MŠ a ZŠ Nemo

2. 10. 2015

První krůčky ve škole

                                   

Zahájení provozu Základní školy Nemo bylo plné úsměvů a očekávání. Rodiče si spolu s prvňáčky užili slavnostní přivítání. Pak si děti rozbalily barevnou krabici s velkou mašlí, která na každé ho čekala na lavici. Byla plná učebnic a výtvarných i školních potřeb – a skrývala i malé překvapení. Následovalo divadelní představení v anglickém jazyce „English with Zee“, které děti pobavilo i motivovalo k učení se cizímu jazyku. Angličtiny si žáci užijí více než dost. Kromě dvou hodin přímé výuky se s ní setkají i v jiných předmětech formou CLIL (integrovaného učení cizího jazyka a obsahu předmětu). V odpoledních hodinách navštěvují již od prvního školního týdne lekce AJ s českou lektorkou a s rodilým mluvčím.

Naši prvňáčci si už zvykli na školu i na nové kamarády. Poznávají první písmenka a těší se, že si ještě před Vánoci přečtou svou první knihu psanou velkými tiskacími písmeny.

Matematiku vyučujeme podle metody prof. Hejného, která učí děti nejen počítat, ale také přemýšlet a řešit problémy. Rozvíjí i ty počtáře, kterým úkoly na základní úrovni nestačí – k úlohám existují náročnější varianty. Využíváme synchronizace pohybu se slovem a manipulace s konkrétními předměty. Taková matematika děti baví a vede k porozumění, nejen k mechanické znalosti.

Ve výuce využíváme některé prvky programu „Začít spolu“. Žáci plní úkoly v tzv. centrech aktivit – při nich procvičují a prakticky používají to, co se dosud naučili. Pracují v malých skupinách, učí se spolupracovat, být zodpovědní za svou práci a ujmout se své role v týmu. Tento způsob práce dětem prospívá a vštěpuje jim mnoho důležitého pro celý život. Pomáhá budovat pracovní a sociální návyky, a především odpovědnost, rozhodnost a sebeúctu. Tomu by se mohli učit i mnozí dospělí. My se nyní nacházíme na počátku dlouhé cesty k tomuto velkému cíli.

A co nás čeká na podzim? Kromě jiného příprava mezinárodního projektu v rámci E-Twinning nebo školní projekt s tematikou stromů, jehož součástí bude vzdělávací program v Toulcově dvoře.

Přijďte se do naší školy podívat! Třeba už 3. října od 13 do 17 hodin, kdy Nemo slaví 10. výročí a zve všechny příznivce i veřejnost k návštěvě v mateřské i základní škole. Přijďte si s námi užít bohatý program nebo se jen tak podívat!

Další informace naleznete na www.skolanemo.cz, www.babyclubnemo.cz

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena