Městská policie Říčany

27. 2. 2022

Městská policie radí a informuje

Buďte vidět - přežijete!

Období zimních měsíců je spojeno se sníženou viditelností. Chodci ve tmavých barvách bez reflexních prvků se vystavují nebezpečí i pokutě. Viditelnost chodců lze efektivně zvýšit reflexními doplňky, jako jsou reflexní pásky nebo popruhy, případně reflexní vesty. Městská policie Říčany ve spolupráci s Krajským koordinátorem BESIP pro Středočeský kraj připravila dne 20. ledna preventivní akci, kdy strážníci spolu s koordinátorem BESIP v ranních hodinách rozdávali chodcům reflexní pásky a současně je poučili o jejich smyslu. Buďte vidět! Chraňte své životy a osudy řidičů. Má to smysl! Pokud nevěříte, že by vám použití reflexních prvků za snížené viditelnosti mohlo zachránit život, podívejte se na interaktivní aplikaci. Snadno zjistíte, jak jste jako chodec nebo cyklista viděni očima řidiče motorového vozidla.

 

 

Z knihy událostí

13. ledna, 22.59

Na základě telefonického oznámení, vyráží strážníci pomoci do ulice 17. listopadu. Zde se muž nemůže dostat domů a to z důvodu zastrčených klíčů z druhé strany zámku dveří. V domě se má nacházet nezletilý syn, který nereaguje na zvonění ani bouchání na okno a vzniká tak obava zda se mu něco nestalo. Na místo je přivolán Hasičský záchranný sbor pro poskytnutí technické pomoci ve formě žebříku. Hasičům se následně podařilo syna spícího v prvním patře domu kontaktovat. Dveře poté odemkl a otevřel.

15. ledna, 14.30

Spící muž v parku V. Havla v ulici Kozinova vyvolává obavu v oznamovateli, který upozorňuje strážníky. Hlídka strážníků na místě nachází muže, kterého z místní znalosti poznávají. Muž je viditelně pod vlivem alkoholu a stěžuje si na bolest zad, pravděpodobně po pádu na zem. Na místo je přivolána Zdravotnická záchranná služba k posouzení zdravotního stavu muže. Záchranáři vyloučili ohrožení života nebo poruchu zdraví a potvrzují silnou opilost. Muž byl poučen o vhodnosti svého jednání a z parku byl vykázán.

20. ledna, 11.45

Ve správný čas na správném místě. Pěší hlídka strážníků, která prochází ulicí 17. listopadu si všímá v objektu Úřadu práce České republiky slovní rozepře mezi referentkou dávek státní sociální podpory a ženou, která vnikla přes oplocený pozemek s uzamčenými vchody do výše uvedeného objektu. Žena i přes vysvětlování odmítá opustit objekt a požaduje nevybíravým způsobem vyřízení své věci. Žena je navíc zjevně těhotná a v objektu bez ostychu kouří cigarety. Strážníci se do celé věci zapojují. Ženě vysvětlují postup vyřízení záležitostí na Úřadu práce a odkazují ji na dobu úředních hodin. Strážníci ji opakovaně vyzývají k opuštění objektu, což neučinila, neuposlechla opakovaných výzev přítomné hlídky, na základě čehož byla z objektu vyvedena před vchod do budovy. Když následně došlo k vyvedení ženy z pozemku, napadá žena fyzicky jednoho strážníka údery. Strážník se brání a následně používá donucovací prostředky k uklidnění situace. Nakonec jsou ženě nasazena pouta a je omezena na osobní svobodě, jelikož je podezřelá ze spáchání trestného činu a z několika přestupků. Na místo je přivolána autohlídka strážníků a žena je předvedena na Policii ČR. Zde je po prokázání totožnosti ženy zjištěno, že se jedná o osobu problémovou, která užívá alkohol a návykové látky. Provedený test na přítomnost alkoholu je negativní. Užívání psychotropních a omamných látek však žena odmítá a popírá i své zjevné těhotenství. Ženě je zajištěno prověření zdravotního stavu prostřednictvím zdravotnické záchranné služby. Po provedeném testu se u ženy potvrzuje užívání drog a je převezena do nemocničního zařízení k dalším vyšetřením. Ve věci dále šetří Policie ČR.

 

21. ledna, 20.24

Křik, fyzická potyčka, dětský nářek, zvuk rozbitého skla a ničení nábytku slyší sousedé z bytu v ulici U Olivovny. Po příjezdu na místo strážníci nacházejí otevřené vstupní dveře bytu. Pohledem zjišťují stopy od krve, rozbitý nábytek, nádobí a jiné věci ve značném nepořádku. Strážníci vstupují do bytu, ale zde se nikdo nenachází. Následně se k bytu dostavuje nezúčastněná žena, která strážníkům vysvětluje celou situaci. V bytě došlo k hádce a fyzickému napadení mezi osobami ve společné domácnosti. Vlivem hádky došlo i ke krvácivému zranění dítěte v oblasti hlavy. Nezúčastněná žena je pouze kamarádka a poškozená se zraněným dítětem se nachází před domem v jejím vozidle, kam utekla. Strážníci je odesílají k ošetření do nemocnice a dále pátrají po pachateli napadení. Po prohlídce vnitřních a okolních prostor domu se strážníci vracejí k bytu. Zde jsou již dveře uzavřeny a z bytu je slyšet ženský hlas. Na výzvu strážníků dveře bytu otevírá žena, která má viditelně krvácivé poranění rukou a oblečení od krve. Na otázku strážníků, co se dělo v bytě a proč je od krve, bylo odpovězeno, že se jí rozbila sklenička v ruce a pořezala se. Poté následovaly další verze příběhu a nakonec žena přiznává hádku, ale s tím, že to bylo poprvé. Toto však nesouhlasí s výpověďmi sousedů, kdy dle jejich tvrzení jsou zde hádky na denním pořádku. Na místo strážníci přivolávají Policii ČR a celou událost předávají k dalšímu šetření a stanovení právní kvalifikace.

22. ledna, 17.53

Řidič vozidla, který projíždí ulicí Bezručova, si všímá jiného řidiče, který v nedaleké ulici K Podjezdu naráží do zaparkovaného vozidla, nezastavuje a ujíždí pryč. Strážníci na místě zjišťují vozidlo, které má poškozeno zpětné zrcátko na straně řidiče, dveře, blatník a nárazník. Díky oznámení řidiče, který uvedl popis vozidla, včetně registrační značky, začínají strážníci pátrat po vozidle a jeho řidiči. O celé události je neprodleně vyrozuměna i Policie ČR. Probíhá vyhodnocení pořízených záběrů z dostupných kamer městského kamerového dohlížecího systému, prověření registrační značky v systému úsekovém měření rychlosti vozidel a prověřuje se i databáze informačního systému městské policie, kde je zjištěno, že na dané vozidlo je vydána říčanská parkovací karta. Strážníci, tak vyráží na adresu osoby, na kterou je parkovací karta vydána. Na dvoře nemovitosti nacházejí zaparkované poškozené vozidlo po dopravní nehodě. Celou událost si na místě k dořešení převzala Policie ČR.    

27. ledna, 13.40

Hasičský záchranný sbor žádá strážníky o součinnost v ulici Domažlická. Je zde nutné při zásahu hasičů usměrňovat provoz ostatních vozidel. Hasiči zde provádějí prořez stromu, který je nebezpečně nakloněn do vozovky a ohrožuje chodce i projíždějící vozidla.

1. února, 00.38

Při běžné kontrolní činnosti v ulici Černokostelecká v lokalitě prodejen obchodních řetězců si hlídka strážníků všímá nepořádku u prodejního stánku, který je umístěn u vchodu do provozovny jednoho z obchodů. Na zemi se nacházejí poházené výrobky - sýry, uzené ryby a další. Následně je zjištěno, že do zadní části stánku vnikl neznámý pachatel a pokusil se jej vykrást. Větší škoda je však na poškození zboží než na jeho odcizení a to bezmála třicet tisíc korun. Celá událost je předána k dalšímu šetření Policii ČR.

6. února, 14.53

Všeobecně řečeno, hrozí-li nebezpečí z prodlení a s tím související možné ohrožení života nebo zdraví osob, nikdy toto neoznamujte složkám integrovaného záchranného systému ani městské policii formou zaslání textové zprávy. V ulici Olivova hrozil pád vzrostlé borovice do komunikace a na chodník. Ve věci bylo vyrozuměno Oddělení technické správy města a nakonec i Hasičský záchranný sbor, který provedl neodkladné pokácení stromu a jeho následné odklizení z chodníku a komunikace.

8. února, 07.56

Policie ČR žádá o součinnost při dopravní nehodě vozidla v Jažlovicicí ve Zděbradské ulici. Je zde nutné usměrňovat provoz ostatních vozidel v ranní špičce z důvodu vyšetřování nehody a následného odklizení vraku vozidla. Po naložení vozidla na odtahový vůz a provedení úklidu vozovky a přilehlého okolí, došlo k plnému obnovení provozu projíždějících vozidel.

        

 

Jindřich Joch

                                                                       zástupce vedoucího Městské policie Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena