Milí rodiče, pedagogové a děti

27. 8. 2022

Léto se přehouplo do své závěrečné fáze, což nejvíce a velmi nerady vnímají naše děti. Znamená to, že skončily prázdniny, bezstarostný čas plný dobrodružství a zážitků. Ale tak už to chodí, po zaslouženém odpočinku klepe na dveře nový školní rok a s ním plno otazníků, jaký asi bude.

Po dvou letech s někdy i chaotickým průběhem školního roku jdou do školy všichni s obrovským očekáváním. Děti i rodiče a v neposlední řadě učitelé, kteří touží prožít běžný školní rok tak, jak jsme byli až do roku 2019 zvyklí.

Ve školách během prázdnin probíhaly pečlivé přípravy, aby nebyly děti zklamány. Nejviditelnější novinkou je otevření nové Mateřské školy Větrník 1. září. Ve školce je už vše připraveno k přivítání našich nejmenších. Do této budovy byla přijata většina dětí z Mateřské školy Srdíčko. Proč? Protože tuto školku od začátku prázdnin rekonstruujeme a práce nelze provádět za provozu. Přeji dětem, aby si pobyt v nové školce řádně užily a odnesly si samé užitečné zkušenosti do života. A učitelům přeji, aby se v novém pracovišti cítili dobře a byli dětem dobrými průvodci a kamarády. Na základních školách probíhala údržba, která nelze dělat ve školním roce. Zejména děti na 1. základní škole v hlavní budově za kostelem pocítí největší změnu. Během prázdnin bylo totiž vybudováno nové sociální zařízení, to původní už opravdu mělo odslouženo. Jinde se třeba malovalo a prováděly další zásadní opravy tak, aby školní rok mohl proběhnout v klidu.

Technický stav budov jsme posílili, teď už zbývá jen to nejdůležitější. Aby školní vyučování nebylo narušováno žádnými epidemiemi, žádným virem nebo novými mutacemi. Děti si zaslouží plnohodnotné prožívání svých dětských školních let, které budou plné pohybu, sportu, získávání zajímavých poznatků z říše přírody, vědy a techniky, ale i matematiky nebo umění. Děti potřebují vyrůstat v přirozeném prostředí mezi svými vrstevníky, zažívat dětské radosti, ale i zklamání, prožívat první lásky, obdivovat své vzory a hledat štěstí a motivaci, proč být správným člověkem.

Přeji všem říčanským dětem, aby mohly prožívat své dětství bez omezení, v pěkném a podnětném prostředí a s těmi nejlepšími vzory a průvodci, jaké si mohu přát. Hodně štěstí!

Hana Špačková, místostarostka (Klidné město)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena