Mezigenerační vztahy v rodině - přednáška doktorky Šiklové v Hospici Dobrého Pastýře

5. 6. 2013

Je porozumění napříč generacemi reálné? Tato otázka se jako červená nit táhla přednáškou s názvem Mezigenerační vztahy v rodině paní PhDr. Jiřiny Šiklové CSc., která přijela do Hospice Dobrého Pastýře v podvečer 28.5., aby se s více než šedesáti posluchači podělila o své odborné znalosti a životní zkušenosti.

 

Paní doktorka Šiklová se do výkladu pustila s energií a pragmatičností sobě vlastní. Vysvětlila, co všechno ovlivňuje vztahy mezi generacemi, jejich schopnost si porozumět, domluvit se, a umožnila tak všem posluchačům zamyslet se nad tím, co vše se dá či nedá ve vztazích mezi generacemi vylepšit.

V této souvislosti je důležité uvědomit si, že naše populace stárne. V roce 2040 bude v Evropě 50 % obyvatel starších 65 let. Lze tedy očekávat bouřlivá léta. O všem podstatném budou rozhodovat senioři s většinovým zastoupením ve společnosti, upozornila Jiřina Šiklová. Když se značně vyděšený osmnáctiletý mladík paní Šiklové zeptal: „A jak se tomu mám bránit?“, dostal příznačnou a vtipnou odpověď: „Jděte domů a rozmnožte se!“

 

To, jestli si rozumíme, je ovlivněno především prostředím, ve kterém jsme žili v důležitém období našeho života. Rodina a její hodnoty, třídní zařazení či politické uspořádání zásadně ovlivnily náš názor na svět a lidi kolem sebe. Generace žijící v různých dobách si tedy často rozumí jen s obtížemi. Základním stavebním kamenem mezigeneračního porozumění je tedy především opravdová snaha se navzájem pochopit, a tolerance k názorům druhých. Je také dobré si uvědomit, že generační rozdíly byly, jsou a budou a že určitou míru vzájemného nepochopení je třeba akceptovat. Pořád máme ještě jeden způsob, jak společně spokojeně žít, a tím je vzájemná úcta a respekt, dodala Jiřina Šiklová.

 

Za občanské sdružení TŘI Věra Ziková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena