nehody Policií ČR je plně obnoven provoz ostatních vozidel.

12. září, 19.15

Pátrání po pachateli, který odcizil elktrokoloběžku z prostor nádražního rondelu již v odpoledních hodinách má zanedlouho své výsledky a to díky městskému kamerovému dohlížecímu systému. Záběry kamer na kterých je zachycena trasa příchodu a následného odchodu pachatele krádeže, ale i jeho další jednání je vyhodnoceno a strážníci v jedné z provozoven hazardních her umístěné na Černokostelecká ulici, zjišťují, že neznámý pachatel je obsluze z místní znalosti znám, jelikož je občasným návštěvníkem a hráčem, který podléhá povinné registraci. Zjištěné poznatky k osobě pachatele následně strážníci předávají Policii ČR k dalšímu využití.

Jindřich Joch, zástupce vedoucího Městské policie Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena