MŠ a ZŠ Nemo

27. 11. 2015

Svatomartinský den v ZŠ Nemo

                                             

Svatý Martin není jen symbolem přicházející zimy, ale také štědrosti, pomoci, a rozdělení se s druhými. Naši žáci prožili celý den „v kůži“ svatého Martina. Při ranním kruhu se seznámili s legendou o tomto římském vojákovi, který se rozdělil o svůj plášť s promrzlým žebrákem. Z domova si přinesli jídlo, které mají nejradši, a podělili se o ně se spolužáky. Poznali, jak je příjemné, když druhému uděláme radost. Matematickým oříškem bylo dělení na určitý počet stejných částí. Legendu si potom žáci společně přečetli ve formě komiksu – už dovedou přečíst téměř všechna slova psaná velkými písmeny.  S pomocí paní učitelky pak Martinův příběh zdramatizovali a nacvičili krátkou scénku, kterou zahráli malým kamarádům z naší MŠ. Po svačině se seznámili s pranostikami, které se váží ke svátku sv. Martina, a zazpívali si společně svatomartinskou písničku, která už přivolává blížící se Vánoce. Pak vyrazili pod vedením sv. Martina na cestu za jeho bílým koněm. Po napínavém pátrání ho opravdu nalezli a prostřeli mu do trávy hostinu z jablíček a mrkví. Martin tak na svém koni mohl vyjet pomáhat potřebným a snad i přinést dětem tolik očekávaný první sníh. Na závěr žáci shrnuli své zážitky a poznatky v komunitním kruhu.  Sv. Martina charakterizovali slovy „hodný“, „štědrý“, „pomáhal“, „rozdělil se“, „nechtěl zabíjet, a tak nechtěl být vojákem“.  Pobavení vzbudilo vyprávění o tom, jak se Martin schoval mezi husami, protože se nechtěl stát biskupem. Nejčastější otázkou bylo, kdy už zase bude svátek sv. Martina?!? Celým dnem prostupovalo potěšení z darování druhému a pocit sounáležitosti, stejně jako nadšení z nečekaných zážitků!

Dáváme si záležet, aby se děti učily pokud možno činnostně, skrze zážitky a vlastní aktivitu. Klademe důraz na využívání čtení k poznávání. Naši žáci si již uvědomují, že učit se je nejen zábava, ale i smysluplná činnost. Je tomu tak i proto, že se individuálně věnujeme potřebám každého dítěte, respektujeme jeho tempo a klademe přiměřené nároky.  Zakládáme si na vstřícné komunikaci a dobré spolupráci s rodiči, a to se na dětech samozřejmě pozitivně odráží. Máme z našich školáků radost a těšíme se, že na tři volné židličky v naší třídě brzo usednou noví kamarádi!

Zápis do ZŠ NEMO se koná 27.1.2016 a 10.2.2016 od 14:00 do 17:00 hod. Rodiče sebou vezmou rodný list dítěte a svůj . Přítomna bude i nová paní učitelka pro první třídu.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena