Městská policie Říčany

2. 10. 2022

Městská policie radí a informuje

Krádeže jízdních kol a koloběžek.

Majitelům se ztrácely koloběžky a jízdní kola ve velkém od začátku léta do současné doby na různých místech našeho města, ale většinou přímo ze stojanů určených k jejich zaparkování v nádražním rondelu nebo v ulici Kamenická. Díky městskému kamerovému dohlížecímu systému se strážníkům podařilo pachatele několika krádeží jízdních kol a koloběžek objasnit a následně i bezprostředně po další krádeži zadržet. Pachatel si vždy počínal velmi rychle, pákovými kleštěmi přestřihl bezpečnostní zámek a zmizel. Díky dobré spolupráci strážníků a policistů se podařilo zmapovat příchodové a odjezdové trasy pachatele. Nezbývalo, než čekat do doby, kdy opětovně dorazí do Říčan krást. Při poslední krádeži jízdního kola a následném zadržení pachatel tvrdil strážníkům, že jízdní kolo je jeho a ráno si jej řádně zabezpečil uzamčením ke stojanu v rondelu. Během dne ale od zámku ztratil klíče. Na dotaz, čím překonal zámek, sdělil, že si půjčil kleště, které má u sebe, aby mohl odjet domů. Jeho přesvědčivému vysvětlení však zásadně odporoval záznam kamer, jelikož jízdní kolo v ranních hodinách ke stojanu zaparkoval a řádně zabezpečil úplně někdo jiný. Pachatel byl strážníky omezen na osobní svobodě a předán policistům k provedení dalších úkonů a opatření.

 

Z knihy událostí

 

31. srpna, 14.11

Strážníci přijímají oznámení o řidiči vozidla, který jede pod vlivem alkoholu městem. Díky městskému kamerovému dohlížecímu systému je vozidlo dohledáno při jízdě ulicí Pod Lihovarem, kde je následně i strážníky zastaveno ke kontrole. Řidič vozidla předkládá všechny potřebné doklady nutné k řízení motorového vozidla a na otázku, zda řídí vozidlo pod vlivem alkoholu, strážníkům odpovídá, že v ranních hodinách požil jedno pivo. Orientační dechová zkouška potvrzuje přítomnost alkoholu, avšak výše zjištěného alkoholu úplně neodpovídá tvrzením řidiče. Přístroj ukazuje hodnotu 2.12 promile alkoholu v dechu. Řidič je podezřelý ze spáchání trestného činu, proto je strážníky omezen na osobní svobodě a předán Policii ČR k provedení dalších úkonů a opatření.

3. září, 12.44

Nehoda není náhoda. Svědek oznamuje strážníkům poškození lampy veřejného osvětlení vozidlem na Masarykově náměstí. K nehodě a vozidlu se seběhlo několik osob, řidič i spolujezdkyně z vozidla po vyhodnocení situace místo opouští a od dopravní nehody odjíždí. Bohužel registrační značku vozidla si nikdo na místě nepoznamenal, a tak na řadu přichází vyhodnocení městského kamerového dohlížecího systému. Dle záznamu se jedná o vozidlo BMW, je zaznamenán jeho pohyb po Masarykově náměstí a další jízda městem po nehodě. Díky kamerám se daří zjistit i registrační značku vozidla a majitele. Ten je kontaktován a nehodu přiznává. Na vozidle škoda nevznikla, ale na lampě veřejného osvětlení jsou poškozena skla lucerny.  

3. září, 21.41

Policie ČR žádá strážníky o spolupráci, při šetření události. Došlo k poškození stožáru vlajek na Masarykově náměstí u budovy Staré radnice. Policisté nedaleko od místa zadrželi podezřelé osoby, které se měly poškození stožáru vlajky dopustit. Osob je více a celou událost popírají. Strážníci tedy vyhodnocují záběry městského kamerového dohlížecího systému a následně policistům potvrzují, že na záběrech jsou dva zadržení muži zachyceni, jak násilím vyvracejí stožár, který nese vlajku Ukrajiny. Policistům předávají přesný popis pachatelů včetně časové osy, jak k poškození došlo. Strážníci na místě sundávají ze stožáru vlajku a poškození oznamují Oddělení technické správy města. Škoda je vyčíslena přibližně na dvacet tisíc korun.

7. září, 13.15

Operátor městského kamerového dohlížecího systému si všímá v ulici Barákova podezřelého chování dvou mužů u vstupu do podchodu kolejiště. Muži si sedají na betonové palisády a následně vstávají, rozhlíží se kolem sebe. Sprejeři. V této události jde však o úplně něco jiného, než o další nelegální umělecké dílo. Jeden z mužů si nakonec sedá na betonové palisády a z kapsy vyndává průhledný sáček, jehož obsahem je větší množství bílé krystalické látky. Jedná se tedy o uživatele drog. První muž drogu užívá a následně ji nabízí i druhému muži, který ji též užívá. Na místo míří strážníci i policisté. Muži před jejich příjezdem odcházejí, ale zanedlouho jsou nalezeni hlídkou policistů, kteří s oběma provádějí další úkony. Oba muži jsou podezřelí ze spáchání trestného činu.

Pozn. autora: z uvedených článků z činnosti městské policie dlouhodobě vyplývá, že kamerové systémy ve městě mají svoji neocenitelnou roli. Mnohdy se jim přezdívá „VELKÝ BRATR“, ale správně bych uvedl „prodloužené oko strážníka“, kterého nemůžeme mít všude.

Jindřich Joch

zástupce vedoucího Městské policie Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena