Městská policie v Říčanech provedla monitoring parkování v centru města

30. 9. 2016

Městští strážníci v Říčanech se po dohodě s vedením města během čtyř dní od pátku 9. do pondělí 12. září zaměřili na parkování v centrálních částech města.

Celkem zjistili 261 přestupků – nejčastěji řidiči nedodržovali šířku volného jízdního pruhu. V obousměrných ulicích musí zůstat 6 metrů pro průjezd aut. Velká část přestupků se týkala také parkování na chodníku nebo v zákazu zastavení. Strážníci neudělili jedinou pokutu, jen řidiče upozornili formou „smajlíku“ s informací o zákazu stání.

Říčany mají nedostatek parkovacích míst, týká se to nádraží, centrálních částí města i oblastí sídlišť. Radnice připravuje nový systém parkování, který by měl pomoci obyvatelům města. Dopravní experti upozornili na to, že v mnoha částech města se parkuje v rozporu se zákonem a městská policie tuto situaci prověřila.

„Nešlo nám o to za každou cenu kasírovat řidiče, spíše upozornit na fakt, že Říčany mají s parkováním opravdu velký problém. Nemluví se o něm vlastně jen díky jisté toleranci strážníků, kteří řeší zejména závažnější přestupky,“ vysvětluje velitel městské policie v Říčanech Václav Řezáč a dodává: „Na druhou stranu v případě nehody pojišťovna nebo Policie ČR může dát řidiči špatné parkování za vinu.“ „Smajlík“ za stěračem mnoho obyvatel překvapil a znepokojil. „Taky jsem smajlík za stěračem objevil,“ přiznává starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává: „Máme v Říčanech společný problém a měli bychom ho nějak řešit. Přivírání očí cesta není. Město připravuje nový systém parkování, který musí být zaměřený ve prospěch obyvatel města. Nebude to kasírování za místo na modré čáře.“

Plánovaný systém parkování

Systém počítá třeba s tím, že se v některých ulicích stanoví jednosměrný provoz, zpomalí se rychlost, vytvoří se prostor pro vyhýbání aut. Velkým problémem je ale také parkování obyvatel okolních obcí, kteří Říčany využívají jako přestupní stanici na cestě do Prahy. To chce radnice  vyřešit stavbou parkovacího domu. Navíc se Říčany stále rozrůstají, i kvůli tomu vzniká přetlak v dopravní infrastruktuře.

„Monitorování přestupků vyvolalo velkou odezvu. Lidé se ptají, kde mají parkovat, když u jejich bytového domu to není možné. Máme v plánu vybudovat několik parkovišť. Lidé v Říčanech mají dokonce prostor určit, kam mají jít peníze, a s investicemi zamíchat v rámci projektu participativního rozpočtování,“ říká radní a projektový manažer města David Michalička (Klidné město) a doplňuje: „Na systému parkování v Říčanech osobně pracuji déle než rok. Je to oříšek, ale všechna řešení musí být pro obyvatele.

Radnice proto navrhuje, aby případné rezidentní karty nestály tisíce korun jako v Praze, ale třeba jen stokoruny. Výhodu budou mít obyvatelé s trvalým pobytem. Návrh opatření bude představen na veřejném projednání v Kulturním centru Labuť 10. října v 18 hodin, do té doby se městská policie zaměří mimo jiné na kontrolu placeného stání na Masarykově náměstí v Říčanech.

tisková zpráva města Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena