MŠ a ZŠ Sofie

29. 9. 2015

ZÁŘÍ V MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLE SOFIE

 

První školní den v ZŠ Sofie proběh podle našich představ, k radosti prvňáčků i jejich rodičů. Uvítali jsme je mezi námi a po společném povídáním o zážitcích z prázdnin nás čekal první z příběhů, kterými dětem propojujeme informace z různých oborů světa kolem nás – "O vzniku vesmíru".

 

 

Příběh, který tento rok vyprávěla paní učitelka Iveta, začíná Velkým třeskem a přes hlavní fáze vývoje vesmíru se dostává až k naší galaxii - Mléčné dráze, ve které najdeme Sluneční soustavu s planetou Zemi.. Následující dny školy měly děti možnost si samy přehrát jednotlivé části příběhu, dohledat si podrobnosti k tomu, co je zaujalo. Prvňáčci psali svá první písmena a slova z názvu planet, ostatní děti si vyráběly své knížky o vesmíru či planetách.

Další příběh, který nás zanedlouho čeká, je příběh o vzniku života na Zemi, následovaný příběhem o příchodu člověka. Tento třetí příběh bude již aktualizován o nejnovější zjištění o člověku hvězdném, kterého velmi dobře zachovalé pozůstatky se našly v jeskyni Rising Star v Jihoafrické republice teprve nedávno.


 

 

Ve druhém týdnu září vyjeli všichni ze základní školy do Vlašimského ekocentra, kde se věnovali aktivitám, při kterých se vzájemně lépe poznali a vytvořili společně s novými spolužáky základ party, která spolu stráví tento školní rok. Pro naši školu, kde se děti učí ve věkově smíšených třídách, jsou ohleduplnost, cit a takt, vztah mladších ke starším a starších k mladším, hodnotami, které dětem předáváme již od mateřské školy.

Po návratu ze stmelovacího pobytu se již školáci naplno ponořili do učení, rozběhlo se plavání i tělocvik v tělocvičně centra Na Fialce. Začaly také první kroužky.

V druhé půlce září jsme se vydali na první divadelní představení tohoto školního roku - - na premiéru hry Robin Hood v Divadle Minor a rovněž na představení Cirku La Putyka A cirkus bude? Reportáže z divadla najdete v příštím čísle Kurýra.


 

 

V mateřské škole během září přicházely nové děti, kterým jsme pomáhali  adaptovat se na nové prostředí, kamarády a paní učitelky.

První týdny byly plné vzájemného poznávání, učili jsme se jména svých nových kamarádů a povídali si o tom, jak se ve třídě k sobě vzájemně chovat, aby nám bylo spolu dobře. Protože se také trochu změnilo uspořádání ve třídách, orientovali jsme se, co kde máme. Do toho jsme zpívali, cvičili a hráli si na naší školní zahradě. Došlo i na pečení dýňového koláče.

Jeden ze zářijových dnů byl ve znamení vlaštovek – povídali jsme si o vlaštovkách a dalších ptácích, kteří odlétají a zůstávají a zacvičili jsme si jógu inspirovanou příběhem o vlaštovce.

 

V návaznosti na posvícení jsme si také povídali o podzimních plodech, které známe i neznáme. Abychom o nich jen nemluvili, tak jsme je i ochutnali – se zavřenýma očima a hádali jsme, cože jsme to vlastně snědli (červená řepa, rakytník, pórek, jablko, šalotka, hruška, mrkev, brusinka, hroznové víno, borůvka). Několik dní jsme také strávili v lese kolem Olivovny, kde pokračoval program zaměřený na podzimní plody, i když už bez ochutnávání. Například syrové houby přece nikdo moc rád nejí.


 

 

POSVÍCENÍ V ŘÍČANECH

V neděli 13.9. se na školní zahradě Sofie konalo již druhé říčanské posvícení. Celý týden před samotným posvícením probíhaly přípravy – ve čtvrtek se pekly zváče i posvícenské koláče. Děti v pátek po plavání vyzdobily prostor pod oltářem kostela sv. Petra a Pavla a cestou zpět do školy pozvaly na posvícení zástupce města, státní i městské policie, představitele muzea, knihovny a dalších institucí v Říčanech.

Tato znovu obnovená tradice budování pospolitosti ve městě (jako jsou Říčany) se nám začíná dařit. Tento rok se nám již maminky na pečení zváčů ozývaly předem, prostory pro posvícení jsme díky pomoci rodičů i hostů měli připravené během desítek minut. Nadšení jsme byli z výzdoby, kterou rodiče a učitelé na slavnostní tabuli připravili, ochutnali jsme také varianty posvícenských koláčů z jiných krajů Čech a Moravy. Hudební doprovod a techniku pro nás zajistil a odehrál DJ David, tatínek jednoho z našich žáků. Moc děkujeme! O další program se už postaraly děti.

Pečenou husu a pro vegetariány restovaný tempeh tento rok připravila firma Bionea, specializovaný dodavatel biopotravin a zdravé stravy pro mateřské a základní školy, náš dvorní dodavatel obědů. Od září 2015 vaří rovněž speciální stravu pro alergiky, bezlepkovou dietu, či dietu vylučující mléčnou bílkovinu či vejce.

 

ROZVOJOVÉ PROGRAMY ŠKOLY

Na základě finanční podpory Evropské unie a státního rozpočtu, kterou jsme získali na projekt čtenářských dílen, jazykovou výuku dětí v zahraničí i výjezdy pedagogů realizujeme již první výstupy našeho projektu.

Výlet do Londýna se blíží a dostává konkrétní obrysy. Podařilo se nám zajistit si vstupenky na koncert londýnských filharmoniků Hudba z filmů Jamese Bonda v Royal Albert Hall. Plánujeme se také dostat na muzikál Mamma Mia! V příštím čísle si budete moci přečíst, co o programu napíšou děti. V rámci přípravy na výjezd do Londýna začnou čtenářské dílny s knihou M. Šaška To je Londýn.

Většina knih, které jsme na čtenářské dílny objednali, již dorazila a tak jsme je společně s dětmi katalogizovali a zařazovali do školní knihovny. Děti v ní najdou krásné klasické tituly jako Děti z Bullerbynu či Pippi Dlouhá Punčocha ale také Duhové pohádky, Jakub a hvězdy, či Manolito Brejloun, fantasy Hraničářův učen a další. V síti doprovodné literatury také uvízla kniha Alexova dobrodružství v zemi čísel od novináře Alexe Bellose. Všem, kteří se zajímají o matematiku a o to, to, jak k ní přistupovat jinak, ji vřele doporučujeme.

 

Dny otevřených dveřím nemáme, protože otevřeno máme stále. Budete-li se chtít k nám podívat, zavolejte, napište nebo se rovnou přijďte podívat, jak se dá vyučovat a učit s velkým zápalem, zaujetím a v souvislostech. Kdyby Vás zajímala předškolní příprava pro Vaše děti směřující k zápisu v lednu a únoru 2016, napište nám. Můžeme Vaše děti zapojit do našeho programu.

Těšíme se na viděnou,

 

Patrik Matlák
ředitel MŠ a ZŠ Sofie

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena