Městské kulturní středisko Říčany

25. 4. 2013

Program a akce na květen

 

Program:

 

Pátek 10. května, 20.00

Green day revival

special quest: Proximity, No Side – koncert spřízněných kapel

Neděle 12. května, 14.00

Michal na hraní – zábavný pořad pro děti s Michalem Nesvadbou

Pondělí 13. května, 17.30

Koncert ke Dni matek – ZUŠ Říčany

 

 

Úterý 14. května, 19.30

Kruh přátel hudby

Josef Špaček – housle, Miroslav Sekera – klavírní doprovod

koncert doplní výstava fotografií Tomáše Zýky  ***

 

 

Pátek 17. května, 20.00

Pěchota (ČR), Heldorado (PL), Pankix (ČR) – rock koncert

 

 

Pondělí 20. května, 14.00–17.00

Setkání seniorů – Svátek matek

 

 

Středa 22. května, 20.00

Jazzové večery v Říčanech

Jitka Vrbová a Hot jazz Praha

 

 

Pátek 24. května, 20.00

Pumpa, Merlin – koncert českých rockových legend

 

 

Pondělí 27. května, 14.00

Desatero problémů

Beseda s občany

 

 

Středa 29. května, 20.00

Robert Křesťan a Druhá tráva – folk koncert

 

 

Připravujeme:

 

Úterý 4. června, 19.30

Koncert Říčanského komorního orchestru

letní koncert

 

Úterý 11. června, 19.30

„Vlčci hrají pro stacionář“ II – benefiční koncert vážné hudby ve prospěch denního

stacionáře pro seniory – účinkují: Josef Vlček – housle, Vilém Vlček – violoncello, Jan Vlček – klavír, trubka, na klavír doprovází Věra Langerová

 

 

Středa 12. června, 19.00

Letní koncert kytarového kurzu J. Bardy a sboru Bardáček

 

 

 

Pondělí 17. června, 17.30

Absolventský koncert ZUŠ

 

 

 

 

 

 

V rámci koncertu houslisty Josefa Špačka, dne 14. května, se uskuteční v Městském kulturním středisku i výstava fotografií Tomáše Zýky. Autor – absolvent školy fotografování FOTOINSTITUT.CZ – pracuje jako profesionální fotograf především produktové fotografie

a fotograf v Institutu experimentální medicíny. Ve své volné tvorbě se věnuje zejména

krajinářství, makrofotografii a zátiší. Některé jeho cykly, jako Potoky, krajinky, makro a zátiší budou prezentovány na výstavě.

 

 

 

 

 

 

HELDORADO, PĚCHOTA, PANKIX – pátek 17. května od 20 hod.

 

Heldorado (PL) na pódiu v MěKS

Přivítáme kapelu z Polska, která se vyznačuje výrazným skalním zvukem, který dokonale ladí s expresivními, ale zajímavými vokály. V hudbě Heldorada slyšíme nejrůznější hudební vlivy a styly, mix, který polští hudebníci nazývají „dostatečná úroveň řízení“ nebo „cval“. Písně, z nichž většina jsou společné skladby tohoto týmu, mají promyšlené texty v polštině a angličtině. Nedávným úspěchem skupiny je cena novinářů a Hlavní cena festivalu KATAR 2012 v Toruni, hlavní cena na II. Akademickém Hudebním festivalu Poznaň 2011, hlavní cena na Evropském hudebním festivalu WAKE UP & LIVE Sulecin 2011, jejich první singl „First Born“ byl vybrán jako deska týdne v Berlíně na RockRadio.de.

 

Pěchota
Sestava se stabilizovala v únoru roku 2006. Vedle zakladatele bubeníka Milana Viplera a basisty Kalaše přibyli do kapely bratři Koudelkové a druhý kytarista Ondra Pátek řečený Patýs. „Abychom se odlišili od předchozí formace, pojmenovali jsme se už pouze Pěchota.“ Pěchota hraje vlastní skladby, v nichž mísí prvky hardcoru, nu metalu a klasického rocku. V listopadu 2006 v plzeňském studiu Accent nahrála prvotinu, jejíž název Pěchota Crossover vyjadřuje přesně současný
styl kapely.
Pěchota pravidelně koncertuje i u našich severních sousedů v Polsku, kde se na jednom z turné potkali právě i s Heldoradem.
Na svém kontě má Pěchota prozatím tři alba, Crossover (2006),  G8 (2007) a Pěchota II (2010).

 

Pankix (indie/pop/rock) na první pohled zaujme netradiční sestavou, v jejímž středu stojí půvabné dámy – zpěvačka a houslistka. Za více než deset let působení na české scéně kapela posbírala mnoho ocenění, včetně několika vítězství nebo umístění na předních místech.
Zahrála si na největších tuzemských festivalech, vyhlášených rockových klubech a na turné doprovodila např. kapely Čechomor a Clou. Na svém kontě má dvě oficiální alba.

 

MERLIN, PUMPA –  pátek 24. května od 20 hod.

 

Merlin

Prapočátky pražského Merlinu hledejme v květnu roku 1988. Kytarista Marek Podskalský a zpěvák Dan Horyna tehdy hodili rukavici zajetým pražským metalovým kapelám (Arakain, Vitacit, Autogen) a přes několik personálních změn se (ovlivněni americkým streetrockovým boomem) dostali až k debutu Merlin – Danny Horyna v roce 1992. Po odchodu Dana Horyny kapela natočila jedno CD a přestala fungovat. Návrat se uskutečnil v roce 2000, kdy Dan Horyna hrál se sestavou: mladičký kytarista Miloš „Mimi“ Knopp, na basu skvělý spoluhráč z Benefitu Ríša Tomíček a na bicí známý Aleš Zimolka. Sestava připravila nový repertoár, který vydal na dnes již kultovní desce Tibet. Před rokem tragicky zahynul Aleš Zimolka a MERLIN prošel totální změnou. V současné době s Horynou působí v MERLINU špičkoví mladí muzikanti: kytarista Ondra Pátek, basista Vašek „Merlin“ Kalaš a bubeník David Scharf. Kapela oživila původní tvrdý rockový sound melodikou a větší muzikálností. Připravuje klip se singlem a na podzim další řadovou desku.

 

Pumpa

Kapela, která hraje mix tvrdého rocku a blues, byla založena v r. 1982. V r. 1986–1987 byl zpěvákem Pumpy Dan Horyna. Kapela koncertovala spolu s legendami Molly Hatchet, Blackfoot, Hogjaw. V MěKS se představí v sestavě: Michal Němeček (kytara), Pavel Marcel (kytara), Zdeněk Jakubec (zpěv), Milan Bogo Lebeda (basa), Roman Krajdl (bicí). Jejich nejznámější desky jsou Ozvěny (1983), Parní pumpa (1986), Tak tradá (1999), Masařka (2012).

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena