Městská policie Říčany

29. 10. 2021

Městská policie radí a informuje

 

Z knihy událostí

 

17. září, 1.55

Vzájemná spolupráce policistů a strážníků se vyplatila. Skupinka osob sprejuje barvami graffiti na odstavenou vlakovou soupravu v železniční stanici. Jejich počínání je zaznamenáváno městským kamerovým dohlížecím systémem a na místo míří jak policisté, tak strážníci. Skupinka se po spatření hlídky strážníků a policistů dává na útěk různými směry. Na zákonné výzvy k zastavení se osoby nereagují, ale nakonec vbíhají do náruče hlídce policistů, která je za použití donucovacích prostředků omezuje na osobní svobodě, jelikož je zde důvodné podezření ze spáchání trestného činu.

 

10. října, 9.02

Na základě telefonického oznámení prověřují strážníci informaci o dopravní nehodě motocyklu a dodávky v ulici 17. listopadu. Po příjezdu na místo je zjištěno, že řidič dodávky při vyjíždění z průjezdu na pozemní komunikaci přehlédl motocyklistu. Ten nedokázal srážce zabránit a narazil do boku dodávky a přeletěl přes řídítka motocyklu. Provedená orientační dechová zkouška na přítomnost alkoholu je u obou řidičů negativní. Motocyklista si stěžuje na bolest v oblasti třísel, proto je na místo přivolána zdravotnická záchranná služba, která jej převezla k dalším vyšetřením do nemocnice. Celou událost si následně přebírá k dalšímu šetření Policie ČR.

10. října, 17.50

Při běžné kontrolní a hlídkové činnosti strážníci zastavují řidiče motorového vozidla Audi, který se dopustil přestupku v ulici Jizerská. Na výzvu k předložení dokladů potřebných k řízení vozidla, řidič předkládá mexický řidičský průkaz, který je navíc propadlý. Řidič byl tedy vyzván k předložení mezinárodního řidičského průkazu nebo českého řidičského průkazu. Řidič v dané věci sdělil, že málokdy řídí vozidlo. Neprovedení výměny mexického dokladu za český, ačkoliv má tuto povinnost s ohledem na trvalý pobyt na území České republiky, odůvodnil řidič tím, že mu bylo českými úřady sděleno, že nelze vyměnit mexické doklady za české a je nutné, aby podstoupil kompletní výcvik v autoškole. Podezřelý vědomě řídil motorové vozidlo, ačkoliv byl srozuměn úřady, že k řízení motorových vozidel není způsobilý. Na základě konzultací s policisty služeb cizinecké policie, dopravního inspektorátu a pořádkové služby a ve spolupráci s Odborem dopravně správních agend Městského úřadu v Říčanech bylo jednání podezřelého posouzeno jako přestupek, kterým se bude dále zabývat příslušný správní orgán.

Jindřich Joch

zástupce vedoucího Městské policie Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena