Městské tělocvičny v Říčanech využije takřka 30 sportovních klubů a volnočasových organizací

26. 8. 2016

Různé sportovní kluby i volnočasové spolky mohly před letními prázdninami zažádat o pronájem krytých sportovišť v Říčanech na celý školní rok 2016 - 2017. Město nově zavedlo jednotný systém dlouhodobého pronájmu tělocvičen základních škol a sportovní haly. V dopoledních hodinách zde cvičí školáci, odpoledne je město nabídlo pro veřejnost. O pronájem tělocvičen požádalo celkem 40 klubů a jednotlivců. Na základě čtyř kritérií a následné domluvě s žadateli město sestavilo finální rozpis rezervovaných prostor. Volné kapacity budou k dispozici dalším zájemcům.

V Říčanech je možné využívat ke sportovním účelům několik krytých sportovišť, které patří městu. Jedná se o tělocvičny ve všech čtyřech základních školách a zrcadlové sály a hlavní prostor ve sportovní hale. Kromě žáků ve školách je přes školní rok a v odpoledních hodinách mohou využívat i různé organizace.

„V Říčanech je obrovský zájem o sport a míst v tělocvičnách málo. Systém rozdělení časů byl dost nepřehledný. Vlastně ho nikdo nekoordinoval a nebyl průhledný,“ komentuje starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a doplňuje: „Možná jsme někoho novým systémem naštvali, ale snažíme se, aby nikdo nebyl poškozen jenom kvůli tomu, že se nezná se správcem sportovní haly, s ředitelem školy nebo nechodí na pivo se starostou.“   

Pro zjednodušení a zrychlení uzavírání nájmů s příspěvkovými organizacemi a zajištění maximálního využití sportovišť město nově zavedlo elektronický systém dlouhodobého pronájmu. Celkově radnice obdržela 109 přihlášek na 246 hodin od 20 sportovních klubů a 20 jednotlivců. Výběr nájemců proběhl na základě čtyř kritérií s různým bodovým ohodnocením.

„Zjišťovali jsme, jaký je způsob využití (sport, jiná aktivita), věková skladba (děti, mládež, dospělí), délka pronájmu a působnost organizace. Sportovní kluby i jednotlivci měli možnost na jednu přihlášku uvést preferovanou tělocvičnu a čas i náhradní volbu. Většina přihlášených tuto možnost využila. Z důvodu velkého zájmu přihlášených ale nebylo možné uspokojit všechny žadatele,“ upřesňuje vedoucí oddělení hospodářské správy Alena Linková.

Rozvrh začne platit od začátku září letošního roku do konce června 2017 s tím, že je možnost se do volných termínů ještě přihlásit v průběhu roku. Obsazenost jednotlivých tělocvičen můžete nalézt na webových stránkách města nebo na http://sportoviste.ricany.cz. Krátkodobé pronájmy prostor budou řešit ředitelé škol samostatně.

„A protože se ukázalo, že je velmi vysoká poptávka po tělocvičnách v zimním období, inicioval jsem uvolnění více než dvou milionů korun na nafukovací halu v Pacově. Je to nejrychlejší řešení, plán je takový, že v lednu by tam už mohli hrát florbalisti nebo cvičit milovníci bojových umění,“ dokončuje starosta.

Adéla Ambrožová,

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena