MŠ a ZŠ Sofie

27. 11. 2015

ZPRÁVY Z MŠ A ZŠ SOFIE

Učení u nás děti baví

V listopadu jsme se ve všech třídách věnovali dozvukům státního svátku ČR zvýrazněným podzimními prázdninami. Připomněli jsme si svátek všech svatých i památku všech zemřelých „Dušičky“ koloběhem života, který je zejména v mateřské škole vždy výrazným bodem naší práce s dětmi.

Po všech projektových povinnostech a cestování byl pro nás listopad měsícem, kdy jsme se mohli plně soustředit na práci ve třídách, jak ve školce, tak ve škole. Několik týdnů souvislé práce ve škole nám dělalo radost a umožní nám se v prosinci věnovat např. ve 4. třídě rovnicím či nadstavbám dekanomického čtverce. V mateřské škole nám tento poklidný měsíc přinesl krásné ovoce – dostali jsme se k větším výtvarným projektům, jako jsou například mandaly kreslené pomocí pastelů, které jsou zastříkávány lakem po vrstvách. Takto se nám podařilo vytvořit několik krásných skupinových mandal, které teď zdobí prostory školy, a také spoustu individuálních, které zdobí obydlí naších dětí.

Advent je již za rohem a pro nás, českou školu, která pracuje na obnovení tradičních hodnot naší společnosti a českých tradic, je to také měsíc zamyšlení a plánování. Na plánované akce vás pozveme v následující části tohoto článku. Jedna z věcí, která nás v poslední době vede k zamyšlení, je aktuální praxe českého školství. Ani ne tak aktuální plány na obědy zdarma nebo zprávy o povinném roce předškolní přípravy nařízeném ze strany státu. Spíše víc a víc slyšíme od rodičů i kolegů učitelů o klesající motivaci dětí k učení a vzdělávání se.

V minulém školním roce k nám přestoupilo ze státních i soukromých škol několik dětí, pro které jsme se stali nadějí na restart motivace, znovuprobuzení vlastního zájmu vědět a rozumět. Takové rozhodnutí je vždy komplikované a z pohledu rodiče rizikové i z důvodu změny prostředí a sociálních kontaktů.

V případě, že se ve stávající škole potýkáte se ztrátou motivace dítěte a zhoršujícím se studijním nasazením či obecně výkonem, bez ohledu na to, zda se jedná o třídu s 15 dětmi s projektovým vyučováním nebo 28 dětmi ve frontální výuce, přijďte se k nám podívat. Probereme s vámi, co naše škola pro vaše dítě v jeho konkrétní situaci může udělat. Můžeme vás propojit s rodiči, kteří toto rozhodnutí již udělali a mají vlastní zpětnou vazbu. Nadaným dětem, které potřebují individuální přístup, či dětem s nezájmem o některé oblasti výuky jsme schopni díky našemu vybavení pomůckami na prakticky každou oblast školního vzdělávacího programu pomoci objevit utlučený zájem. Dětem se špatnými zkušenostmi z frontální výuky či sociálního klimatu jsme schopni ve věkově smíšené třídě pomoci najít si vlastní místo ve skupině a doplnit sociální aparát o nezbytné dovednosti v atmosféře vzájemného respektu. Víme, že to jde.

 

Pozvánky MŠ a ZŠ Sofie na prosinec a leden 2015

DEN OTEVŘENYCH DVEŘI

7. prosince bude celý den až do 17hod mateřská škola i základní škola otevřena všem zájemcům o nahlédnutí do fungování moderní mateřské a základní školy. Budete se moci podívat na běžný chod všech tříd, podívat se do našeho zázemí nebo třeba ochutnat naše typické svačiny. Naživo uvidíte praxi věkově smíšených tříd i práci učitelů. Průvodci našimi prostory vám i vašim dětem budou děti ze základní školy. Během odpoledne pro zájemce představíme pomůcky, které děti při výuce využívají, a nabídneme vám vyzkoušet si třeba násobení, odmocňování, učení se vyjmenovaných slov nebo cokoliv jiného, co mají děti ve školce a žáci ve škole k dispozici. Vedení školy i učitelé ve všech třídách budou k dispozici pro dotazy a konzultace. Během odpoledne se můžete také zeptat našich stávajících rodičů na jejich zkušenosti a dojmy z mateřské či základní školy. Věříme, že i během jednoho dne uvidíte, že učit se s velkým nadšením a zápalem lze nejenom v první třídě v září, ale také ve všech ostatních ročnících. Že není teorií dosáhnout toho, že se děti rády naučí vyjmenovaná slova, aby si dobře napsaly diktát nebo dopis babičce. Stále však platí, že den otevřených dveří máme každý den. U nás se nemusíte na prohlídku školy či observaci ve vyučování objednávat. Přijďte se podívat, jak naplňujeme naše motto: „Následujeme potřeby dnešních dětí“.

 

VANOČNI JARMARK

Již pátým rokem se u nás koná vánoční jarmark, tento rok 9. prosince od 15.30. V mateřské škole bude přichystáno několik stanovišť adventních dílen, v prostorách základní školy bude probíhat jarmark výrobků našich žáků. Každým rokem lze pořídit stále zajímavější dárky pro rodinu, přátele a kamarády. V závislosti na počasí si vždy na závěr zazpíváme a zahrajeme u ozdobeného stromečku.

Chcete-li nasát vánoční atmosféru a Sofie je vám nějak blízká, jste i se svými dětmi u nás vítání.

 

VÁNOČNÍ KONCERT V ŘÍČANSKÉM KOSTELE SV. PETRA A PAVLA

V úterý 15. prosince 2015 od 15.30 se v říčanském kostele sv. Petra a Pavla uskuteční v pořadí již druhý vánoční koncert žáků mateřské a základní školy SOFIE. V pásmu s názvem „Narodil se Ježíšek“ uslyšíte písně a koledy, zazní také vánoční básně, které zarecitují žáci základní školy. Kromě tradičních českých koled v programu zazní i renesanční skladby či písně Zdeňka Svěráka a Leonarda Cohena. Během programu vystoupí také žáci flétnových kurzů paní učitelky Lenky Sedlákové a pěvecký sbor školy pod vedením paní učitelky Ivety Limburkové. I tento rok se můžete těšit na sólové vánoční skladby v podání obou našich paní učitelek.

 

AVÍZO ZÁPISŮ DO PRVNÍ TŘÍDY

Zápis budoucích školáků se jako obvykle bude konat ve dvou termínech. Na první skupinu předškoláků se budeme těšit ve středu od 27.1., od 14.30 do 17.00. Druhou skupinu budeme zapisovat v úterý 9. února, od 15.30 do 17.30. Doporučujeme vám se na zápis objednat, nabídneme vám pak konkrétní čas.

Celý tým mateřské i základní školy Sofie vám přeje krásný advent a veselé Vánoce!

Patrik Matlák, ředitel školy

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena