MŠ a ZŠ Sofie

29. 4. 2016

Zprávy ze Sofie

V mateřské škole byl duben měsícem návštěv nových rodičů a dětí, hospitací a ukázek toho, proč a jak ve školce učíme jinak. Jinak se již druhý měsíc věnujeme jaru a všem jeho souvislostem od tradic až po přírodu.

Atraktivním tématem měsíce byla bezpečnost silničního provozu, zejména na našem dopravním hřišti. „Teoretická příprava“ i hodiny strávené v první polovině měsíce výrobou značek, semaforů a dalších propriet se v druhé polovině měsíce změnily v praktické řízení dopravy na hřišti. I během odpoledního odpočinku jsme si četli pohádky o dopravních značkách.

Duben v základní škole se nesl ve znamení jara. Vstoupili jsme do něj plní energie z návštěvy skanzenu s velikonoční výzdobou, zvyky a tradicemi v Přerově nad Labem, kde jsme si také prohlédli exponáty muzeua Moto a velo.

S dětmi jsme se věnovali všem změnám odehrávajícím se v přírodě, poznávali jsme jarní květiny, věnovali se ptákům, kteří se k nám vrací z teplých krajin, zvířecím mláďatům, pojmenováním jejich rodin. Oslavili jsme také Den letectví a kosmonautiky - připomínkou největších událostí dobývání vesmíru a osobností s tím spojených. V pozadí však stále pracujeme na matematice, češtině, jazycích i kosmické výchově.

Chtěli bychom poděkovat všem rodičům, kteří se zúčastnili sobotní brigády na naší školní zahradě a pomohli s odstraněním pozůstatků zimy. Hlavním cílem bylo připravit nové záhony, venkovní kompost, vermikompostéry do interiéru, paletové zahrádky, aby naše škola a školka byla letos zelenější, rozkvetlejší a veselejší na Den Země a všechny další dny.

V průběhu dubna jsme se také věnovali starověkým civilizacím. Vydali jsme se na velkou detektivní cestu za vznikem písma. Putovali jsme z Mezopotámie až k námi používané  latince. Cestou jsme si vyzkoušeli rýt klínové písmo do hliněných destiček, překládat hieroglyfy a psát s jejich pomocí naše vzkazy na papyrus. Proletěli jsme se s Daidalem a Ikarem, hledali cestu z bludiště pomocí Ariadniny nitě, zdobili antické amfory, to vše v anglickém jazyce s naší španělskou kamarádkou Patricií.

S Kelty na našem území jsme začali používat první mince a jejich historii a cestu k papírovým bankovkám jsme probádali i v expozici ČNB. Dokonce jsme se tam naučili rozeznávat padělané bankovky, potěžkali jsme si i zlatou cihlu a dokonce si někteří odnesli domů výhru v podobě znehodnocených rozemletých bankovek.

Díky našim anglicky mluvícím asistentům se také detailněji věnujeme poznávání míst a kultur, ze kterých pochází. S Robinem jsme se takto podívali na to, jak se žije v USA, konkrétně v Kalifornii. Nicméně díky podrobnostem o natáčení Hvězdných válek (lesní měsíc Endor) nebo filmu Jurský park byla nejzajímavějším tématem příroda v rezervaci Redwood.

Našli jsme si čas také na kulturu a navštívili Státní operu s kouzelně výpravnou inscenací Jeníček a Mařenka v režii Matěje Formana, také představení v divadle Minor. Ulicemi Prahy jsme se vydali za poznáváním stavebních slohů. Cesta nás zavedla až na Vyšehrad. Všech těchto aktivit se již s námi účastní v rámci programu adaptace také naši budoucí prvňáčci.

Duben je však za námi a my se těšíme na dobrodružství květnová, na školu v přírodě.

Těšíme se na další setkání s vámi.

Patrik Matlák, Ředitel MŠ a ZŠ Sofie

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena